Hanić: Dinar nerealno jak

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić ocenio je da je kurs dinara nerealan i da bi trebalo da nastavi da slabi.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

15:01

Default images

"Održavanje kursa na 114 dinara za evro nije dobro za privredu i izvoz. Poželjno je da dinar slabi, ako želimo da povećamo izvoz i po tom osnovu proizvodnju i zaposlenost", rekao je on na predstavljanju biltena Makroekonomske analize i prognoze (MAP)

Hanić je istakao da je bilo "sasvim logično da dođe do slabljenja dinara", koji je u poslednih nekoliko dana pao sa 111,6 dinara za evro na 113,4 dinara za evro.

Slabljenje dinara je, prema njegovim rečima, logično s obzirom da je "ovako jak kurs nesrazmeran u odnosu na snagu ekonomije i na relativno nizak stepen pokrivenosti uvoza izvozom".

"Kurs dinara je precenjen i u smislu pariteta cena u Srbiji i drugim zemljama", rekao je Hanić.

Ekonomski bilten Makroekonomske analize i prognoze izdaju Institut ekonomskih nauka i Beogradska bankarska akademija.

Dobra preporuka NBS za švajcarce

Hanić je ocenio da je dobra preporuka Narodne banke Srbije bankama, da korisnicima stambenih kredita u švajcarskim francima omoguće da kradit u periodu od tri godine otplaćuju u manjim ratama od prvobitno ugovorenih.

"Očekujem da će poslovne banke prihvatiti tu preporuku. Te mere koje NBS predlaže su čak u izvesnom smislu i u interesu poslovnih banaka, zato što će olakšati korisnicima kredita sa klauzulom u švajcarskim francima da povećaju urednost vraćanja kredita pa će banke smanjiti udeo loših kredita", rekao je on novinarima.

Prema rečima Hanića, građanima će biti lakše da otplaćuju ratu koja je nešto umanjena, a nakon tri godine može se očekivati neko poboljšanje pa će laše vraćati kredit.

"Značajno je i što rađanin u trogodišnjem periodu ne plaća kamatu", dodao je on.

Prema rečima Hanića, sasvim je korektno iz poslovog ugla da banke koje su na tim stambenim kreditima ostvarile veliki profit na osnovu promene kursa franka da deo podeli sa onima koji su doprineli ostvarivanju tog profita.

Na pitanje da li slične pogodnosti treba primeniti i na stambene kredite u evrima od je odgovorio odrečno.

"Ne, kompletna analiza pokazuje da je položaj onih koji su koristili kredite u švajcarcima neuporedivo nepovoljniji nego građana koji su uzimali kredite u evrima", rekao je Hanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: