Lazarević: Infrastruktura pa biznis

Zemljama jugoistočne Evrope su neophodna veća i brža ulaganje u infrastrukturu, kako bi privrede bile efikasnije i konkurentnije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.10.2011.

12:22

Default images

To su ocenili brojni biznismeni iz zemlje i regiona na Samitu 100 biznis lidera regina u Aranđelovcu.

Predsednik Upravnog odbora "Rudnapa" iz Beograda Vojin Lazarević istakao je da je infrastruktura uslov bržeg razvoja ekonomije i jedan od ključeva izlaska iz krize.

"Elektroenegetska infrastuktura je usko grlo u ekonomskom razvoju regiona", kazao je Lazarević na panelu posvećenom infrastrukturi kao preduslovu privrednog rasta. On je ocenio da je u regionu unapređena pravna regulativa o elektroenergetskoj infrastrukturi, ali da su objekti u toj oblasti u lošem stanju zbog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Vlade u regionu, kako je rekao Lazarević, moraju da shvate da je neophodno ulaganje u infrastrukturu, jer ono utiče ne samo na budućnost zemalja već i na njihovu sadašnjost, zbog toga što pospešuje privredni rast i ubrzava zapošljavanje.

"Ni razvoj obnovljivih izvora energije nije moguć bez investiranja u mrežne sisteme za prenos struje dobijene na konvencionalni način", ocenio je Lazarević i dodao da je za razvoj energetike u regionu šansa namera Italije da uvozi struju i Crne Gore i potencijalno iz okolnih zemalja.

Potpredsednik hrvatskog "Agrokora" Damir Kuštrak istakao je da je veliki problem za infrastrukturu u regionu što je ona gotovo 100 odsto u državnom vlasništvu.

On je kazao da suštinski privredi nije bitno ko će biti vlasnik žica ili asflata, već ko operativno upravlja tim sistemima infrastrukture. Prema rečima Kuštraka, važno je da bude utvrdjeno stanje i vlasništvo u infrastrukturi zemalja regiona, kako bi se utvrdili prioriteti. Direktor kacelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Andreas Beikos istakao je da je regionu zapadnog Balkana potrebno uspostavljanje dobre infrastrukture i ocenio da je najveći problem infrastruktura zemalja regiona koja je u državnom vlasnistvu što je ne prati efikasan operativni sistem.

On je dodao da bez političke vizija lidera regiona neće biti moguć razvoj infrastrukture.

Beikos je ocenio da vlade moraju da naprave dobro poslovno okruženje da bi privukle direktne strane investicije koje bi omogućile finansiranje velikih infrastrukturnih projekata.

Dvodnevni Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope danas se završava, a glavne teme o kojima će razgovarati privrednici su infrastruktura, energetika i partnerstvo za nastup na novim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: