Vozovi "prepuze" svaki 7. kilometar

U Srbiji je u modernizaciju železničke infrastrukture u poslednjih 10 godina uloženo 168,8 miliona evra i remontovano ukupno 136,5 kilometara pruge.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

16:26

Default images

To je godišnje 7,1 odsto od potrebnog, izjavio je zamenik generalnog direktora "Železnica Srbije" Predrag Janković.

On je, međutim, ocenio da je stanje mreže daleko od optimalnog za izvršenje reda vožnje.

On je naveo da su zbog lošeg stanja pruga i nedostataka na infrastrukturnim kapacitetima u ovoj godini uvedene lagane vožnje na 320 mesta, u ukupnoj dužini od oko 535 kilometara, što predstavlja 16 odsto pruga koje su u eksploataciji. Za sanaciju slabih mesta na mreži "Železnica Srbije" procenjeno je da je potrebno investirati oko 350 miliona evra, kazao je Janković i dodao da je godišnje potrebno uraditi i popravke oko 191 kilometra pruga, a da je u zadnjih 30 godina prosečno remontovano 38 kilometara železničkih saobraćajnica.

Srpske železnice će do 2027. godine raditi na izgradnji savremene dvokolosečne elektrificirane pruge za mešoviti putnički i teretni saobraćaj na celoj dužini Koridora 10, sa projektovanom brzinom od 160 do 220 kilometara na čas, u šta je potrebno uložiti 4,6 milijardi evra.

To je istaknuto na skupu-"Kolaborativni pristup efikasnosti železničkog sistema - korist takvog pristupa za železnička preduzeća na teritoriji Balkana".

Sve su veće razlike između prosečne projektovane i stvarne maksimalne brzine na prugama u Srbiji, s obzirom da su u 2011. godini na magistralnim prugama "Železnica Srbije" propisane prosečne brzine iznosile 73 odsto od prosečnih projektovanih, kazao je Janković na skupu.

Železnice će, kako je najavljeno, do 2015. godine raditi na modernizaciji pruga Stara Pazova -Novi Sad, Niš -Dimitrovgrad, Pančevo-Vršac, Gilje-Chuprija-Paraćin, rekonstrukciji Beogradskog železničkog čvora, izgradnji pruge Valjevo-Loznica i mosta preko Dunava u Novom Sadu, na mestu porušenog Žeželjevog mosta.

Planirana je i nabavka 12 dizelmotornih i 25 elektromotornih vozova i 15 višesistemskih lokomotiva

"Železnice Srbije" su, inače, u 2010. godini prevezle 12,6 miliona tona robe i 7,5 miliona tona putnika. Učešće železnica u prevozu tereta u Srbiji u prethodnih 25 godina u Srbiji kretalo se od 33 do 53 odsto ili prosečno 42 odsto.

Na konferenciji o efikasnosti železničkog sistema u regionu je ocenjeno da su balkanskim železnicama potrebna veća ulaganja u modernizaciju infrastrukture i restrukturiranje preduzeća kako bi se povećao broj putnika i transporta robe u železničkom saobraćaju koji je u padu, rečeno je na konferenciji.

Generalni direktor UIC-a Žan Pjer Lubino rekao je da je u prirodi železnice da omogući komunikaciju, mobilnost robe i ljudi i da svi koji rade u ovom sistemu "pripadaju istoj ideji o železnici bez granica", koju karakterišu zajedništvo i solidarnost.

Glavni koordinator za Evropu UIC-a Sajmon Flečer istakao je da je za srpske železnice važna transformacija ka stabilnom holdingu koji će sistemski povezivati četiri autonomna društva i "poput lepka“ održavati vezu izmedju njih.

Cilj skupa koji je održan u zgradi "Železnica Srbije" je da se u direktnim razgovorima sa čelnicima Medjunarodne železničke unije sagledaju konkretne koristi koje železnice ovog regiona mogu da imaju od učešća u aktivnostima Medjunarodne železničke unije i njenim radnim telima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: