"Pionir”: Stari brend i nova ulaganja recept za spas

Zaposlenima u 188 preduzeća sa spiska koja su viđena za stečaj nije lako. Teše ih i stručnjaci i nadležni da i nakon stečajnog postupka ima šansi da preduzeće ponovo proradi.

Istina takvih kompanija bar kod nas nije bilo puno, ali ima uspešnih izuzetaka koji potvrđuju pravilo. Jedan od tih primera je fabrika konditorskih proizvoda "Pionir“ iz Subotice.

Fokus

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2015.

13:55

Default images
Foto: Thinkstock.com

Danas ne samo da snabdevaju domaće tržište već i izvoze i zapošljavaju 700 radnika. Posluju u sastavu "Alko grupe“ čiji je predsednik i vlasnik Miroljub Aleksić . O tome kakav je recept za novi početak starih firmi on kaže da je bitno napraviti dobru reorganizaciju, uložiti novac i učiniti sve da se preduzeće vrati na tržište gde je pre bilo uspešno. Sve to mogu da urade samo stručni ljudi koji vredno rade. - "Pionir“ sam kupio u novembru 1998. Bilo je to vreme kada je privatizacija kod nas tek počinjala. Preduzeće je prodato za ondašnjih 47 miliona maraka.

O tome kako je u kompaniji gde je pre privatizacije poslovna aktivnost bila jako skromna počeo oživljavanje proizvodnje Aleksić objašnjava da je prvo počeo sa ulaganjima. U pogone, mašine i objekte u Subotici uloženo je 50 miliona evra. On je danas zadovoljan profitom koji ostvaruje ova kompanija sa tradicijom dugom 98 godina. Istina, zarada bi, kaže, mogla da bude i veća ali kod nas su zahvatanja države velika, sirovine preskupe, dinar već godinama precenjen. Zato“Pionir“ donosi manji prihod nego kada bi radio u drugim zemljama.

– "Pionir“ je regionalni lider u konditorskoj industriji, proizvodnji čokolada, bombona, bar štanglica i medenjaka. Snaga kompanije ogleda se pre svega u vrednosti njenih brendova i lojalnosti potrošača. Tržišta su danas globalizovana, a u takvim uslovima brend postaje simbol sa kojim mnogi žele da se identifikuju. Krajnji cilj svakog prizvođača treba da bude formiranje brenda jer će samo tako uspeti da stekne i zadrži potrošače i njihovu lojalnost. Mi smo u tome uspeli, a na listi dvanaest najvećih brendova iz Srbije su tri "Pionirova“ i to "Negro“ bombone, "Galeb“čokolada i“ Medeno srce“ – objašnjava sagovornik "Dnevnika”.

Aleksić kaže da nikada nije dobio ni dinar subvencija ili bilo koje druge pomoći od države. To, dodaje, i nije najpotrebnije, ali druga vrsta pomoći bi dobrodošla.

– Stalno se susrećemo sa nelojalnom konkurencijom sa crnog tržišta. Oni nude švercovanu robu. Susrećemo se i sa kopiranjem brendova, a sudovi nisu u stanju da proizvođače brzo i efikasno zaštite. Tu su zatim visoke carine i drugi nameti na robu koja je neophodna konditorima pa prelevmani za zaštitu koje nijedna zemlja u EU, a ni u okruženju nema. Jedino uz dobru organizaciju i racionalno poslovanje možete da opstanete na našem tržištu kao domaći proizvođač. Ovde vam na svakih 15 godina država kroz razne namete uzme još jednu fabriku, a pri tome vas ni na koji način ne štiti.

Zato on u budućnosti očekuje da država stvori iste uslove poslovanja poreze i carine kakve imaju zemlje Evropske unije i one u našem okruženju. Zatim da radi na sprečavanju proizvodnje na crno, falsifikovanja robe, sivog tržišta. Trebalo bi razbiti monopol na sirovine

– Sada smo u ovoj branši u situaciji da je uvoz slobodan i bez carina, a mi takvim proizvodima ovde kod kuće treba da konkurišemo opterećeni visokim dažbinama i prelevmanima na mleko i šećer, te carinama na druge proizvode. Teško se može razumeti takav odnos prema domaćoj pa još i izvozno orijenitsanoj branši. Mi prodajemo naše proizvode van granica Srbije. Naše tržište je malo i slabe su platežne sposobnosti, a konditorska industrija je jaka i izvozno orijentisana.

O tome da li na spisku 188 preduzeća viđenih za stečaj ima kompanija koje bi ga zanimale - Aleksić kaže da nema, jer su to, pojašnjava, firme koje niko i nije hteo da kupi. A savet biznismenima koji su možda zainteresovani za neko od njih je: ako imate sredstva i procenite da kompanija ima jak brend, odlučite hrabro i brzo.

Što se tiče nadležnih koji se trude da naprave povoljan ambijent za poslovanje njima savetujem da je vreme da ceo sistem kod nas resetuju i naprave jeftiniju državu. Da bi neko ulagao i imao interes za to i da bi se pokrenuo preduzetnički duh potreban je dobar ambijent. Pojedinačne beneficije i sporadična ulaganja ne mogu da pokrenu ovu privredu - smatra Aleksić.

A kada to kaže neko kao on treba verovati. Jer, pored "Pionira“ on je vlasnik konditorskih fabrika "Hisar“ i "Paraćinka“ u koje je uložio kao i u "Pionir“ i omogućio im da nastave proizvodnju. Svi oni danas izvoze 70 odsto proizvodnje. Ukupna godišnja proizvodnja je 32.000 tona godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: