"Kolektivni ugovori ugroženi"

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je da je opstanak kolektivnih ugovora ugrožen izostankom socijalnog dijaloga i najavljenim izmenama Zakona o radu.

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

15:09

Default images

U interesu poslodavaca i države je da kolektivni ugovor kao institucija, koja opstaje više od 120 godina, bude i dalje deo radnog prava u Srbiji, rečeno je na predstavljanju brošure "Kolektivnim ugovorom do dostojanstvenog rada" koji je taj sindikat uradio uz podršku švajcarske organizacije SLA.

Jedan od autora brošure, Živko Kulić, kazao je da postojanje kolektivnih ugovora na duži rok poslodavcima donosi više profita, nego pravilnici o radu kojih je sve više u preduzećima u Srbiji.

Ukazao je da se treba boriti protiv tendencija da se prava zaposlenih minimalizuju, da bi se održao profit.

Predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović kazao je da pokrivenost kolektivnim ugovorima "solidna", ali da poslodavci sve više zamenjuju kolektivne ugovore pravilnicima o radu koji ne uređuju odnose zaposlenih i poslodavaca na najbolji način.

"Mi težimo uređenju u oblasti kolektivnih ugovora koji su EU. U emačkoj, jednoj od najvećih privrednih sila, granski kolektivni ugovori su potpisani u svim delatnostima", rekao je on.

Vujović je istakao da je kolektivni ugovor jedini dokument koji štiti prava zaposlenih i uređuje njihov odnos s poslodavcima.

"Zakon o radu pravi okvir odnosa o minimalnim uslovima koje svaki poslodavac treba da ispuni, a kolektivni ugovor sindikata i poslodavaca nadograđuje zakon i definiše najbitnija prava radnika: radno vreme, zarade, godišnje odmore, zaštitu na radu", kazao je on.

Danas predstavljena brošura trebalo bi da bude osnova za izradu strategije za kolektivno pregovaranje u uslovima krize. U njoj su navedena osnovna obeležja socijalnog dijaloga, i način na koji se najbolje dolazi do postizanja socijalnog dijaloga.

Prikazana su i iskustva kolektivnog pregovaranja iz Španije, Francuske, Italije, Holandije, Austrije, Slovenije, Nemačke i Švedske.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da sindikati pripremaju svoju verziju zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: