Cvetković: Neće biti nepodnošljivo

Lično sam zadovoljan što je posle dugog vremena ovo prva vlada koja regularno završava svoj mandat bez prevremenih izbora, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: Dnevnik

Subota, 24.12.2011.

06:29

Default images

On kaže da "to nije samo lična satisfakcija, već pokazuje i političku stabilnost".

"Kada vas neko pita da li u zemlji imate političku stabilnost nema bolje potvrde od te da se vlade regularno smenjuju onda kada im istekne mandat, a ne da se zbog nestabilnosti izbori dešavaju na svakih godinu ili dve", dodaje Cvetković.

Kada su u pitanju očekivanja u 2012, Cvetković kaže da smo "za razliku od one prethodne krize, kada da smo u izvesnom smislu u startu lutali i razmišljali da li će je biti ili ne kod nas, sada svesni svih opasnosti i država se pripremila za nadolazeću krizu".

"Sledeća godina će nam biti teška, ali ne u meri da je nepodnošljiva, već će biti solidnih odskočnih dasaka za neki period koji nastaje iza toga. Svakako očekujem blagi rast bruto domaćeg proizvoda, a samim time i neko povećanje standarda ljudi. Ne očekujem zbog krize veliki porast broja zaposlenih, ali ono na čemu smo radili proteklih godinu – dve dana počeće da daje neke svoje efekte", navodi on.

Premijer, takođe, "poziva sve da više radimo i da na taj način obezbedimo sebi bolji život".

"U 2012. godini ne očekujem visoku inflaciju, naprotiv, očekujem da efekti našeg rada, pre svega u domenu najznačajnih životnih namirnica, kao što su ulje, šećer, brašno, hleb, pa i meso, daju efekte i da cene budu stabilne, a možda i niže nego što su sada", kaže premijer Srbije Mirko Cvetković dajući svoje viđenje godine koja je pred nama.

Premijer konstatuje da su cene u 2011. godini pod kontrolom i da su "od aprila – maja u značajnom padu“ i najavljuje da ćemo godinu završiti sa inflacijom od osam – devet posto, što je posledica i viskog inflatornog trenda s početka godine koju ispraćamo, a bio je čak i 14 posto.
Na pitanje koja su pozitivna dešavanja obeležila Srbiju u 2011, Cvetković navodi da je "kada je u pitanju ekonomska sfera ova godina krenula sa relativno visokim rastom BDP-a".

"Dakle, nakon jedne recesije krenuli smo u pozitivnom smeru, pokazalo se i da je naš ambijent atraktivan za ulaganje i imali smo za 10 meseci milijardu i 750 miliona dolara, što je najviše u regionu. To su neke pozitivne stvari", navodi on. Kada su u pitanju negativne, on kaže da su to najave nove krize, i to nažalost van naših mogućnosti, i događaju se u okruženju.

"Ta najava dužničke krize, za razliku od predhodne koja je bila finansijska, preti da ponovo rast bude umanjen, i u tom kontekstu smo veoma oprezni i pripremljeni. Već u drugoj polovini ove godine se osetilo određeno opadanje i taj prvobitni krizni zalet je stao. Sada očekujemo da ćemo verovatno ostati u pozitivnim stopama, ali daleko ispod onih do kojih bi došlo da nije došlo do nove krize", smatra premijer.

Van ekonomske sfere, kao obeležje godine koja izmiče, Mirko Cvetković bira "svakako Novaka Đokovića. On je obeležje 2011. godine i to ne samo kod nas, već i u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: