Renault Laguna Coupe

Jedna od mojih prvih ocena u gimnaziji bila je jedinica iz latinskog. Nisam se spremio za taj čas, bio sam malo bučniji i tras. Kec. Tranzicija iz uljuljkanosti koju nudi osnovna škola u surovo gimnazijsko okruženje, podivljali hormoni jednog pubertetlije i ekscentričnost profesorke latinskog jezika doveli su u pitanje svetlu budućnost mladog čoveka.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2009.

16:07

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Vest o mojoj oceni (meni se čini) izazvala je reakciju u široj familiji kao da su mediji upravo objavili informaciju da se našoj planeti približava ogromna kometa puna radioaktivnih gasova čiji će udar dovesti do smaka sveta.

Povrh svega, nekoliko nedelja ranije izabran za predsednika odeljenske zajednice… “Ko će te sada sa kecom k’o vrata shvatiti ozbiljno” brinuli su moji roditelji?
dužina: 4643mm; zapremina prtljažnika: 423l
Zbog te jedinice nedeljama sam morao da sedim i da bubam deklinacije, pamtim i prevodim drevne latinske mudrosti i još trista čuda koje je moja profesorka tražila da spremim do kraja I polugodišta. Ta jesen i ta zima, bez obzira koliko davno bile, ostale su mi u mračnijem sećanju od mnogih ranijih i ovih koje su kasnije došle.

U teoriji, što lošiji prosek tokom školovanja biće vam teže da se upišete na željeni fakultet, odnosno da se kasnije izborite za dobro zaposlenje.

Ako se školujete i nađete dobar posao moćićete da se nagradite novim kolima.

A, da, bićete cenjeniji u društvu.
snaga: 205KS; zapremina: 1998ccm; obrtni moment 300nm.
Ipak, loš glas širi se neverovatnom brzinom.

Znate kada odete na pijacu pa vam prodavac sa tezge uvali loš paradajz a vi to niste odmah mogli da vidite jer je on instalirao crveni suncobran pod kojim ovo povrće izgleda besprekorno?

Kada ćete ponovo kupovati kod njega? Nikad! I ne samo to, prijateljima i komšijama ćete pričati da taj prodavac podvaljuje. Kada vidi da je dospeo na loš glas, prodavac može imati najbolji, najsočniji paradajz po najpovoljnijim cenama ali kupci će ga i dalje izbegavati. Bilo bi mu najbolje da promeni pijacu.

Inače, odakle im toliki crveni suncobrani na pijacama? Ne znam ni sam koliko sam plaža obišao u svom životu i nikada nisam video jedan jedini crveni suncobran.
cena predstavljenog modela: 29 342 evra
Zbog loše procene Renaulta pre nekoliko godina, Laguna je bila paradajz iz ove priče – crven i savršen na tezgi ali na radnoj ploči u vašoj kuhinji tvrd, bez pigmenta, bezukusan kada je u salati…

Kupci su bili jako nezadovoljni zbog kvarova, frustrirani uslugom u servisima a vrednost polovnim modelima padala je strašnije nego što padaju cene akcija neprofitabilnim kompanijama za vreme finansijske krize.
U Srbiji je takođe bilo loših iskustava sa ovim autom, ali najpre sa polovnim modelima. Često smo kupovali loše, havarisane primerke za malo novca koji su prešli po nekoliko stotina hiljada kilometara i bili su nesreća koja čeka da se dogodi.

Ja razumem sve koji su svojevremeno kupili polovne Lagune jer je teško reći "ne" tolikom autu za relativno malo novca.

Pogledajte iskustva vlasnika modela Lagune iz 2001. godine na sajtu “Car survey”.

Plava lica označavaju nezadovoljstvo.
Iako je Laguna redizajnirana nekoliko puta u kratkom periodu a pouzdanost i kvalitet bitno poboljšani, klada je klada, a kupci se plaše da je i iver blizu.

U nameri da popravi svoj imidž u očima kupaca, Renault je odlučio da nam 2008. godine ponudi, pored znatno višeg opšetg kvaliteta nove Lagune, i zavidnu količinu opreme koju drugi proizvođači debelo naplaćuju. Takođe, sa novom generacijom Lagune predstavljeno je i novo viđenje “francuske udobnosti” koja mnogo više podseća na nemački aspekt, što je veoma dobro.
Laguna više nije lađa koja plovi autoputevima i gradskim ulicama, već je stabilna, čvrsta i jaka limuzina kojom je veoma lako precizno upravljati.

Za sada najveći otkriveni problem sa novom Lagunom je to što nije fotogenična pa, ako je do sada niste videli uživo, vaš mozak mora prevazići tu nedoslednost ili naterati vaše prste da pozovu Renault i zakažu test vožnju.
Renault Laguna Grandtour nedaleko od Bodruma, Turska
Na B92 sajtu automobila već smo vam predstavili nekoliko Laguna a sada je došao red na dragulj iz francuske krune – Lagunu Coupe.

Treba ceniti činjenicu da Laguna Coupe nije samo obična Laguna kojoj su skinuta vrata za ulaz na zadnju klupu. Ne, mislim da sa osnovnim modelom Coupe deli samo vetrobran i retrovizore. Sve ostalo je novo, nema prešrafljenih delova sa drugih modela, nema kompromisa i kresanja troškova kakve viđamo kod proizvođača.

Međuosovinsko rastojanje je smanjeno a trag zadnjih točkova proširen je zbog boljih karakteristika u vožnji, dobijanju kompaktnijeg vozila i naravno, smanjenja prostora na zadnjoj klupi.
Laguna Coupe crne boje sa odmerenim hromiranim detaljima i velikim aluminijumskim felnama izgleda veoma elegantno i skladno. Nema previše detalja ni linija po bokovima auta.
Tačno mogu da zamislim crnokosog, blago kovrdžavog monsieura u tridesetim godinama, potamnelog tena u beloj košulji sa raskopčana gornja dva dugmeta, u crnom odelu kako se u suton parkira pred otmenim restoranom negde na obali mora.

Onog trenutka kada je izašao, gospodin prelazi na desnu stranu auta i otvara vrata svojoj relativno mršavoj lepotici duge, ravne kose u lakoj letnjoj haljini.

Za večeru će se služiti odlična riba i skupo vino. Fantastičan uvod u veoma zabavnu noć.

Vođen tom slikom, tokom test vožne nosio sam samo najelegantniju odeću koju sam imao.
Oblik poklopca prtljažnika veoma je složeno zamišljen tako da je morao biti napravljen od kompozitnih materijala. Konstruisan je i novi sistem šarki na koje su vrata okačena.

Elegantna su i zadnja svetla “A la Aston Martin” a dve izvučene izduvne cevi na dnu zadnjeg branika samo su mala naznaka lepo oblikovanih mišića koji se kriju ispod elegantnog odela.
Auto je standardno opremljen sistemom za otključavanje/zaključavanje i pokretanje vozila bez ključa. Dovoljno je da Renaultova kartica stoji negde uz vas i sve ostalo je fancy.

Kada uhvatite ručicu za otvaranje vrata prvo će se staklo malo spustiti pa ćete tek onda otvoriti velika vrata. Kako ne postoji uobičajeni ram oko stakla na vratima, stakla se svaki put po zatvaranju vrata uvlače u žljebove na u krovu i izvače iz njih prilikom otvaranja vrata (uobičajeno rešenje i kod drugih proizvođača).
Kada otvorite vrata zaplahnuće vas miris unutrašnjosti kakv možete osetiti u salonu kožnog nameštaja ili u skupim hotelima.

Atmosfera unutra se zaista i može uporediti sa nekom lounge prostorijom iz koje su isključeni stresori, agresori, brige i besparica a uvedeni muzika za opuštanje, Martini Rosso i odličan pogled na grad.
Unutrašnjost, odnosno, vozačko mesto najsličnije je standardnoj Lagunu ali sedi se na znatno boljim i udobnijim kožnim sedištima koja se podešavaju električnim putem.

Njihova memorija obuhvata i položaje retrovizora. Obično se ne zavlačim i ne gledam pod sedišta automobila koje testiram, ali sada jesam, jer mi je nešto bilo zapalo ispod i moram da vam kažem da sa svim motorima i kablovima dole izgleda kao Robokap kada mu skinu kacigu.
Kada poželite da vašu tašnu stavite iza prednjeg sedišta, prilikom povlačenja poluge elektro motori će sedište pogurati napred i kasnije vratiti u prvobitni položaj.

Klasične plastične aplikacije u unutrašnjosti zamenjene su aluminijumskim, unutrašnji paneli vrata obloženi su kožom. Jedini deo enterijera koji ne prati kvalitet celine jeste velika siva metalik plastična ploča umetnuta oko ručice menjača.
Pored koènice, tu je i dugme za aktiviranje tempomata ili limitatora brzine
Kao standard na ovom autu sledi vam i automatska parkirna kočnica koja se aktivira svaki put kada ugasite motor. Ukolko se nalazite na usponu a treba da pokrenete vozilo dovoljno je da dugme ručne kočnice povučete na gore kako biste je aktivirali i da jednostavno krenete.

Sistem će sam deaktivirati kočnicu kada oseti dovoljno jaku silu koja vuče napred i tako vam pomoći da krenete a da se auto ne pomeri u nazad, ili čak da spreči gašenje motora ukoliko vam je polazak na usponu problem.
Na listi standardne opreme je i odličan 3D Hi-Fi audio sistem koji čini da osetite bas u grudnoj duplji, kao što to osećate na koncertima. 3D u imenu sistema znači da uređaj razdvaja različite instrumente i glasove iz pesme i šalje ih u različite uglove auta. Vi možete podesiti atmosferu onako kako želite a komande za to se nalaze i pri upravljaču.
Klima uređaj ima filter za toksične materije pa ih sam prepoznaje i ne dozvoljava im da uđu u kabinu.
Prostor na zadnjoj klupi je zanemariv kada ja vozim auto jer sam prilično visok. Uz određene kompromise, jednom prilikom, vozilo se nas četvoro odraslih u autu. Visoki na zadnjoj klupi nemaju baš mesta ni za glave jer se krov u tom delu već spušta prema prtljažniku. Zadnje staklo proteže se preko glava putnika koje tokom lepih dana sunce greje direktno u potiljak.

To je sve normalno za ovu klasu automobila i ovakvo stanje vlasnike Coupea ne uzbuđuje ni najmanje jer ih zanima isklju;ivo užitak u vožnji.
Po mom mišljenju najveći izvor takvog užitka je sistem “4control” za upravljanje na sva četiri točka. Dakle ne sistem za pogon već sistem za upravljanje na sva četiri točka.

Poenta je da i zadnji točkovi skreću levo-desno tako da pri malim brzinama olakšavaju manevrisanje na parkinzima i uzanim ulicama dok pri višim brzinama doprinose nivou stabilnosti tokom prolaska kroz krivine.

Tek malo više od jednog kruga potrebno je okrenuti upravljač da bi se točkovi postavili u svoje krajnje tačke a skretanje zadnjih točkova na suprotnu stranu od prednjih drastično smanjuje prostor koji vam je potreban za manevrisanje. Polukružno skretanje izvodi se iz jednog pokušaja, bez potrebe za hodom u nazad.
Lagunu je moguće voziti putanjama koje koristi kugla dok se odbija o martinele bilijarskog stola.

Vozite pravo (ne baš puno brzo), naglo smotate upravljač i auto se jednostavno postavi u novi smer kretanja. Ovakav stil vožnje može malo zabrinuti vašeg suvozača koji ne poznaje sistem, ali je prilično efikasan način da mu ovaj sistem upravljanja svim točkovima predstavite. Kočnice su veoma jake i postojane.

Ko se vozio zglobnim autobusom, poznaje osećaj kada majstor odluči da pod punim gasom skrene u raskrsnicu dok se vi nalazite u zadnjem delu autobusa, e pa slično radi i ovaj Renault, samo znatno elegantnije.
Bi-ksenonska svetla koja prate zakretanje upravljaèa spadaju u standardnu opremu
Pogledajte kako se Renault Laguna GT opremljena ovim sistemom pokazala na test poligonu.



Kada se izvučete iz grada i izađete na ozvoreni put, zadnji točkovi će skretati u istom smeru kao i prednji i na taj način doslovno držati vozilo na putu kao da je na šinama dok će vaši apetiti za brzinom istovremeno rasti. Možda je najbolje isprobati ovu stranu sistema na deonici autoputa uz i niz Bubanj potok.

Krivine su relativno oštre i duge a dozvoljena je visoka brzina kretanja. Osim odličnog ponašanja tokom prolaska kroz krivine, na ovom delu puta možete preispitati i mašinu smeštenu pod haubom.
Jako mi je drago što je ovaj primerak opremljen benzinskim motorom. Generalno više volim benzinske motore od dizelaša. Više odgovaraju mom stilu vožnje, mirno rade, gotovo da se ne čuju dok stojite na semaforu ili u gužvi a mislim da tako prefinjen motor i pripada ovakvom autu.

Dizeli su bučniji, posebno kada ih prvi put upalite ujutro i nikada jednog ne bih odabrao za Lagunu Coupe. OK, troše manje goriva, odlično vuku i najbolje uverenje da je dizel pametan izbor dali su nam Jaguar i Porsche kada su odlučili da su dizeli dovoljno dobri i za njihove modele.
Ipak, dok turbo dizel kida asfalt pod svojim točkovima od recimo 1800 do 4000 obrtaja a u međuvremenu odmara, turbo benzinac kakav je u Laguni to radi od 1800 do 6500 obrtaja. Dodatan opseg obrtaja plaćate na benzinskoj pumpi, naravno.

Ja sam poslušan vozač pa sam pratio uputstva Renaultovog digitalnog savetnika za ekonomičnu vožnju, smeštenog na instrument tabli, koji mi je govorio kada je najbolji trenutak da menjam stepene prenosa. Prosečna potrošnja/100km u gradu sa uvek uključenim klima uređajem bila je 11L što nije tako strašno.
Prema znacima savetnika, najštedljivije je ukoliko stepene brzina menjata na 2000 obrtaja, a vozite na malo manjem broju. Vožnja na taj način nije nimalo troma.

Pritiskom na papučicu gasa za čas posla možete ubrzati kako biste se prebacili u drugu traku, izvršili preticanje ili prošli kroz zeleno svetlo na semaforu. Toliko sam se prilagodio na momentalnu isporuku snage dok sam vozio Lagunu da je povratak u moja kola bio u neku ruku razočaravajuć.
Preglednost tokom vožnje je generalno dobra. Standardni Renaultovi retrovizori je poboljšavaju.
Na magistralnim putevima potrošnja znatno pada. Najčešće, vozićete u petom stepenu prenosa već od 60 km/h. Rezultat sa vožnje od isključenja sa autoputa prema Mladenovcu do Aranđelovca iznosio je 7.5L/100km. Vožnja ovakvim putevima je vrlo tiha i nežna. Nije potrebno često menjati brzine. Posle vožnje izlazite odmorni i sveži iz kola.

Prosek na autoputu, dok vozite sa tempomatom podešenim na 130km/h je oko 8,5L. Inače, kada izađete na autoput i počnete da ubrzavate, čini vam se da ćete ubrzavati do kraja sveta jer dotok snage jednostavno ne prestaje, dokle god imate dotok goriva iz rezervoara.
Osim ovog motora, ko želi može još izabrati i monstruozni 3.5 V6 benzinac ili 2.0 ili 3.0 dizelaše. Meni je ova 2.0 benzinska opcija sa čak 205 KS idealna - pruža jako lepe performanse i nije skupa kao druge prilikom registracije. Jedina zamerka na ponašanje ovog motora može biti oštro stupanje turbine na scenu koja vas može iznenaditi dok se ne naviknete na takvo ponašanje.

Recimo, ako uđete u oštru krivinu trećim stepenom prenosa dok obrtomer pokazuje 1900 obrtaja može vam se dogoditi iznenadna eksplozija snage aktiviranjem turbine. Kao posledica može doći do klizanja prednjeg dela auta prema spoljašnjoj ivici puta.
Cena Lagune koju vidite na fotografijama je 29.340 evra a auto je opremljen manje više svime što možete da zamislite. U GT paketu nedostaje navigacioni uređaj (koji ionako nema mapu za Srbiju) i sistem za povezivanje sa mobilnim telefonom koji je inače veoma koristan.
Nemačko viđenje kupea u ovoj klasi je BMW 320i Coupe sa motorom snage 170KS i slabijim nivoom opreme od Laguninog košta oko 36.000 evra a sa boljom opremom oko 41.000 evra kod nas. BMW ipak pruža znatno bolje performanse u vožnji iako ima slabiji motor, jednostavno je podređen vozaču koji mora da otkriva nove nivoe zadovoljstva u vožnji.

Imam još jedan francuski primer kupea a to je 4,8 metara dugi Peugeot 407 Coupe sa motorom zapremine 2,2 l, snage160 KS koji košta oko 32.000 evra ali je malo slabije opremljen od predstavljene Lagune.
Inače, u Renaultu su odlučili da dodatno spuste cene top modela Lagune Coupe tako da najskuplja sada košta 43.500 evra umesto pedesetak hiljada koliko je koštala kada se pojavila na tržištu.

Upravo nas ova informacija o ceni vraća na početak priče o količini truda koju morate uložiti da biste ispravili propust. Ja sam grejanjem stolice uspeo da odobrovoljim profesorku i popravim ocenu, da se kasnije upišem na fakultet, da nađem odličan posao. Renault ima malo teži zadatak, odnosno da odobrovolji nas kupce koji se veoma teško odvajamo od svog novca.
Još jedan problem sa kojim ovaj konkretan model treba da izađe na kraj jesu snobovi, koji uglavnom imaju novca da kupe nešto ovakvo a neće samo iz jednog razloga - ima Renaultov znak na sebi.

Laguna Coupe jedno mi je od najdražih vozila koje sam testirao ove godine. Kada je vidite na ulici ne ostavlja utisak besnog i agresivnog vozila kao što je čest slučaj sa konkurencijom. Elegancija i umerenost osnovne su crte ovog auta.

Veoma ste efikasni za volanom Lagune Coupe, zeleni talas je uvek pred vama a parking mesta u debelom hladu blizu kancelarije uvek su slobodna.

Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama Renaulta Lagune Coupe.

Pogledajte kompletan cenovnik ili stranu sa spiskom opreme i aktuelnim popustima za ovaj model.

Posetite galeriju fotografija Lagune Coupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: