Nissan Juke Nismo

Nissan je spojio dve naizgled nespojive krajnosti - napravio je sportsku verziju malog gradskog krosover modela Juke. Da li klasični sportski automobili treba da se "plaše" ovog simpatičnog Nissana pod imenom Nismo, otkrili smo vozeći ga na stazi i u saobraćaju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2013.

20:49

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Ponuda Nissanovih modela u Evropi je vrlo neobična. Sa jedna strane tu su mali gradski automobili, sa druge, tu su terenci i SUV vozila po kojima je poznat, a ne treba zaboraviti ni ekstremno sportske modele.

Odluka da se napravi miks ovih modela nametnuo se kao logično rešenje.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4135/1765/1765 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2530 mm
Brza verzija modela Juke postojala je od samog predstavljanja, a ovaj put, automobil je preradilo sportsko odeljenje Nissana, čuveni Nismo.

Karoserija je pretrpela brojne kozmetičke izmene i nedvosmisleno prolaznicima i drugim učesnicima u saobraćaju pokazuje da se pred njima nalazi nešto krajnje neobično i brzo.
Ono što je nas najviše interesovalo nalazi se ispod "kože". Benzinski turbo motor zapremine 1.6 litara je pojačan za deset "konja" i sada razvija ravno dvesta.

Obrtni moment od 250 Nm isporučuje se u rasponu od 2.400 do 4.800 o/min, što bar teoretski znači da je motor elastičan.

U pitanju je mašina koja je vrlo slična onoj koja se ugrađuje u Renault Clio RS. Reč je o vrlo savremenom sportskom motoru koji ima sistem za direktno ubrizgavanje goriva u cilindre i turbo punjač varijabilne geometrije.
Nissan Juke Nismo: zapremina 1618 ccm; snaga 147 kW (200 KS) pri 6000 o/min; obrtni moment 250 Nm pri 2400-4800 o/min
S obzirom na vrlo veliku specifičnu snagu, moramo da pohvalimo karakter motora u svakodnevnoj vožnji. Na malim obrtajima radi mirno i prihvata gas bez ikakvih protesta.

Naravno, u tom područiju nije previše agresivan. Snaga se isporučuje linearno i progresivno, a pravi udarac u leđa oseća se tek preko 4.500 o/min.
Ovaj motor se vrlo rado i lako vrti, tako da bez problema dođe do limitera obrtaja na 6.500 o/min.

Upravo ovakav karakter omogućava vam da Juke Nismo vozite opušteno po gradu, a da na otvorenom drumu, ili zatvorenom poligonu pustite adrenalin u krvotok.
Glatka isporuka snage može da bude problematična ako ne pazite šta radite, ili nemate dovoljno iskustva.

Naime, primetno je da auto ima problem da prenese snagu na podlogu, naročito ako je asfalt vlažan. U krivini unutrašnji točak vrlo lako proklizne čak i u trećem stepenu prenosa.

Tada auto nosom krene van krivine. Na svu sreću lako ga je korigovati doziranjem gasa, a rasipanje snage se odražava samo na brzinu izlaska iz krivine i, u krajnjoj liniji, čestu zamenu ne tako jeftinih pneumatika prečnika 18 inča.
Da bi pokušali da prkose zakonima fizike, inženjeri su ugradili tvrđe opruge i amortizere. Zahvaljujući tome, auto se manje naginje, bolje i brže menja pravac i ima precizniji upravljač.

Ipak, čuda nisu moguća, pa je Juke Nismo samo najbolji među svojima, ali još uvek nedovoljno blizu najboljim sportskim hečbek modelima.

Ono što nas je oduševilo je vrlo velika bočna sila koju može da istrpi u krivinama, a poželeli smo upravljač koji bolje "komunicira" sa vozačem.
Na svu sreću, ogibljenje nije brutalno. Auto jeste osetno tvrđi i sportskiji u odnosu na klasičnu verziju, ali i dalje ume da dobro upije duge neravnine. Problem su kratke udarne neravnine, poput češljeva na mostu koji prilično protresu putnike.

Međutim, mi ne uzimamo ovo za zlo. Naime, delimična neudobnost ide uz karakter auta, a kupci znaju da je to neminovno.
Zapremina: 251/830 l
Od sportske verzije auotmobila sa motorom od 200 KS ne očekuje se da bude previše štedljiv. Ipak, ako ga vozite mirno i tečno, potrošnja u gradu može da bude vrlo umerena.

Uspeli smo da zabeležimo prosek od oko osam litara. Međutim, ako iole pritisnete gas između semafora i poterate motor u srednje i više obrtaje, ova cifra se prilično lako udvrostručuje.

Slično je i na otvorenom drumu. Auto će vas nagraditi za tečnu vožnju magistralom potrošnjom od 5,5-6 litara benzina na 100 kilometara. Međutim, ako želite da preteknete sve ispred sebe (a ne bi trebalo zbog bezbednosti), prosek će lako otići i na 12 litara.
S obzirom na odlične performanse i dobru opremu, Juke Nismo ima vrlo umerenu cenu. Verzija sa pogonom na prednjim točkovima i manuelnim menjačem koju smo vam predstavili košta 24.490 evra.

Auto je svakako za preporuku, s time što ostaje otvoreno pitanje kojoj vrsti kupaca je namenjen. S obzirom na popularnost Nissana Juke u Srbiji, verujemo da će i ova specijalna edicija imati dobru prođu.

Saznajte više o modelu Juke Nismo na zvaničnom sajtu Nissana.

Sada ga vidiš, sada ne

Nissan je napravio neuobičajen interfejs na srednjoj konzoli. Naime, klima uređaj i putni računar dele iste tastere.

Pritiskom na taster, vozač bira da li želi da podešava klima uređaj, ili računar.
Pri tome se natpisi i funkcije tastera kompletno menjaju.

Ovaj sistem je urađen vrlo kvalitetno, pa se ni po mraku ne može naslututi da jedan taster ima dva simbola na sebi.

Kvalitetni materijali i oprema

Standardna oprema verzije Nismo je vrlo bogata. Nama se najviše dopalo to što su se dizajneri potrudili da specijalnu verziju vizuelno i taktilno odvoje od standardnih modela.

Najviše nam se dopala obilata upotreba prijatne alkantare. Pored sedišta i deo upravljača presvučen je ovim materijalom.

Komentare sa šalama na račun imena "Nismo" nećemo objavljivati :)

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Nissan Juke Nismo
zapremina motora 1618 ccm
snaga 147 kW (200 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 250 Nm pri 2400-4800 o/min
menjač manuelni šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4135/1765/1765 mm
međuos. rastojanje 2530 mm
rezervoar 46 l
prtljažnik 251/830 l
masa 1445 kg
pneumatici 225/45 R 18
maks. brzina 215 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,8 s
potrošnja(grad/otv.put/kombinovano) 9,1/5,6/6,9 l/100 km
emisija CO2 159 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: