Petrol i Lukoil žele Europetrol

Slovenački Petrol i ruski Lukoil zainteresovani su za preuzimanje riječkog Europetrola, pišu mediji u regionu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2007.

14:09

Default images

Europetrol ima 23 pumpe u Hrvatskoj, a godišnje ostvari prihode u visini od oko 180 miliona evra. Ove godine Europetrol je izgradio četiri nove pumpe, a kupio je i niz novih lokacija kao i trideset novih cisterni za gorivo.

Vlasnik riječke kompanije Jozo Kalem kaže da se, bez obzira na namjere zainteresovanih, pregovara sa više kompanija. Među najvažnijim mogućim potencijalnim partnerima je Petrol, priznaje Kalem, ali dodaje da nije jedini, već je tu i ruski Lukoil, koji je takođe zainteresovan za strateško partnerstvo sa Europetrolom.

Inače, Petrol u sledećoj godini očekuje 2,3 milijardi evra čistih prihoda od prodaje, što je 12 odsto više od ovogodišnje procene. Broj benzinskih pumpi bi trebalo da se poveća na 439, od čega 316 u Sloveniji, 39 u BiH, četiri u Crnoj Gori i 71 u Hrvatskoj. U 2008. godini bi kompanija trebalo da proda 2,1 miliona tona naftnih derivata i 118 hiljada tona naftnog gasa.

Petrol očekuje da u 2008. godini u Hrvatskoj ima čak 71 benzinsku pumpu, a to planira da ostvariti i preuzimanjem kontrolnog udela Europetrola. ”To su njihovi planovi, a o tome se još uvek pregovara. I ja imam planove, ne znači da će se oni sigurno ostvariti“, rekao je vlasnik Europetrola Jozo Kalem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: