Stiv Džobs: Ostanite luckasti!

“Sa 23 godine sam vredeo više od milion dolara, a sa 24 preko 10 miliona, i više od 100 miliona kada sam imao 25, i ... ma nije ni važno, zato što nikada nisam ovo radio zbog novca”

Fokus

Izvor: Marko Jevtiæ

Utorak, 13.02.2007.

10:33

Default images

Svoje izlaganje svršenim studenima Stenford Univerziteta, Stiv Džobs je završio rečenicama: „Ostanite gladni. Ostanite luckasti.“.Upravo takav je on ostao sve ove godine, pa iako nije doživeo popularnost koju ima Bil Gejts, Džobs je već trideset godina jedna od centralnih figura kompjuterske industrije.

Rođen je u San Francisku 1955. godine, a nekoliko nedelja posle rođenja roditelji su ga dali na usvajanje. Završio je kod Pola i Klare Džobs, koje smatra za jedine prave roditelje, tako da se još uvek buni kada ih neko nazove njegovim hraniteljima.
Voznijek i Džobs
Pomažući ocu u njegovoj radionici Džobs se zainteresovao za elektroniku, pa je u srednjoj školi redovno radio honorarne poslove tokom letnjih raspusta za Hjulit Pakard.

Tamo je upoznao i Stiva Voznijeka, za koga je uvek tvrdio da mnogo bolje zna elektroniku od njega. Prijateljstvo je obnovljeno kada je Džobs odustao od koledža i pozvao Voznijaka da sarađuju na projektu za Atari. Džobs je iskoristio i prodao njegovo znanje, uzevši veći deo zarade za sebe.

Jabuka

Garaža u kojoj je osnovan Apple
Pošto se uverio da bi na ovaj način mogao da zaradi i veće pare, uspeva da nagovori Voznijeka da 1976. godine osnuju kompaniju Apple Computers. Kompaniju su osnovali u garaži njegovog oca, zajedno sa sada već zaboravljenim Ron Vejnom. Već je legendarna priča kako su došli do početnog kapitala. Naime, Džobs je prodao Folksvagen kombi, a Voznijek svoj naučni HP kalkulator. Vejn se dve nedelje kasnije kasnije povukao iz partnerstva i za to dobio natrag 800 dolara. Bila je to njegova životna greška.
"Apple I" danas vredi 50.000 dolara
Prvi kompjuter koji je nova kompanija napravila, Apple I, prodavan je po ceni od 666,66 dolara. Naredne godine lansiran je i Apple II, koji je doživeo mnogo veći komercijalni uspeh. Na ovaj način dvojica mladića su ušla u istoriju, jer su uspeli da populariziju koncept personalnog računara, koji zasigurno predstavlja jedan od najvećih izuma 20. veka. Sa 25 godina Džobsovo bogostvo se procenjivalo na 165 miliona dolara.
1984. na svet dolazi Mekintoš
Kako se Apple širio, Džobs je uvideo da mu je potrebna osoba sposobna da upravlja tolikom ekspanzijom, pa je 1983. godine na mesto generalnog direktora doveo Džon Skalija, čoveka koji je do tada bio predsednik Pepsija.

Pored plate, Džobs ga je na novi posao doveo i pitanjem: „Da li želiš ostatak svog života da provedeš prodavajući zaslađenu vodu, ili želiš da menjaš svet?”. Upravo je to Džobs i radio. Menjao je svet! Lansiran je Mekintoš, prvi uspešan kompjuter sa grafičkim kompjuterskim interfejsom, koji je promovisan legendarnom reklamom „1984”. Međutim odnosi sa Skalijem nisu bili baš najbolji pa se Džobs povlači iz kompanije, prodajući svoj udeo i ostavljajući simbolično samo jednu akciju.

Oskari

Lièno bogatstvo prošle godine procenjeno na 4,9 milijardi dolara. Plata 1 dolar...
Posle kraće pauze, Džobs kupuje Graphics Group od kompanije Lucasfilm za 5 miliona dolara. Preimenovao je ovaj grafički studio u Pixar i uložio još 5 miliona u kapital kompanije. U isto vreme osniva i kompaniju NeXT Computer, koja je proizvodila superiorne kompjutere, uglavnom korišćene u naučne i akademske svrhe.

Zanimljivo je da je originalni World Wide Web nastao upravo na NeXT radnoj stanici. Pošto nisu mogli značajniji uspeh da naprave sa hardverom, preorijentisali su se na softver, a zatim ih je Apple kupio za 400 miliona dolara.
Džobs i mnogo poznatiji, godinu dana mlaði Gejts.
Koliko je dobru proceni imao kupovinom studija, pokazalo se ubrzo posle potpisivanja ugovora sa kompanijom Disney i saradnji na kompjuterski animiranim filmovima. Prvi takav film, „Priča o igračkama” (Toy Story), lansiran 1995. godine, doživeo je veliki uspeh.

Usledili su zatim „Život jedne bube“, „U potrazi za Nemom“ i drugi, za koje je ovaj studio dobio dva Oskora i imao više nominacija. Početkom prošle godine Disney je kupio studio za 7,4 milijardi dolara.

Feniks

Kada je kupljen NeXT, Džobs se vratio u Apple kao savetnik, da bi već sledeće godine, 1997., postao generalni direktor kompanije. I baš kao feniks, Stiv Džobs se vratio kao spasioc. Okončao je projekte koji nisu davali dobre rezultate, da bi velikim koracima krenuo ka novim inovacijama.

Razvijen je operativni sistem Mac OS X, predstavljen iMac i brojni novi proizvodi. Najveći uspeh je napravljen kada su 2001. godine lansirani iPod, iTunes softver i iTunes prodavnice. Do sada je prodato više od 88 miliona iPod plejera širom sveta, a Apple ubedljivo dominira ovim tržištem. U januaru su najavljeni novi projekti, iPhone i Apple TV. Džobs i danas rukovodi kompanijom koju je osnovao, sa godišnjom platom koja iznosi samo 1 dolar, zbog čega je u Ginisovoj knjizi rekorda najmanje plaćeni rukovodilac. Ipak, on ovo ne radi zbog para. On je i dalje gladan. I luckast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: