Šoškić: Nova 2012. će biti izazovna

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da će 2012. biti izazovna godina.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

18:09

Default images

On naglašava da će za Srbiju biti najvažnije da li će biti ostvaren planirani ekonomski rast od 1,5 odsto i šta će se dešavati na međunarodnom finansijskom tržištu.

"Dva su ključna izazova pred nama - kolika će biti ekonomska aktivnost u Srbiji i šta će se dešavati na međunarodnom finansijskom tržištu po pitanju sposobnosti naše zemlje da na tom, kao i domaćem tržištu, finansira svoj javni dug", rekao je Šoškić.

Guverner je istakao da Srbija ima na raspolaganju niz ograničenja za rast javnog duga koji je, prema metodologiji centralne banke, usklađene sa međunarodnom metodologijom, već prešao granicu od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

On je naveo da je učešće javnog duga od 45 odsto BDP ograničeno Zakonom o budžetskom sistemu, zatim da postoji Fiskalni savet kao kredibilno telo koje kontroliše rast javnog duga, a da je i Međunarodni monetarni fond aktivan partner u reformskom procesu kroz koji prolazi Srbija.

NBS je, prema rečima Šoškića, preduzela sve mere da spremno dočeka moguća nepovoljna ekonomska kretanja u 2012. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: