Radnici KAP-a protiv kapitalizma

Štrajk u KAP-u, u nekim elementima je nagovestio mogućnost šire pobune protiv kapitalizma u Crnoj Gori.

Region

Izvor: Beta

Nedelja, 10.12.2006.

12:10

Default images

Štrajkački odbor je pozvao sve zaposlene u Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) i njihove porodice da "ostvare jedinstvo u borbi protiv kapitala koji poznaje samo interes profita".

Ovo je prvi put u Crnoj Gori da se apeluje na "jedinstvo" i da se kao glavni razlog štrajka navode kapital i interes profita. Štrajkovi poslednjih godina bili su uglavnom motivisani nezadovoljstvom odlukama uprava fabrika i privatizacijom pojedinih kampanja.

Opozicioni političari, doduše, vrlo često kritikuju "crnogorsku ekonomsku školu", koju neki krste kao "neoliberalizam". Ponekad i kao "bezdušni kapitalizam".

Da se u Kombinatu aluminijuma dogodilo nešto novo, ne samo među nezadovoljnim radnicima, već i na drugoj strani - u upravi, ili među samim vlasnicima kapitala i profita, potvrdilo je i to što je naspram štrajkača postavljeno privatno obezbeđenje.

Radnicima je određeno samo jedno mesto u fabričkom krugu gde mogu da se okupljanju i protestuju, a da ne bi šetali ili da im ne bi palo na pamet da uđu u upravnu zgradu KAP-a, pobrinuli su se ljudi u crnim uniformama, pod punom opremom i sa gas maskama i pendrecima.

Pobuna u KAP-u je i prva sa "antiruskom" dimenzijom. Radnici su uzvikivali "Ruska mafijo, izlazi napolje", "Lopovi" i "Ovo je naše". Vlasnik KAP-a je ruska of šor-kompanija "Salomon", sa sedištem na Kipru.

Vekovni mit o "majci Rusiji" u Crnoj Gori, kao da počinje da se topi, ne samo zbog nezadovoljstva ruskim gazdama, za koje oni koji za njih rade, pričaju da su "veoma teški". Crnogorci počinju sumnjičavo da gledaju na Ruse koji, kažu, u hordama obilaze gradove i priobalna sela na Crnogorskom primorju i kupuju kuće i zemljište, ne pitajući za cenu.

Rusi su počeli da "nadiru" i u unutrašnjost Crne Gore. Mnogi koji su davno napustili sela u planinskim zabitima nadaju se da će se sreća i njima osmehnuti, da će im doći neki Rus sa "džakom" novca i kupiti njihovu dedovinu i očevinu.

Predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević nedavno je, u razgovoru sa funkcionerom austrijskog Ministarstva inostranih poslova Hansom Poriasom, od Austrije zatražio da Crnoj Gori pomogne da u nju dolazi "čisti kapital respektabilnih kompanija".

Prema oceni Medojevića, crnogorski prostor je sada "zapljusnut špekulativnim kapitalom sumnjivog porijekla koji dolazi sa egzotičnih adresa".

U Crnoj Gori se "vrzmaju" razni vlasnici, prema opozicionim ocenama, "prljavog kapitala" koji kupuju fabrike, zemlju, delove jadranske obale... Navodno, Crna Gora je postala velika "perionica" ruskog kapitala.

Radnici KAP-a, svojim zahtevima, izgleda pokušavaju da u toj "perionici" bar  "očiste" sopstvenu savest. Da sami ne budu "perači".

Ilija Despotović, dopisnik Bete iz Podgorice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: