Farmeri: Za litar mleka 35 dinara

Poizvođači sirovog mleka zatražili su od svih velikih mlekara da povećaju cenu otkupa mleka na 35 dinara po litru jer nemaju računicu da nastave proizvodnju.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

09:46

Default images

U protivnom, farmeri neće poštovati ugovore koje imaju, i mleko će prodavati onoj mlekari koja bude nudila najvišu cenu, kaže Uroš Šećerov, predsednik konzorcijuma

O tome svedoči podatak da svake nedelje samo sa jednog zbornog mesta za otkup mleka u Vojvodini nestane između 300 i 500 grla, koja idu na klanje.

"Sastanak sa “Imlekom” održan je na dan kada je doneta presuda iz koje proizlazi da imaju monopolski položaj. Od njih smo zahtevali da se otkupna cena mleka tokom novembra i decembra sa 28 poveća na 32 dinara po litru bez državne premije, i da se novac isplaćuje mesec za mesec. Međutim, kako ni sa tom cenom ne možemo da funkcionišemo, zatražićemo da se otkupna cena poveća na 35 dinara", kaže Šećerov.

Ukoliko mlekare ne pristanu na povećanje otkupnih cena na 35 dinara po litru, bez premija, Šećerov ističe da će doći do pomeranja proizvođača iz jedne u drugu mlekaru.

"Svi ugovori koje imamo sa mlekarama, posle presude izrečene “Imleku” i “Subotičkoj mlekari” padaju u vodu. Sada smo slobodni da mleko ponudimo kome hoćemo, i onome ko nam plati najviše", dodaje Šećerov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: