Niče novi simbol Beograda - toranj na aerodromu

Radojica Rovčanin, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore: Naše nebo oborilo rekorde, ove godine očekuje se više preleta za 55.000 nego lane

Fokus

Izvor: B92

Subota, 12.09.2015.

09:30

Default images
Foto: Tanjug

Obnova kontrolnog tornja u Tivtu počinje za dve nedelje i taj posao je vredan oko četiri miliona evra, biće završen u roku od devet meseci. U toku su pripreme za postavljanje dva radara na teritoriji Srbije. Primarni i sekundarni na Besnoj kobili kod Vranja, za potrebe Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Vojske Srbije i terminalni radar u beogradskoj vazdušnoj luci.

Investicija, koja premašuje pet miliona evra, "pokriće" nebo iznad celog Balkana. Sledeće godine počinje izgradnja novog tornja u Surčinu, visine između 60 i 80 metara. Koliko, tačno, pokazaće idejni projekat, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. A, vrednost se meri sa oko 15 miliona evra.

Ovo su, kako za Večernje novosti kaže Radojica Rovčanin, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, najvažnije investicije planirane za ovu i narednu godinu.

"Na uglu ispred oblasne kontrole, na našoj parceli dižemo novi, još jedan simbol Beograda. Toranj će tunelom biti povezan sa oblasnom kontrolom. Biće to velelepno zdanje u kojem će se naći najsavremenija oprema. Plan je da posao bude završen za godinu dana", navodi Rovčanin.

Jedina zajednička institucija bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je nastavila da živi, sa druge pozicije popela se ove godine na sam vrh najboljih kontrola letenja u Evropi. Kako po pitanju bezbednosti vazdušne plovidbe, tako i zbog rekordnog povećanja broja preleta.

Nebom iznad SCG 29. avgusta prokrstarilo je čak 2.969 aviona, a lane je najbolji dan imao 2.619 letelica. U jednom satu naši kontrolori opslužili su 216 vazduhoplova, što je opet rekord u odnosu na najopterećeniji sat ranijih godina kada ih je bilo 185. U ovoj godini očekuje se ukupno oko 600.000 preleta što je za oko 55.000 više nego lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: