Merkel: Ne treba više novca za spas

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je stav svoje zemlje da nije potrebno povećavati obim Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM).

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

20:08

Default images

Ona je dodala da će odluka evrozone o tome biti doneta krajem meseca.

Merkelova je navela da su ministri finansija zone evra zadužili Evropsku komisiju da osmisli moguće načine za ojačavanje mera odbrane od dužničke krize.

Očekuje se da će ministri proučiti izveštaj koji im dostavi Komisija na svom sledećem sastanku zakazanom za 30. mart u Kopenhagenu, rekla je nemačka kancelarka i naglasila da "odluka još nije doneta".

"Zato možete da očekujete da ćemo krajem marta moći da kažemo kako stvari stoje. Ipak, želim da ponovim da povećanje obima ESM-a nije predviđeno", navela je Merkelova.

Ona je dodala da će Evropa raditi na tome da dogovori zajednički stav do sastanka Međunarodnog monetarnog fonda sledećeg meseca, na kojem će ta institucija doneti odluku o tome da li da izdvoji više sredstava za borbu protiv dužničke krize u evrozoni.

Nekoliko članica MMF-a je nagovestilo da bi bili spremni da izvoje više u tu svrhu ako sama evrozona prvo zavuče ruku nešto dublje u svoj džep.

Države članice evrozone razmatraju mogućnost "najmanje ambicioznog" povećanja obima fonda za pomoć prezaduženim članicama, pa će vlade verovatno dogovoriti da maksimalni kapacitet tog fonda bude najviše 700 milijardi evra.

Visoki zvaničnik iz Brisela, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je to "najverovatnija opcija budući da je najmanje ambiciozna. I dalje ima zemalja koje se protive povećanju obima fonda, što se odnosi na Nemačku".

Ministri finansija evrozone će o povećanju obima fonda za pomoć prezaduženim članicama raspravljati na sastanku u Kopenhagenu krajem meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: