Ponedeljak, 15.06.2009.

16:07

Renault Laguna Coupe

Izvor: B92

Renault Laguna Coupe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

dare

pre 14 godina

frapantno i po meni skandalozno je uporedjivati 320i e 92 i lagunu,jeste li vi normalni,pa laguna mu nije ni do kolena,osim toga laguna mi lici na neki kvazi kupe koji je jako zdepast i uopste mi se ne svidja,unutrasnjost je vec vidjena neponovljivo ruzna ijeftina i uporedjivat ova dva automobila je jeres...zato vozite vi lagune a ja cu e46 330ci pa akobogda ide i e 92..poz

vros

pre 14 godina

Jedan od boljih tekstova koji sam pročitao na temu lagune coupe. Imam sreću pa sam jedan do vlasnika, i mogu reći da u velikoj većini stvari odudara od uobičajenog poimanja Lagune (vozio pet godina prvi model lagune i 5 nesretnih godina Lagunu 2.2. dci). Kao što je u članku navedeno, upravlijvost, preciznost i jak okretni moment od 300 nm te nedostatk razvijanja morske bolesti zbog bržeg prolaženja kroz zavoje više je ovaj auto približio njemačkim (ipak nije tako dobar kao talijanski) standardima nego što je to bilo prepoznatljivo za dotičnu marku automobila. Ipak, po meni, najjači adut ovog automobila je njegova jedinstvenost. Dok upravljate njime imate osjećaj da sjedite u prekrasno oblikovanoj, tvrdoj i zaštičenoj školjci, sa savršenim balansom udobnosti koji kompenzira općenito loše stanje naših prometnica. Iako auto stvarno dobro vuče, nije za trke. Potrošnja jest "mali" problem (meni troši 17 litara po gradu, 2.0 zapremina - 205 ks, ali kao što je autor rekao, kompenzira se odlaskom na otvorenu cestu. Samo još nešto da napomenem, navodno je u Hrvatsku namijenjeno svega 30 automobila, ne znam kako je kod Vas no ja sam na cestama sreo samo testni model. Ta činjenica dodaje malo osjećaju ekskluzivnosti kada vozite ovaj auto. Ukoliko netko na forumu isto vozi coupe, volio bih da se javi da razmijenimo iskustva oko nekih tehničkih stvari.
Pozdrav!

Allen

pre 14 godina

Hoce li Laguna (pored limuzine, karavana i coupe-a) da se proizvodi u nekoj varijanti cabrioleta (sa tvrdim/platnenim krovom)? Kao sto je npr. uradio Audi sa A5icom (a u gami ima jos TT, A3 i A4 cabriolete, Mercedes SLK, ali i CLK...) Reno ima Megana kao sa troja vrata coupe, ali i posebno CC... E pa interesuje me da li ce tako nesto i sa Lagunom uciniti...? Mislim da bi tako nesto mogli da ucine...?! Sta Vi mislite? :) Posto i Pezo ima 406/407 samo coupe, a 307/308 je CC (+ 205/206/207 CC)...
Pozz svima!

dobar auto nema sta

pre 14 godina

AuuHuu..Auto e strava stvarno je super ali ovaj snimak VS PORSCHE ne pije vodu . Otkad se pojavila ova Tojota IQ pocinju sa ovim reklamama sve vise da nas prave pametnim.

Miloš

pre 14 godina

Izuzetno lep auto! Pre neki dan sam ga pregledao u salonu i moram priznati da sam oduševljen. Nisam ranije bio ljubitelj Lagune, ali mi je ovaj model promenio mišljenje. Izuzetno elegantna kako spoljašnjost tako i unutrašnjost.
@ Gorivo
Focus tdci koji ima naj manje 100ks (i više) je stiskao gas do kraja i kidao sa autom od 58ks (i ko zna kolko manje kubika)?!?! Pa možeš i kerozin da sipaš pa to opet ne bi bilo moguće ;) u ostalom razlika između ovog našeg dizela i onog napolju nije toliko u jačini koliko u čistoći (napominjem dizel).

mali marinko

pre 14 godina

@Gorivo
nije točno da se bobine na Cliu kvare samo u vlažnoj klimi. Prijatelj mi je skoro bankrotirao na tim bobinama koje je morao mijenjati svakih par mjeseci a on živi na Jadranu u poprilično suhom dijelu.

@car expert
kad se govori o nepouzdanosti lagune uglavnom se kao primjer i uzima 2.2dci kojem jako često odlazi radilica nakon malo više od 100000km

mario

pre 14 godina

Reno je ovom Lagunom pokazao da auto ne mora da kosta 60 hiljada eura da bi imao te vozne karakteristike, upravljivost i bezbednost, cak je i kvalitet upotrebljenih materijala i nacin izrade na znatno visem nivou od novcane klase u kojoj pripada.

Marko

pre 14 godina

Veoma mi se svidja ova Laguna, samo prednja svetla, odnosno prednju masku jos ne mogu da svarim. Sve ostalo je za pohvalu.

Jos da kazem da mi je jedan komentar "upao" u oko... Nemanja kaze da je Laguna kupe po performansama bolja od E92 320i kupea koji ima slabiji motor. Kao i redakcija ne bi se slozio s njim, uostalom ta dva automobila nemaju istu filozofiju, E92 u prvi plan stavlja performanse, za razliku od Lagune koja vise neguje ugodnu voznju. Inace doticni BMW ubrzava 8.1 sec do "stotke", a ne 9.4 kao sto je navedeno.

s tim rolaj

pre 14 godina

Još jedna finta za izbor paradajza: ispustite ga na beton. Ako odskoči - ne valja, a ako se rascmolji - onda je pravi. Boja nije bitna.

Gorivo

pre 14 godina

U prošlom komentaru sam zaboravio da pomenem jednu bitnu stvar, setio sam se tek kada sam poslao komentar.

Onaj link što ste dali ka britanskom sajtu sam i gledao, ali kada sam hteo da kupim Clia. Neverovatno je koliko njih je stavilo plavi "smajli" za Clia. Uglavnom se kvarila bobina, pa te ima plava, žuta, crvena, jedna valja druga ne valja, gasi se u vožnji, itd. Milion problema.

Međutim takvi problemi NE POSTOJE u kontinentalnoj klimi. Zaključak se nameće sam - zbog velike vlažnosti i česti kiša, automobili u Britaniji su podložniji kvarovima, naročite sve što je u vezi struje i elektronike.

Tako da ta mišljenja tamo u slučaju Clia uopšte ne važe za naše podneblje, a ja sam duboko ubeđen da ne važe ni za Lagunu.

Bili ste nekad u Britaniji? Kada dnevno se 10 puta smeni kiša i sunce, kad je vazduh toliko vlažan da ne može da se diše, kada se od magle ne vidi prst pred nosom. Svaki auto u takvim uslovima ne traje koliko kod nas i posebno je osetljiv (naročito elektronika, to mi je struka) na povećanu vlažnost, od koje korodiraju spojevi pa se gube kontakti. Ponekad je to i opasno, pa crkava elektronika.

Takođe, ne mogu se porediti automobili koji se voze u Saudijskoj Arabiji (koji su takođe daleko ispod neke cene koja se može postići u Evropi), jer njih pesak ubija.

Pozdrav

car expert

pre 14 godina

Zasto tako neobjektivno napadate lagunu 2. Imam ozbiljan servis kroz koji je prosao veliki broj laguna. Osim silen blokova zadnjeg trapa, ponekog amortizera i krajeva spona, kojima je vreme za zamenu na oko 150000km, automobili su sasvim solidni. Postoji zaista jedan promasaj a to je motor 2.2 dci i svima preporucujem da se klone istoga jer za njega, barem u Srbiji nema leka. Recimo to je znacajno ozbiljniji auto od pasata istog godista gledajuci troskove odrzavanja i udobnost voznje. Tvrdnju da je nova laguna 3 ZNACAJNO bolja od prethodne treba dokazati kroz vreme. Nova laguna ima znacajno tvrdje vesanje od stare, pa me podseca na nemacku kuhinju.Enterijer je vidno poboljsan kako dizajnerski tako i kvalitetom upotrebljenih materijala ali uz zamerku da na zadnjoj klupi ima manje mesta. Novi 2.0 dci mi se cini cak manje elasticnim a sigurno tvrdim da je potrosnja povecana za oko litar dizela.
Stara laguna je imala svoje mesto negde u sredini bez pretenzija ka visem rezultatu, sto nova ocigledno pokusava.
Laguna coupe je automobil koji bi voleo da probam, sto se verovatno skoro nece desiti ali testom je zaista lepo opisana da se moze steci pravi utisak.
I za kraj opsta konstatacija da Renault u zadnje vreme pravi izuzetno elasticne benziske motore ( tc i 16v) da je prosto neverovatno na kako malim obrtajima se mogu voziti (od 1000 o/min) uz pristojnu snagu na visokim obrtajima. Kupovinom renaulta uvek dobijete vise od ulozenog, sto posebno vazi za manje modele.

Citalac

pre 14 godina

Mislim da bi bilo strava da otvorite sekciju "Galerija" da mozemo ove slikice da ucitavamo, mnogo su vam dobre, kapa dole za fotografa, a tekst je uboden do vrha, kao i obicno :)

Redakcija:
Hvala, evo linka za galeriju http://www.b92.net/info/galerija/index.php?nav_category=131&start=0

maki

pre 14 godina

Uopšte se ne slažem da je Laguna paradajiz ispod crvenog suncobrana. Vozim Lagunu, 2006 godište, već 3 godine, i do sada nije imala ni jedan kvar (da kucnem u drvo). Dakle, prema mom iskustvu, to je auto koji se ne kvari i jedan je od najbezbednijih automobila kod nas.
Prema tome, molim Vas da ne stavljate sve jabuke na istu pijačnu tezgu.

Redakcija:
Hvala.
Ne kazem da jeste, kazem da je bila. To je i dokumentovano.
Izgleda da sam vas isprovocirao pa niste procitali tekst do kraja.
Inace, moja supruga i ja vozimo tamno sivu Lagunu Dinamique, 2009. godiste koju mozete videti na slikama pored kupea.
Odlicna je.
2.0 dCi, 150Ks, polu kozna sedista, automatska rucna, navigacija, BT konekcija za telefon, premium audio uredjaj, komplet parking senzora, alu felne... i sve to za manje od 25 000 evra.

domestos

pre 14 godina

"...Zasto sumnjate u nasu objektivnost? Stvarno ne razumem :)..."
Mislim da bi mnogo veci problem bio da osporavam Vase dobre namere.Istina je da smo svi mi subjektivni u manjoj ili vecoj meri,pa i moja malenkost.Kritika se odnosila na izvor jedne od informacija,na pomenuti link.Na njemu je i Jugo 45 ocenjen bolje od lagune(http://www.carsurvey.org/reviews/yugo/45/)
To nadam se ne zasluzuje komentar?
Mislim da je svima u interesu da osporavamo jedni drugima argumente,jer je to osnov zdrave rasprave i mogucnosti da jedni od drugih ucimo.Pozdrav redakciji :)


Redakcija:
Hvala.

Xobotnica

pre 14 godina

Evo ja bas imam fotke gde su na plazi crveni suncobrani.
Ako se oslanjas samo na boju paradajza a ne uzmes ga u ruke, ne pomirises ili nemas poverenja u prodavca, sansa da si dobro prosao je 50%. Poznajes prodavca i verujes mu-kupi bez gledanja, npr. bio nekad VW. Jeftin je a lepo izgleda, rizikuj probaj, pa ako ti se ne svidja, nikad vise, nekad bio Fiat. Hoces savrsen paradajz, za salatu ili nesto drugo? Odes u naj restoran i platis omiljeno jelo i omiljenu salatu s paradajzom. Kosta malo vise, ali vredi. Nekad bio Mercedes.
Gladan si, oces da jedes i ides dalje-ne razmisljas mnogo o paradajzu kao ni vecina nas ovde. Oces da vozis, neces da mastas o laguni coupe sa svojom platom, jer je skoro nedostizna. Kupi i vozi, pa malo popravljaj itd. Nekad bio Yugo.
Ukusi su razliciti, potrebe su razlicite, a i plate su razlicite. Ali ima jedna osnovna podela-jedni voze reno4, spacek, nabudzenog Yuga ili Golfa GTI, Mercedesa S klase. Ali voze, a drugi mnogo kritikuju, razmisljaju kalkulisu, trose pare, zivot prolazi, a Ferrari o kome su mastali nikada ne vide. Lepo je mastati, jos je lepse voziti, makar i Spaceka.

Redakcija:
Pa, da vidimo te fotke :))

Urosch

pre 14 godina

Auto prelepo izgleda, s tim sto kao sto neko rece, prednji deo mi se nekako ne slaze uz savrsen zadnji. Recimo da su stavili farove kao nesto u fazonu CLS-a mislim da bi cak i ti sto nece da ga kupe samo zbog Renoovog znaka popustili :)
Uz sve ove ostale informacije, da imam 30K u dzepu (banci, slamarici) odma` bih otisao u Renoov salon.
P.S. Stvarno dobar text.

Milos

pre 14 godina

Svaka cast autoru na tekstu i pravoj objektivnosti,ali i posetiocu koji je postavio link za Golfa. Sve je to tacno, licno sam osetio na svojoj kozi. Kupio sam 2004 Lagunu (model iz 2001) i imao sam poprilicne glavobolje s' njom, pa sam je prodao i kupio Golfa V i taman sam pomislio da je glavobolji kraj, ali i Golf mi je zadao velike glavobolje (ako ne i vece) pa sam i njega prodao (sva sreca pa je i Lagunu i Golfa lako prodati) i kupio Megana 2003 godiste i do sada nisam imao ni jedan kvar, tako da mogu da kazem da je gotovo sigurno da je Reno odmah popravio nedostatke i da su kriticne samo Lagune koje su proizvedene 2001 god. Jos jedanput svaka cast autoru i samo tako nastavite.

miki

pre 14 godina

@Timer. totalno pogresno shvacen komentar. nisam nikakav ljubitelj bmw robne marke ali u clanku je pomenut 320i kao reper necega sto je, hteli mi to ili ne, reper za sportski kupe te klase izveden od limunzine. Na moju veliku i iskrenu zalost Audi A5 nije reper i to je tako. Hteo sam da poredjenjem koliko toliko netto cena (posto u Americi ne mozete na lak nacin da saznate cenu bez carine) dam do znanja da se Reno kao fabrika bas i nije potrudio da se ulaguje kupcima nekim extra povoljnim cenama. Slazem se da se radnja odvija na evropskom trzistu gde je bmw skuplji nego kod nas (Americi) ali ipak mora da se kaze da robna marka Reno nije "premijum" sta god to znacilo, ne ulazeci u daljnju polemiku oko toga. Sa druge strane 30k Evra je, usudjujem se da kazem i da rizikujem da se sa mnom ne slozite, OGROMNA SUMA novca za automobil koji tesko da moze da bude jedini u porodici. Kada razmisljamo u takvim ciframa, pokusajmo da se uzivimo u ulogu evropljana i videcete koliko je mnostvo modela i kombinacija za te pare. Zakljucak, auto je OK, onaj kome se dopadne ce i da ga kupi, onaj koji na kola gleda i ispod lima....usudjujem se da kazem....tesko. Jos samo da dodam da mi nije jasna svrha testa izbegavanja prepreke i poredjenja sa Boxterom. To je manevar koji se u pomenutim uslovima veoma retko izvodi u realnosti, tj. na pravcu i ne shvatam sta su zeleli da pokazu. Ako neko iz toga zakljuci da se Reno bolje ponasa na putu od boxtera.....taj i treba da kupi Lagunu Kupe. Hvala redakciji na prostoru. Veliki Pozdrav.

nemanja

pre 14 godina

Lepo sto se testirali Lagunu Coupe, jedna od najlepsih kupea danasnjice. Moram da se osvrnem na par opservacija iz teksta.
Nijedna Laguna od prve generacije pa naovamo nije bila "ladja" na tockovima. Ako neko zna da napravi dobar balans imedju udobnosti i taktilnog osecaja za volanom to zna Renault. Ako kazete da se Renault u tom smislu priblizio nemackim kolima to ce svaki upuceniji poznavalac automobila shvatiti kao uvredu, a ne kao pohvalu...hajde da BMW i Porsche izuzmemo iz sumornog osecaja neprijatne tvrdoce koja krasi vecinu nemackih automobila.
Druga stvar s kojom se ne mogu sloziti u tekstu je da je Laguna Coupe potpuno razlicita od limuzine. Kupci kupea kao sto je ovaj vole da se osecaju posebno, pa tako vole i da sede za jedinstvenim kokpitom. Ovde tog osecaja nema jer je kokpit sem sedista isti kao u limuzini. Kako je samo frustrirajuce kada vlasnik ovakvog automobila vidi da njegov komsija taksista vozi limuzinu sa istim kokpitom!
Ne razumem sta BMW 320i moze pruziti vise u perfomansama nego Laguna Coupe 2.0t. Mogu da shvatim da neko vise voli osecaj u voznji u BMW, ali to nema veze sa suvim perfomansama. U uporednom testu u nemackom auto motor und sportu (bio je tu i Audi A5 TFSI) uporedjivanje je bilo porazavajuce za BMW:0-100km/h Laguna 7,6sec - BMW 9,4sec, Vmax Laguna 236km/h - BMW 230km/h, 60-100km/h Laguna 9,8sec - BMW 12,4sec, 100-0km/h (kocnice) Laguna 36,7m - BMW 38,6m, potrosnja prosek na testu Laguna 10,2l - BMW 9,6l, itd, itd...

Redakcija:
Hvala. obojica iznosimo svoje utiske tako da je moj utisak posle voznje BMWa i posle voznje Renaulta taj da bih sa BMWom ipak bio brzi na nekoj stazi, recimo, bez obzira na to sto pise na papriru.

Gorivo

pre 14 godina

Još jedna pohvala za stil kolega.

Međutim, ne pišem da hvalim, nego da skrenem pažnju na nešto što mi je od skoro postalo veoma očigledno.

Naime vozim Clia sa skromnim 1,2 8V motorom. Na papiru 58 KS. Sve je to bilo lepo, dok od pre nekih 5 meseci nisam odlučio da više u Srbiji ne sipam gorivo. Potvrdilo se brzo - gorivo u inostranstvu je jeftinije i kvalitetnije. Motor radi tiše, bolje vuče, manje troši. I jare i pare.

A onda sam odlučio da probam plavi Shell V-Power, pa zatim OMV-ov Carerra 98 i konačno Agipov Euro Super 98.

E sad tek ide (valjda) kako treba, moj subjektivan utisak je da sam dodao jedno 15% snage.

Onda se pitam - da li na našem gorivu ide kako treba, a ono daje više snage, ili na našem ide loše, a na onom tek kako treba? Ja bih rekao ovo drugo.

Šta hoću da kažem - ta Laguna što si probao nema šanse da razvija navedenu snagu ako si sipao NIS-ov BMB 95. Koliko se meni čini ta Laguna treba da guta bezolovni od 100 oktana, tek onda ide kako je predviđeno i troši kako je napisano (naravno, ako voziš po "specifikacijama").

Shodno tome, naša velika zabluda je da fabrička specifikacija potrošnje uvek laže; nije-nego, nikada se ne pitamo sa kojim gorivom se napravi takav prosek - svakako ne sa NIS-ovim BMB95.

Npr. danas je pokušao da me ostavi u oblaku prašine jedan Focus TDCi (ima barem dva crvena slova). Vidim mu po auspuhu da ga patosira - kulja dim kao iz lokomotive. Patosiram i ja, ali ga pratim. :) Sa svojih skromnih 58 KS i još više skromnim obrtnim momentom.

Tako da kad budeš u prilici da probaš neki sličan turbo benzinac, napravi poređenje sa našim gorivom i nekim sa inostranih pumpi. Sebe radi barem.

Ostaje pitanje - šta piše u knjižici - koje gorivo treba sipati u tu Lagunu? Mislim da je ovo bitna informacija.

Redakcija:
Hvala. Ja sam redovan na OMVu. Znam da u inostranstvu imam oko 10% manju potrosnju goriva. Moj bivsi Volvo benzinac je sasvim drugaciji zvuk ispustao npr dok je radio na gorivo sipano u Madjarskoj. Pozdrav.

Branko

pre 14 godina

"Inače, odakle im toliki crveni suncobrani na pijacama? Ne znam ni sam koliko sam plaža obišao u svom životu i nikada nisam video jedan jedini crveni suncobran."

Priceless :))

Marko

pre 14 godina

@Timer: "Uopsteno mi nije jasno razmisljanje ljudi koji daju 30000eura na auto i posle brinu da li ce u preprodaji da izgube 2 ili 3000 eura u odnosu na drugi auto."
A sta ti tu nije jasno? Mislis da 2 ili 3000 eura ljudima ne znace nista? Svasta....

Miki

pre 14 godina

Sve pohvale autoru za tekst...Ali me ipak najvise zanima da li se mozda profesorka Latinskog zvala Mirjana Maskareli?:)

Redakcija:
Ha ha ha! Ta cuvena profesorka iz V gimnazije. Hvala.

domestos

pre 14 godina

Na preporucenom sajtu (www.carsurvey.org}sam video da dosta vlasnika nije zadovoljno lagunom iz 2001.Radi usporedbe pogledao sam i kako su ocenjeni npr. golfovi iz 2001 i evo rezultata:
http://www.carsurvey.org/reviews/volkswagen/golf/2001/
Vrlo malo zutih smajlica?Nadam se da cu slican link videti kada budete testirati gofa,cisto zbog objektivnosti.

Redakcija:
VW u Srbiji nema Golf VI koji ustupa na ovakav test. Zasto sumnjate u nasu objektivnost? Stvarno ne razumem :)

***

pre 14 godina

Jao ko je smislio ovaj prednji kraj??? Zadnji izgleda fenomalno, prava sportska limuzina i gotovo preslikani Aston Martin ali sa prednje strane kao da gledate drugi auto. Stvarno steta jer je ovo mogao da bude jedan od najlepsih automobila da su bolje odradili prednji deo, narocito farove!

Zan Pjer Papen

pre 14 godina

Kada sam procitao clanak,brzo se vratim gore,29.340.
Ja sam imao 5 iz latinskog,bio odlican u gimnaziji,zavrsio faks,nasao pristojan posao,i da bih ga priustio sebi treba mi 61 plata,odnosno 5 godina i mesec dana da radim.I da nista ne jedem...
Zaboravio sam gde zivim..
Ima u Merkatoru na snizenju bajs sa 18 brzina za 5.990!
p.s.Strasan clanak.Svaka cast autoru!

Timer

pre 14 godina

@miki
".. ali necu da vam kazem sta mi mislimo o francuskim i italijanskim kolima.."
Koji ste to "mi"?Nemci?Amerikanci?Ovaj auto je za ljude od ukusa a za ostale postoji BMW.
Uopsteno mi nije jasno razmisljanje ljudi koji daju 30000eura na auto i posle brinu da li ce u preprodaji da izgube 2 ili 3000 eura u odnosu na drugi auto.Ako je neko skrt na parama treba ih cuva u banci ili da kupi polovnog golfa.

Plikuscht

pre 14 godina

Pa neeeemoj tako ... oplete ti po prethodnima Lagunama :)

Slazem se da su 'prvi macici' (pre svega proizvodnja 2001.) bili prilicno losi, ali ja sam uvezao polovnu lagunu 1.8 16V 2004 ... ukratko - savrseno! Nije cukana (limar kojem verujem proverio), sve radi, nista se ne kvari (pu, pu, da ne ureknem:), neverovatno udoban i stabilan, odlicno vuce i reaguje na gas ... sve u svemu - sjajno!
Razvukao sam ga do Soluna i nazad ... bez ijedne jedine zamerke. Ima nas i takvih :)

Redakcija:
Samo prenosimo iskustva drugih :)
Drago mi je da te dobro sluzi. Moj bivsi kolega je imao 2.2 dCi. Nije imao problema osim kada je bio na odmoru u Grckoj. Morao je da menja EGR tamo. Prodao je lagunu i kupio polovnu Corollu. Moja iskustva sa III generacijom lagune su odlicna.

miki

pre 14 godina

odlican auto i dobar tekst. dopada mi se posebno zbog toga sto nisu nastavili sa praksom digitalnog brzinomera kao u novom meganu. auto je skroz klasican, renoovski a ko zeli extravaganciju ima pezo ili jos vise; citroen. ipak moram da se dotaknem i cene. za tu lovu, mi preko bare mozemo da uzmemo 328i kupe, kljuc u ruke, i to samo ako ste dovoljno naivni da platite MSRP. doduse taj auto ima 3.0 motor ali mi nemamo takvih ogranicenja. uzgred ima i 230 KS ali to niko ne sme ni da pomisli da iskoristi, ako mu je dozvola i sloboda mila. ovo navodim iz razloga sto je netto cena (dakle bez carine i PDV-a) renoa (26105 Eura) gotovo u dlaku ista kao cena sa carinom a bez PDV-a 328i u americi (36.500 USD). treba uzeti u obzir da pomenuti bmw kao ni robna marka u proslosti nije imao kvalitativne kikseve poput renoa. sve to kazem apropo "velikog truda" renoa da izadje sa pristupacnijom cenom. u toj cenovnoj klasi, kao sto ste i samo rekli, kupci mogu da biraju mnogo toga, pa cak i da doteraju pomenuti 328i ovamo i nekim hokus-pokus metodama mu stave domace tablice. postujem vasu ljubav prema renou ali necu da vam kazem sta mi mislimo o francuskim i italijanskim kolima(izuzev ona tri). veliki pozdrav.

Zan Pjer Papen

pre 14 godina

Kada sam procitao clanak,brzo se vratim gore,29.340.
Ja sam imao 5 iz latinskog,bio odlican u gimnaziji,zavrsio faks,nasao pristojan posao,i da bih ga priustio sebi treba mi 61 plata,odnosno 5 godina i mesec dana da radim.I da nista ne jedem...
Zaboravio sam gde zivim..
Ima u Merkatoru na snizenju bajs sa 18 brzina za 5.990!
p.s.Strasan clanak.Svaka cast autoru!

Timer

pre 14 godina

@miki
".. ali necu da vam kazem sta mi mislimo o francuskim i italijanskim kolima.."
Koji ste to "mi"?Nemci?Amerikanci?Ovaj auto je za ljude od ukusa a za ostale postoji BMW.
Uopsteno mi nije jasno razmisljanje ljudi koji daju 30000eura na auto i posle brinu da li ce u preprodaji da izgube 2 ili 3000 eura u odnosu na drugi auto.Ako je neko skrt na parama treba ih cuva u banci ili da kupi polovnog golfa.

car expert

pre 14 godina

Zasto tako neobjektivno napadate lagunu 2. Imam ozbiljan servis kroz koji je prosao veliki broj laguna. Osim silen blokova zadnjeg trapa, ponekog amortizera i krajeva spona, kojima je vreme za zamenu na oko 150000km, automobili su sasvim solidni. Postoji zaista jedan promasaj a to je motor 2.2 dci i svima preporucujem da se klone istoga jer za njega, barem u Srbiji nema leka. Recimo to je znacajno ozbiljniji auto od pasata istog godista gledajuci troskove odrzavanja i udobnost voznje. Tvrdnju da je nova laguna 3 ZNACAJNO bolja od prethodne treba dokazati kroz vreme. Nova laguna ima znacajno tvrdje vesanje od stare, pa me podseca na nemacku kuhinju.Enterijer je vidno poboljsan kako dizajnerski tako i kvalitetom upotrebljenih materijala ali uz zamerku da na zadnjoj klupi ima manje mesta. Novi 2.0 dci mi se cini cak manje elasticnim a sigurno tvrdim da je potrosnja povecana za oko litar dizela.
Stara laguna je imala svoje mesto negde u sredini bez pretenzija ka visem rezultatu, sto nova ocigledno pokusava.
Laguna coupe je automobil koji bi voleo da probam, sto se verovatno skoro nece desiti ali testom je zaista lepo opisana da se moze steci pravi utisak.
I za kraj opsta konstatacija da Renault u zadnje vreme pravi izuzetno elasticne benziske motore ( tc i 16v) da je prosto neverovatno na kako malim obrtajima se mogu voziti (od 1000 o/min) uz pristojnu snagu na visokim obrtajima. Kupovinom renaulta uvek dobijete vise od ulozenog, sto posebno vazi za manje modele.

***

pre 14 godina

Jao ko je smislio ovaj prednji kraj??? Zadnji izgleda fenomalno, prava sportska limuzina i gotovo preslikani Aston Martin ali sa prednje strane kao da gledate drugi auto. Stvarno steta jer je ovo mogao da bude jedan od najlepsih automobila da su bolje odradili prednji deo, narocito farove!

Milos

pre 14 godina

Svaka cast autoru na tekstu i pravoj objektivnosti,ali i posetiocu koji je postavio link za Golfa. Sve je to tacno, licno sam osetio na svojoj kozi. Kupio sam 2004 Lagunu (model iz 2001) i imao sam poprilicne glavobolje s' njom, pa sam je prodao i kupio Golfa V i taman sam pomislio da je glavobolji kraj, ali i Golf mi je zadao velike glavobolje (ako ne i vece) pa sam i njega prodao (sva sreca pa je i Lagunu i Golfa lako prodati) i kupio Megana 2003 godiste i do sada nisam imao ni jedan kvar, tako da mogu da kazem da je gotovo sigurno da je Reno odmah popravio nedostatke i da su kriticne samo Lagune koje su proizvedene 2001 god. Jos jedanput svaka cast autoru i samo tako nastavite.

Plikuscht

pre 14 godina

Pa neeeemoj tako ... oplete ti po prethodnima Lagunama :)

Slazem se da su 'prvi macici' (pre svega proizvodnja 2001.) bili prilicno losi, ali ja sam uvezao polovnu lagunu 1.8 16V 2004 ... ukratko - savrseno! Nije cukana (limar kojem verujem proverio), sve radi, nista se ne kvari (pu, pu, da ne ureknem:), neverovatno udoban i stabilan, odlicno vuce i reaguje na gas ... sve u svemu - sjajno!
Razvukao sam ga do Soluna i nazad ... bez ijedne jedine zamerke. Ima nas i takvih :)

Redakcija:
Samo prenosimo iskustva drugih :)
Drago mi je da te dobro sluzi. Moj bivsi kolega je imao 2.2 dCi. Nije imao problema osim kada je bio na odmoru u Grckoj. Morao je da menja EGR tamo. Prodao je lagunu i kupio polovnu Corollu. Moja iskustva sa III generacijom lagune su odlicna.

Miki

pre 14 godina

Sve pohvale autoru za tekst...Ali me ipak najvise zanima da li se mozda profesorka Latinskog zvala Mirjana Maskareli?:)

Redakcija:
Ha ha ha! Ta cuvena profesorka iz V gimnazije. Hvala.

Gorivo

pre 14 godina

Još jedna pohvala za stil kolega.

Međutim, ne pišem da hvalim, nego da skrenem pažnju na nešto što mi je od skoro postalo veoma očigledno.

Naime vozim Clia sa skromnim 1,2 8V motorom. Na papiru 58 KS. Sve je to bilo lepo, dok od pre nekih 5 meseci nisam odlučio da više u Srbiji ne sipam gorivo. Potvrdilo se brzo - gorivo u inostranstvu je jeftinije i kvalitetnije. Motor radi tiše, bolje vuče, manje troši. I jare i pare.

A onda sam odlučio da probam plavi Shell V-Power, pa zatim OMV-ov Carerra 98 i konačno Agipov Euro Super 98.

E sad tek ide (valjda) kako treba, moj subjektivan utisak je da sam dodao jedno 15% snage.

Onda se pitam - da li na našem gorivu ide kako treba, a ono daje više snage, ili na našem ide loše, a na onom tek kako treba? Ja bih rekao ovo drugo.

Šta hoću da kažem - ta Laguna što si probao nema šanse da razvija navedenu snagu ako si sipao NIS-ov BMB 95. Koliko se meni čini ta Laguna treba da guta bezolovni od 100 oktana, tek onda ide kako je predviđeno i troši kako je napisano (naravno, ako voziš po "specifikacijama").

Shodno tome, naša velika zabluda je da fabrička specifikacija potrošnje uvek laže; nije-nego, nikada se ne pitamo sa kojim gorivom se napravi takav prosek - svakako ne sa NIS-ovim BMB95.

Npr. danas je pokušao da me ostavi u oblaku prašine jedan Focus TDCi (ima barem dva crvena slova). Vidim mu po auspuhu da ga patosira - kulja dim kao iz lokomotive. Patosiram i ja, ali ga pratim. :) Sa svojih skromnih 58 KS i još više skromnim obrtnim momentom.

Tako da kad budeš u prilici da probaš neki sličan turbo benzinac, napravi poređenje sa našim gorivom i nekim sa inostranih pumpi. Sebe radi barem.

Ostaje pitanje - šta piše u knjižici - koje gorivo treba sipati u tu Lagunu? Mislim da je ovo bitna informacija.

Redakcija:
Hvala. Ja sam redovan na OMVu. Znam da u inostranstvu imam oko 10% manju potrosnju goriva. Moj bivsi Volvo benzinac je sasvim drugaciji zvuk ispustao npr dok je radio na gorivo sipano u Madjarskoj. Pozdrav.

mario

pre 14 godina

Reno je ovom Lagunom pokazao da auto ne mora da kosta 60 hiljada eura da bi imao te vozne karakteristike, upravljivost i bezbednost, cak je i kvalitet upotrebljenih materijala i nacin izrade na znatno visem nivou od novcane klase u kojoj pripada.

Urosch

pre 14 godina

Auto prelepo izgleda, s tim sto kao sto neko rece, prednji deo mi se nekako ne slaze uz savrsen zadnji. Recimo da su stavili farove kao nesto u fazonu CLS-a mislim da bi cak i ti sto nece da ga kupe samo zbog Renoovog znaka popustili :)
Uz sve ove ostale informacije, da imam 30K u dzepu (banci, slamarici) odma` bih otisao u Renoov salon.
P.S. Stvarno dobar text.

maki

pre 14 godina

Uopšte se ne slažem da je Laguna paradajiz ispod crvenog suncobrana. Vozim Lagunu, 2006 godište, već 3 godine, i do sada nije imala ni jedan kvar (da kucnem u drvo). Dakle, prema mom iskustvu, to je auto koji se ne kvari i jedan je od najbezbednijih automobila kod nas.
Prema tome, molim Vas da ne stavljate sve jabuke na istu pijačnu tezgu.

Redakcija:
Hvala.
Ne kazem da jeste, kazem da je bila. To je i dokumentovano.
Izgleda da sam vas isprovocirao pa niste procitali tekst do kraja.
Inace, moja supruga i ja vozimo tamno sivu Lagunu Dinamique, 2009. godiste koju mozete videti na slikama pored kupea.
Odlicna je.
2.0 dCi, 150Ks, polu kozna sedista, automatska rucna, navigacija, BT konekcija za telefon, premium audio uredjaj, komplet parking senzora, alu felne... i sve to za manje od 25 000 evra.

nemanja

pre 14 godina

Lepo sto se testirali Lagunu Coupe, jedna od najlepsih kupea danasnjice. Moram da se osvrnem na par opservacija iz teksta.
Nijedna Laguna od prve generacije pa naovamo nije bila "ladja" na tockovima. Ako neko zna da napravi dobar balans imedju udobnosti i taktilnog osecaja za volanom to zna Renault. Ako kazete da se Renault u tom smislu priblizio nemackim kolima to ce svaki upuceniji poznavalac automobila shvatiti kao uvredu, a ne kao pohvalu...hajde da BMW i Porsche izuzmemo iz sumornog osecaja neprijatne tvrdoce koja krasi vecinu nemackih automobila.
Druga stvar s kojom se ne mogu sloziti u tekstu je da je Laguna Coupe potpuno razlicita od limuzine. Kupci kupea kao sto je ovaj vole da se osecaju posebno, pa tako vole i da sede za jedinstvenim kokpitom. Ovde tog osecaja nema jer je kokpit sem sedista isti kao u limuzini. Kako je samo frustrirajuce kada vlasnik ovakvog automobila vidi da njegov komsija taksista vozi limuzinu sa istim kokpitom!
Ne razumem sta BMW 320i moze pruziti vise u perfomansama nego Laguna Coupe 2.0t. Mogu da shvatim da neko vise voli osecaj u voznji u BMW, ali to nema veze sa suvim perfomansama. U uporednom testu u nemackom auto motor und sportu (bio je tu i Audi A5 TFSI) uporedjivanje je bilo porazavajuce za BMW:0-100km/h Laguna 7,6sec - BMW 9,4sec, Vmax Laguna 236km/h - BMW 230km/h, 60-100km/h Laguna 9,8sec - BMW 12,4sec, 100-0km/h (kocnice) Laguna 36,7m - BMW 38,6m, potrosnja prosek na testu Laguna 10,2l - BMW 9,6l, itd, itd...

Redakcija:
Hvala. obojica iznosimo svoje utiske tako da je moj utisak posle voznje BMWa i posle voznje Renaulta taj da bih sa BMWom ipak bio brzi na nekoj stazi, recimo, bez obzira na to sto pise na papriru.

Gorivo

pre 14 godina

U prošlom komentaru sam zaboravio da pomenem jednu bitnu stvar, setio sam se tek kada sam poslao komentar.

Onaj link što ste dali ka britanskom sajtu sam i gledao, ali kada sam hteo da kupim Clia. Neverovatno je koliko njih je stavilo plavi "smajli" za Clia. Uglavnom se kvarila bobina, pa te ima plava, žuta, crvena, jedna valja druga ne valja, gasi se u vožnji, itd. Milion problema.

Međutim takvi problemi NE POSTOJE u kontinentalnoj klimi. Zaključak se nameće sam - zbog velike vlažnosti i česti kiša, automobili u Britaniji su podložniji kvarovima, naročite sve što je u vezi struje i elektronike.

Tako da ta mišljenja tamo u slučaju Clia uopšte ne važe za naše podneblje, a ja sam duboko ubeđen da ne važe ni za Lagunu.

Bili ste nekad u Britaniji? Kada dnevno se 10 puta smeni kiša i sunce, kad je vazduh toliko vlažan da ne može da se diše, kada se od magle ne vidi prst pred nosom. Svaki auto u takvim uslovima ne traje koliko kod nas i posebno je osetljiv (naročito elektronika, to mi je struka) na povećanu vlažnost, od koje korodiraju spojevi pa se gube kontakti. Ponekad je to i opasno, pa crkava elektronika.

Takođe, ne mogu se porediti automobili koji se voze u Saudijskoj Arabiji (koji su takođe daleko ispod neke cene koja se može postići u Evropi), jer njih pesak ubija.

Pozdrav

Branko

pre 14 godina

"Inače, odakle im toliki crveni suncobrani na pijacama? Ne znam ni sam koliko sam plaža obišao u svom životu i nikada nisam video jedan jedini crveni suncobran."

Priceless :))

mali marinko

pre 14 godina

@Gorivo
nije točno da se bobine na Cliu kvare samo u vlažnoj klimi. Prijatelj mi je skoro bankrotirao na tim bobinama koje je morao mijenjati svakih par mjeseci a on živi na Jadranu u poprilično suhom dijelu.

@car expert
kad se govori o nepouzdanosti lagune uglavnom se kao primjer i uzima 2.2dci kojem jako često odlazi radilica nakon malo više od 100000km

domestos

pre 14 godina

"...Zasto sumnjate u nasu objektivnost? Stvarno ne razumem :)..."
Mislim da bi mnogo veci problem bio da osporavam Vase dobre namere.Istina je da smo svi mi subjektivni u manjoj ili vecoj meri,pa i moja malenkost.Kritika se odnosila na izvor jedne od informacija,na pomenuti link.Na njemu je i Jugo 45 ocenjen bolje od lagune(http://www.carsurvey.org/reviews/yugo/45/)
To nadam se ne zasluzuje komentar?
Mislim da je svima u interesu da osporavamo jedni drugima argumente,jer je to osnov zdrave rasprave i mogucnosti da jedni od drugih ucimo.Pozdrav redakciji :)


Redakcija:
Hvala.

Xobotnica

pre 14 godina

Evo ja bas imam fotke gde su na plazi crveni suncobrani.
Ako se oslanjas samo na boju paradajza a ne uzmes ga u ruke, ne pomirises ili nemas poverenja u prodavca, sansa da si dobro prosao je 50%. Poznajes prodavca i verujes mu-kupi bez gledanja, npr. bio nekad VW. Jeftin je a lepo izgleda, rizikuj probaj, pa ako ti se ne svidja, nikad vise, nekad bio Fiat. Hoces savrsen paradajz, za salatu ili nesto drugo? Odes u naj restoran i platis omiljeno jelo i omiljenu salatu s paradajzom. Kosta malo vise, ali vredi. Nekad bio Mercedes.
Gladan si, oces da jedes i ides dalje-ne razmisljas mnogo o paradajzu kao ni vecina nas ovde. Oces da vozis, neces da mastas o laguni coupe sa svojom platom, jer je skoro nedostizna. Kupi i vozi, pa malo popravljaj itd. Nekad bio Yugo.
Ukusi su razliciti, potrebe su razlicite, a i plate su razlicite. Ali ima jedna osnovna podela-jedni voze reno4, spacek, nabudzenog Yuga ili Golfa GTI, Mercedesa S klase. Ali voze, a drugi mnogo kritikuju, razmisljaju kalkulisu, trose pare, zivot prolazi, a Ferrari o kome su mastali nikada ne vide. Lepo je mastati, jos je lepse voziti, makar i Spaceka.

Redakcija:
Pa, da vidimo te fotke :))

miki

pre 14 godina

odlican auto i dobar tekst. dopada mi se posebno zbog toga sto nisu nastavili sa praksom digitalnog brzinomera kao u novom meganu. auto je skroz klasican, renoovski a ko zeli extravaganciju ima pezo ili jos vise; citroen. ipak moram da se dotaknem i cene. za tu lovu, mi preko bare mozemo da uzmemo 328i kupe, kljuc u ruke, i to samo ako ste dovoljno naivni da platite MSRP. doduse taj auto ima 3.0 motor ali mi nemamo takvih ogranicenja. uzgred ima i 230 KS ali to niko ne sme ni da pomisli da iskoristi, ako mu je dozvola i sloboda mila. ovo navodim iz razloga sto je netto cena (dakle bez carine i PDV-a) renoa (26105 Eura) gotovo u dlaku ista kao cena sa carinom a bez PDV-a 328i u americi (36.500 USD). treba uzeti u obzir da pomenuti bmw kao ni robna marka u proslosti nije imao kvalitativne kikseve poput renoa. sve to kazem apropo "velikog truda" renoa da izadje sa pristupacnijom cenom. u toj cenovnoj klasi, kao sto ste i samo rekli, kupci mogu da biraju mnogo toga, pa cak i da doteraju pomenuti 328i ovamo i nekim hokus-pokus metodama mu stave domace tablice. postujem vasu ljubav prema renou ali necu da vam kazem sta mi mislimo o francuskim i italijanskim kolima(izuzev ona tri). veliki pozdrav.

vros

pre 14 godina

Jedan od boljih tekstova koji sam pročitao na temu lagune coupe. Imam sreću pa sam jedan do vlasnika, i mogu reći da u velikoj većini stvari odudara od uobičajenog poimanja Lagune (vozio pet godina prvi model lagune i 5 nesretnih godina Lagunu 2.2. dci). Kao što je u članku navedeno, upravlijvost, preciznost i jak okretni moment od 300 nm te nedostatk razvijanja morske bolesti zbog bržeg prolaženja kroz zavoje više je ovaj auto približio njemačkim (ipak nije tako dobar kao talijanski) standardima nego što je to bilo prepoznatljivo za dotičnu marku automobila. Ipak, po meni, najjači adut ovog automobila je njegova jedinstvenost. Dok upravljate njime imate osjećaj da sjedite u prekrasno oblikovanoj, tvrdoj i zaštičenoj školjci, sa savršenim balansom udobnosti koji kompenzira općenito loše stanje naših prometnica. Iako auto stvarno dobro vuče, nije za trke. Potrošnja jest "mali" problem (meni troši 17 litara po gradu, 2.0 zapremina - 205 ks, ali kao što je autor rekao, kompenzira se odlaskom na otvorenu cestu. Samo još nešto da napomenem, navodno je u Hrvatsku namijenjeno svega 30 automobila, ne znam kako je kod Vas no ja sam na cestama sreo samo testni model. Ta činjenica dodaje malo osjećaju ekskluzivnosti kada vozite ovaj auto. Ukoliko netko na forumu isto vozi coupe, volio bih da se javi da razmijenimo iskustva oko nekih tehničkih stvari.
Pozdrav!

Miloš

pre 14 godina

Izuzetno lep auto! Pre neki dan sam ga pregledao u salonu i moram priznati da sam oduševljen. Nisam ranije bio ljubitelj Lagune, ali mi je ovaj model promenio mišljenje. Izuzetno elegantna kako spoljašnjost tako i unutrašnjost.
@ Gorivo
Focus tdci koji ima naj manje 100ks (i više) je stiskao gas do kraja i kidao sa autom od 58ks (i ko zna kolko manje kubika)?!?! Pa možeš i kerozin da sipaš pa to opet ne bi bilo moguće ;) u ostalom razlika između ovog našeg dizela i onog napolju nije toliko u jačini koliko u čistoći (napominjem dizel).

s tim rolaj

pre 14 godina

Još jedna finta za izbor paradajza: ispustite ga na beton. Ako odskoči - ne valja, a ako se rascmolji - onda je pravi. Boja nije bitna.

Marko

pre 14 godina

Veoma mi se svidja ova Laguna, samo prednja svetla, odnosno prednju masku jos ne mogu da svarim. Sve ostalo je za pohvalu.

Jos da kazem da mi je jedan komentar "upao" u oko... Nemanja kaze da je Laguna kupe po performansama bolja od E92 320i kupea koji ima slabiji motor. Kao i redakcija ne bi se slozio s njim, uostalom ta dva automobila nemaju istu filozofiju, E92 u prvi plan stavlja performanse, za razliku od Lagune koja vise neguje ugodnu voznju. Inace doticni BMW ubrzava 8.1 sec do "stotke", a ne 9.4 kao sto je navedeno.

Marko

pre 14 godina

@Timer: "Uopsteno mi nije jasno razmisljanje ljudi koji daju 30000eura na auto i posle brinu da li ce u preprodaji da izgube 2 ili 3000 eura u odnosu na drugi auto."
A sta ti tu nije jasno? Mislis da 2 ili 3000 eura ljudima ne znace nista? Svasta....

Citalac

pre 14 godina

Mislim da bi bilo strava da otvorite sekciju "Galerija" da mozemo ove slikice da ucitavamo, mnogo su vam dobre, kapa dole za fotografa, a tekst je uboden do vrha, kao i obicno :)

Redakcija:
Hvala, evo linka za galeriju http://www.b92.net/info/galerija/index.php?nav_category=131&start=0

miki

pre 14 godina

@Timer. totalno pogresno shvacen komentar. nisam nikakav ljubitelj bmw robne marke ali u clanku je pomenut 320i kao reper necega sto je, hteli mi to ili ne, reper za sportski kupe te klase izveden od limunzine. Na moju veliku i iskrenu zalost Audi A5 nije reper i to je tako. Hteo sam da poredjenjem koliko toliko netto cena (posto u Americi ne mozete na lak nacin da saznate cenu bez carine) dam do znanja da se Reno kao fabrika bas i nije potrudio da se ulaguje kupcima nekim extra povoljnim cenama. Slazem se da se radnja odvija na evropskom trzistu gde je bmw skuplji nego kod nas (Americi) ali ipak mora da se kaze da robna marka Reno nije "premijum" sta god to znacilo, ne ulazeci u daljnju polemiku oko toga. Sa druge strane 30k Evra je, usudjujem se da kazem i da rizikujem da se sa mnom ne slozite, OGROMNA SUMA novca za automobil koji tesko da moze da bude jedini u porodici. Kada razmisljamo u takvim ciframa, pokusajmo da se uzivimo u ulogu evropljana i videcete koliko je mnostvo modela i kombinacija za te pare. Zakljucak, auto je OK, onaj kome se dopadne ce i da ga kupi, onaj koji na kola gleda i ispod lima....usudjujem se da kazem....tesko. Jos samo da dodam da mi nije jasna svrha testa izbegavanja prepreke i poredjenja sa Boxterom. To je manevar koji se u pomenutim uslovima veoma retko izvodi u realnosti, tj. na pravcu i ne shvatam sta su zeleli da pokazu. Ako neko iz toga zakljuci da se Reno bolje ponasa na putu od boxtera.....taj i treba da kupi Lagunu Kupe. Hvala redakciji na prostoru. Veliki Pozdrav.

dobar auto nema sta

pre 14 godina

AuuHuu..Auto e strava stvarno je super ali ovaj snimak VS PORSCHE ne pije vodu . Otkad se pojavila ova Tojota IQ pocinju sa ovim reklamama sve vise da nas prave pametnim.

Allen

pre 14 godina

Hoce li Laguna (pored limuzine, karavana i coupe-a) da se proizvodi u nekoj varijanti cabrioleta (sa tvrdim/platnenim krovom)? Kao sto je npr. uradio Audi sa A5icom (a u gami ima jos TT, A3 i A4 cabriolete, Mercedes SLK, ali i CLK...) Reno ima Megana kao sa troja vrata coupe, ali i posebno CC... E pa interesuje me da li ce tako nesto i sa Lagunom uciniti...? Mislim da bi tako nesto mogli da ucine...?! Sta Vi mislite? :) Posto i Pezo ima 406/407 samo coupe, a 307/308 je CC (+ 205/206/207 CC)...
Pozz svima!

domestos

pre 14 godina

Na preporucenom sajtu (www.carsurvey.org}sam video da dosta vlasnika nije zadovoljno lagunom iz 2001.Radi usporedbe pogledao sam i kako su ocenjeni npr. golfovi iz 2001 i evo rezultata:
http://www.carsurvey.org/reviews/volkswagen/golf/2001/
Vrlo malo zutih smajlica?Nadam se da cu slican link videti kada budete testirati gofa,cisto zbog objektivnosti.

Redakcija:
VW u Srbiji nema Golf VI koji ustupa na ovakav test. Zasto sumnjate u nasu objektivnost? Stvarno ne razumem :)

dare

pre 14 godina

frapantno i po meni skandalozno je uporedjivati 320i e 92 i lagunu,jeste li vi normalni,pa laguna mu nije ni do kolena,osim toga laguna mi lici na neki kvazi kupe koji je jako zdepast i uopste mi se ne svidja,unutrasnjost je vec vidjena neponovljivo ruzna ijeftina i uporedjivat ova dva automobila je jeres...zato vozite vi lagune a ja cu e46 330ci pa akobogda ide i e 92..poz

miki

pre 14 godina

odlican auto i dobar tekst. dopada mi se posebno zbog toga sto nisu nastavili sa praksom digitalnog brzinomera kao u novom meganu. auto je skroz klasican, renoovski a ko zeli extravaganciju ima pezo ili jos vise; citroen. ipak moram da se dotaknem i cene. za tu lovu, mi preko bare mozemo da uzmemo 328i kupe, kljuc u ruke, i to samo ako ste dovoljno naivni da platite MSRP. doduse taj auto ima 3.0 motor ali mi nemamo takvih ogranicenja. uzgred ima i 230 KS ali to niko ne sme ni da pomisli da iskoristi, ako mu je dozvola i sloboda mila. ovo navodim iz razloga sto je netto cena (dakle bez carine i PDV-a) renoa (26105 Eura) gotovo u dlaku ista kao cena sa carinom a bez PDV-a 328i u americi (36.500 USD). treba uzeti u obzir da pomenuti bmw kao ni robna marka u proslosti nije imao kvalitativne kikseve poput renoa. sve to kazem apropo "velikog truda" renoa da izadje sa pristupacnijom cenom. u toj cenovnoj klasi, kao sto ste i samo rekli, kupci mogu da biraju mnogo toga, pa cak i da doteraju pomenuti 328i ovamo i nekim hokus-pokus metodama mu stave domace tablice. postujem vasu ljubav prema renou ali necu da vam kazem sta mi mislimo o francuskim i italijanskim kolima(izuzev ona tri). veliki pozdrav.

Marko

pre 14 godina

Veoma mi se svidja ova Laguna, samo prednja svetla, odnosno prednju masku jos ne mogu da svarim. Sve ostalo je za pohvalu.

Jos da kazem da mi je jedan komentar "upao" u oko... Nemanja kaze da je Laguna kupe po performansama bolja od E92 320i kupea koji ima slabiji motor. Kao i redakcija ne bi se slozio s njim, uostalom ta dva automobila nemaju istu filozofiju, E92 u prvi plan stavlja performanse, za razliku od Lagune koja vise neguje ugodnu voznju. Inace doticni BMW ubrzava 8.1 sec do "stotke", a ne 9.4 kao sto je navedeno.

Marko

pre 14 godina

@Timer: "Uopsteno mi nije jasno razmisljanje ljudi koji daju 30000eura na auto i posle brinu da li ce u preprodaji da izgube 2 ili 3000 eura u odnosu na drugi auto."
A sta ti tu nije jasno? Mislis da 2 ili 3000 eura ljudima ne znace nista? Svasta....

dare

pre 14 godina

frapantno i po meni skandalozno je uporedjivati 320i e 92 i lagunu,jeste li vi normalni,pa laguna mu nije ni do kolena,osim toga laguna mi lici na neki kvazi kupe koji je jako zdepast i uopste mi se ne svidja,unutrasnjost je vec vidjena neponovljivo ruzna ijeftina i uporedjivat ova dva automobila je jeres...zato vozite vi lagune a ja cu e46 330ci pa akobogda ide i e 92..poz

domestos

pre 14 godina

Na preporucenom sajtu (www.carsurvey.org}sam video da dosta vlasnika nije zadovoljno lagunom iz 2001.Radi usporedbe pogledao sam i kako su ocenjeni npr. golfovi iz 2001 i evo rezultata:
http://www.carsurvey.org/reviews/volkswagen/golf/2001/
Vrlo malo zutih smajlica?Nadam se da cu slican link videti kada budete testirati gofa,cisto zbog objektivnosti.

Redakcija:
VW u Srbiji nema Golf VI koji ustupa na ovakav test. Zasto sumnjate u nasu objektivnost? Stvarno ne razumem :)

miki

pre 14 godina

@Timer. totalno pogresno shvacen komentar. nisam nikakav ljubitelj bmw robne marke ali u clanku je pomenut 320i kao reper necega sto je, hteli mi to ili ne, reper za sportski kupe te klase izveden od limunzine. Na moju veliku i iskrenu zalost Audi A5 nije reper i to je tako. Hteo sam da poredjenjem koliko toliko netto cena (posto u Americi ne mozete na lak nacin da saznate cenu bez carine) dam do znanja da se Reno kao fabrika bas i nije potrudio da se ulaguje kupcima nekim extra povoljnim cenama. Slazem se da se radnja odvija na evropskom trzistu gde je bmw skuplji nego kod nas (Americi) ali ipak mora da se kaze da robna marka Reno nije "premijum" sta god to znacilo, ne ulazeci u daljnju polemiku oko toga. Sa druge strane 30k Evra je, usudjujem se da kazem i da rizikujem da se sa mnom ne slozite, OGROMNA SUMA novca za automobil koji tesko da moze da bude jedini u porodici. Kada razmisljamo u takvim ciframa, pokusajmo da se uzivimo u ulogu evropljana i videcete koliko je mnostvo modela i kombinacija za te pare. Zakljucak, auto je OK, onaj kome se dopadne ce i da ga kupi, onaj koji na kola gleda i ispod lima....usudjujem se da kazem....tesko. Jos samo da dodam da mi nije jasna svrha testa izbegavanja prepreke i poredjenja sa Boxterom. To je manevar koji se u pomenutim uslovima veoma retko izvodi u realnosti, tj. na pravcu i ne shvatam sta su zeleli da pokazu. Ako neko iz toga zakljuci da se Reno bolje ponasa na putu od boxtera.....taj i treba da kupi Lagunu Kupe. Hvala redakciji na prostoru. Veliki Pozdrav.

***

pre 14 godina

Jao ko je smislio ovaj prednji kraj??? Zadnji izgleda fenomalno, prava sportska limuzina i gotovo preslikani Aston Martin ali sa prednje strane kao da gledate drugi auto. Stvarno steta jer je ovo mogao da bude jedan od najlepsih automobila da su bolje odradili prednji deo, narocito farove!

Timer

pre 14 godina

@miki
".. ali necu da vam kazem sta mi mislimo o francuskim i italijanskim kolima.."
Koji ste to "mi"?Nemci?Amerikanci?Ovaj auto je za ljude od ukusa a za ostale postoji BMW.
Uopsteno mi nije jasno razmisljanje ljudi koji daju 30000eura na auto i posle brinu da li ce u preprodaji da izgube 2 ili 3000 eura u odnosu na drugi auto.Ako je neko skrt na parama treba ih cuva u banci ili da kupi polovnog golfa.

Zan Pjer Papen

pre 14 godina

Kada sam procitao clanak,brzo se vratim gore,29.340.
Ja sam imao 5 iz latinskog,bio odlican u gimnaziji,zavrsio faks,nasao pristojan posao,i da bih ga priustio sebi treba mi 61 plata,odnosno 5 godina i mesec dana da radim.I da nista ne jedem...
Zaboravio sam gde zivim..
Ima u Merkatoru na snizenju bajs sa 18 brzina za 5.990!
p.s.Strasan clanak.Svaka cast autoru!

Gorivo

pre 14 godina

Još jedna pohvala za stil kolega.

Međutim, ne pišem da hvalim, nego da skrenem pažnju na nešto što mi je od skoro postalo veoma očigledno.

Naime vozim Clia sa skromnim 1,2 8V motorom. Na papiru 58 KS. Sve je to bilo lepo, dok od pre nekih 5 meseci nisam odlučio da više u Srbiji ne sipam gorivo. Potvrdilo se brzo - gorivo u inostranstvu je jeftinije i kvalitetnije. Motor radi tiše, bolje vuče, manje troši. I jare i pare.

A onda sam odlučio da probam plavi Shell V-Power, pa zatim OMV-ov Carerra 98 i konačno Agipov Euro Super 98.

E sad tek ide (valjda) kako treba, moj subjektivan utisak je da sam dodao jedno 15% snage.

Onda se pitam - da li na našem gorivu ide kako treba, a ono daje više snage, ili na našem ide loše, a na onom tek kako treba? Ja bih rekao ovo drugo.

Šta hoću da kažem - ta Laguna što si probao nema šanse da razvija navedenu snagu ako si sipao NIS-ov BMB 95. Koliko se meni čini ta Laguna treba da guta bezolovni od 100 oktana, tek onda ide kako je predviđeno i troši kako je napisano (naravno, ako voziš po "specifikacijama").

Shodno tome, naša velika zabluda je da fabrička specifikacija potrošnje uvek laže; nije-nego, nikada se ne pitamo sa kojim gorivom se napravi takav prosek - svakako ne sa NIS-ovim BMB95.

Npr. danas je pokušao da me ostavi u oblaku prašine jedan Focus TDCi (ima barem dva crvena slova). Vidim mu po auspuhu da ga patosira - kulja dim kao iz lokomotive. Patosiram i ja, ali ga pratim. :) Sa svojih skromnih 58 KS i još više skromnim obrtnim momentom.

Tako da kad budeš u prilici da probaš neki sličan turbo benzinac, napravi poređenje sa našim gorivom i nekim sa inostranih pumpi. Sebe radi barem.

Ostaje pitanje - šta piše u knjižici - koje gorivo treba sipati u tu Lagunu? Mislim da je ovo bitna informacija.

Redakcija:
Hvala. Ja sam redovan na OMVu. Znam da u inostranstvu imam oko 10% manju potrosnju goriva. Moj bivsi Volvo benzinac je sasvim drugaciji zvuk ispustao npr dok je radio na gorivo sipano u Madjarskoj. Pozdrav.

s tim rolaj

pre 14 godina

Još jedna finta za izbor paradajza: ispustite ga na beton. Ako odskoči - ne valja, a ako se rascmolji - onda je pravi. Boja nije bitna.

Plikuscht

pre 14 godina

Pa neeeemoj tako ... oplete ti po prethodnima Lagunama :)

Slazem se da su 'prvi macici' (pre svega proizvodnja 2001.) bili prilicno losi, ali ja sam uvezao polovnu lagunu 1.8 16V 2004 ... ukratko - savrseno! Nije cukana (limar kojem verujem proverio), sve radi, nista se ne kvari (pu, pu, da ne ureknem:), neverovatno udoban i stabilan, odlicno vuce i reaguje na gas ... sve u svemu - sjajno!
Razvukao sam ga do Soluna i nazad ... bez ijedne jedine zamerke. Ima nas i takvih :)

Redakcija:
Samo prenosimo iskustva drugih :)
Drago mi je da te dobro sluzi. Moj bivsi kolega je imao 2.2 dCi. Nije imao problema osim kada je bio na odmoru u Grckoj. Morao je da menja EGR tamo. Prodao je lagunu i kupio polovnu Corollu. Moja iskustva sa III generacijom lagune su odlicna.

Branko

pre 14 godina

"Inače, odakle im toliki crveni suncobrani na pijacama? Ne znam ni sam koliko sam plaža obišao u svom životu i nikada nisam video jedan jedini crveni suncobran."

Priceless :))

Urosch

pre 14 godina

Auto prelepo izgleda, s tim sto kao sto neko rece, prednji deo mi se nekako ne slaze uz savrsen zadnji. Recimo da su stavili farove kao nesto u fazonu CLS-a mislim da bi cak i ti sto nece da ga kupe samo zbog Renoovog znaka popustili :)
Uz sve ove ostale informacije, da imam 30K u dzepu (banci, slamarici) odma` bih otisao u Renoov salon.
P.S. Stvarno dobar text.

mario

pre 14 godina

Reno je ovom Lagunom pokazao da auto ne mora da kosta 60 hiljada eura da bi imao te vozne karakteristike, upravljivost i bezbednost, cak je i kvalitet upotrebljenih materijala i nacin izrade na znatno visem nivou od novcane klase u kojoj pripada.

dobar auto nema sta

pre 14 godina

AuuHuu..Auto e strava stvarno je super ali ovaj snimak VS PORSCHE ne pije vodu . Otkad se pojavila ova Tojota IQ pocinju sa ovim reklamama sve vise da nas prave pametnim.

vros

pre 14 godina

Jedan od boljih tekstova koji sam pročitao na temu lagune coupe. Imam sreću pa sam jedan do vlasnika, i mogu reći da u velikoj većini stvari odudara od uobičajenog poimanja Lagune (vozio pet godina prvi model lagune i 5 nesretnih godina Lagunu 2.2. dci). Kao što je u članku navedeno, upravlijvost, preciznost i jak okretni moment od 300 nm te nedostatk razvijanja morske bolesti zbog bržeg prolaženja kroz zavoje više je ovaj auto približio njemačkim (ipak nije tako dobar kao talijanski) standardima nego što je to bilo prepoznatljivo za dotičnu marku automobila. Ipak, po meni, najjači adut ovog automobila je njegova jedinstvenost. Dok upravljate njime imate osjećaj da sjedite u prekrasno oblikovanoj, tvrdoj i zaštičenoj školjci, sa savršenim balansom udobnosti koji kompenzira općenito loše stanje naših prometnica. Iako auto stvarno dobro vuče, nije za trke. Potrošnja jest "mali" problem (meni troši 17 litara po gradu, 2.0 zapremina - 205 ks, ali kao što je autor rekao, kompenzira se odlaskom na otvorenu cestu. Samo još nešto da napomenem, navodno je u Hrvatsku namijenjeno svega 30 automobila, ne znam kako je kod Vas no ja sam na cestama sreo samo testni model. Ta činjenica dodaje malo osjećaju ekskluzivnosti kada vozite ovaj auto. Ukoliko netko na forumu isto vozi coupe, volio bih da se javi da razmijenimo iskustva oko nekih tehničkih stvari.
Pozdrav!

nemanja

pre 14 godina

Lepo sto se testirali Lagunu Coupe, jedna od najlepsih kupea danasnjice. Moram da se osvrnem na par opservacija iz teksta.
Nijedna Laguna od prve generacije pa naovamo nije bila "ladja" na tockovima. Ako neko zna da napravi dobar balans imedju udobnosti i taktilnog osecaja za volanom to zna Renault. Ako kazete da se Renault u tom smislu priblizio nemackim kolima to ce svaki upuceniji poznavalac automobila shvatiti kao uvredu, a ne kao pohvalu...hajde da BMW i Porsche izuzmemo iz sumornog osecaja neprijatne tvrdoce koja krasi vecinu nemackih automobila.
Druga stvar s kojom se ne mogu sloziti u tekstu je da je Laguna Coupe potpuno razlicita od limuzine. Kupci kupea kao sto je ovaj vole da se osecaju posebno, pa tako vole i da sede za jedinstvenim kokpitom. Ovde tog osecaja nema jer je kokpit sem sedista isti kao u limuzini. Kako je samo frustrirajuce kada vlasnik ovakvog automobila vidi da njegov komsija taksista vozi limuzinu sa istim kokpitom!
Ne razumem sta BMW 320i moze pruziti vise u perfomansama nego Laguna Coupe 2.0t. Mogu da shvatim da neko vise voli osecaj u voznji u BMW, ali to nema veze sa suvim perfomansama. U uporednom testu u nemackom auto motor und sportu (bio je tu i Audi A5 TFSI) uporedjivanje je bilo porazavajuce za BMW:0-100km/h Laguna 7,6sec - BMW 9,4sec, Vmax Laguna 236km/h - BMW 230km/h, 60-100km/h Laguna 9,8sec - BMW 12,4sec, 100-0km/h (kocnice) Laguna 36,7m - BMW 38,6m, potrosnja prosek na testu Laguna 10,2l - BMW 9,6l, itd, itd...

Redakcija:
Hvala. obojica iznosimo svoje utiske tako da je moj utisak posle voznje BMWa i posle voznje Renaulta taj da bih sa BMWom ipak bio brzi na nekoj stazi, recimo, bez obzira na to sto pise na papriru.

maki

pre 14 godina

Uopšte se ne slažem da je Laguna paradajiz ispod crvenog suncobrana. Vozim Lagunu, 2006 godište, već 3 godine, i do sada nije imala ni jedan kvar (da kucnem u drvo). Dakle, prema mom iskustvu, to je auto koji se ne kvari i jedan je od najbezbednijih automobila kod nas.
Prema tome, molim Vas da ne stavljate sve jabuke na istu pijačnu tezgu.

Redakcija:
Hvala.
Ne kazem da jeste, kazem da je bila. To je i dokumentovano.
Izgleda da sam vas isprovocirao pa niste procitali tekst do kraja.
Inace, moja supruga i ja vozimo tamno sivu Lagunu Dinamique, 2009. godiste koju mozete videti na slikama pored kupea.
Odlicna je.
2.0 dCi, 150Ks, polu kozna sedista, automatska rucna, navigacija, BT konekcija za telefon, premium audio uredjaj, komplet parking senzora, alu felne... i sve to za manje od 25 000 evra.

Miki

pre 14 godina

Sve pohvale autoru za tekst...Ali me ipak najvise zanima da li se mozda profesorka Latinskog zvala Mirjana Maskareli?:)

Redakcija:
Ha ha ha! Ta cuvena profesorka iz V gimnazije. Hvala.

Milos

pre 14 godina

Svaka cast autoru na tekstu i pravoj objektivnosti,ali i posetiocu koji je postavio link za Golfa. Sve je to tacno, licno sam osetio na svojoj kozi. Kupio sam 2004 Lagunu (model iz 2001) i imao sam poprilicne glavobolje s' njom, pa sam je prodao i kupio Golfa V i taman sam pomislio da je glavobolji kraj, ali i Golf mi je zadao velike glavobolje (ako ne i vece) pa sam i njega prodao (sva sreca pa je i Lagunu i Golfa lako prodati) i kupio Megana 2003 godiste i do sada nisam imao ni jedan kvar, tako da mogu da kazem da je gotovo sigurno da je Reno odmah popravio nedostatke i da su kriticne samo Lagune koje su proizvedene 2001 god. Jos jedanput svaka cast autoru i samo tako nastavite.

Xobotnica

pre 14 godina

Evo ja bas imam fotke gde su na plazi crveni suncobrani.
Ako se oslanjas samo na boju paradajza a ne uzmes ga u ruke, ne pomirises ili nemas poverenja u prodavca, sansa da si dobro prosao je 50%. Poznajes prodavca i verujes mu-kupi bez gledanja, npr. bio nekad VW. Jeftin je a lepo izgleda, rizikuj probaj, pa ako ti se ne svidja, nikad vise, nekad bio Fiat. Hoces savrsen paradajz, za salatu ili nesto drugo? Odes u naj restoran i platis omiljeno jelo i omiljenu salatu s paradajzom. Kosta malo vise, ali vredi. Nekad bio Mercedes.
Gladan si, oces da jedes i ides dalje-ne razmisljas mnogo o paradajzu kao ni vecina nas ovde. Oces da vozis, neces da mastas o laguni coupe sa svojom platom, jer je skoro nedostizna. Kupi i vozi, pa malo popravljaj itd. Nekad bio Yugo.
Ukusi su razliciti, potrebe su razlicite, a i plate su razlicite. Ali ima jedna osnovna podela-jedni voze reno4, spacek, nabudzenog Yuga ili Golfa GTI, Mercedesa S klase. Ali voze, a drugi mnogo kritikuju, razmisljaju kalkulisu, trose pare, zivot prolazi, a Ferrari o kome su mastali nikada ne vide. Lepo je mastati, jos je lepse voziti, makar i Spaceka.

Redakcija:
Pa, da vidimo te fotke :))

domestos

pre 14 godina

"...Zasto sumnjate u nasu objektivnost? Stvarno ne razumem :)..."
Mislim da bi mnogo veci problem bio da osporavam Vase dobre namere.Istina je da smo svi mi subjektivni u manjoj ili vecoj meri,pa i moja malenkost.Kritika se odnosila na izvor jedne od informacija,na pomenuti link.Na njemu je i Jugo 45 ocenjen bolje od lagune(http://www.carsurvey.org/reviews/yugo/45/)
To nadam se ne zasluzuje komentar?
Mislim da je svima u interesu da osporavamo jedni drugima argumente,jer je to osnov zdrave rasprave i mogucnosti da jedni od drugih ucimo.Pozdrav redakciji :)


Redakcija:
Hvala.

Citalac

pre 14 godina

Mislim da bi bilo strava da otvorite sekciju "Galerija" da mozemo ove slikice da ucitavamo, mnogo su vam dobre, kapa dole za fotografa, a tekst je uboden do vrha, kao i obicno :)

Redakcija:
Hvala, evo linka za galeriju http://www.b92.net/info/galerija/index.php?nav_category=131&start=0

car expert

pre 14 godina

Zasto tako neobjektivno napadate lagunu 2. Imam ozbiljan servis kroz koji je prosao veliki broj laguna. Osim silen blokova zadnjeg trapa, ponekog amortizera i krajeva spona, kojima je vreme za zamenu na oko 150000km, automobili su sasvim solidni. Postoji zaista jedan promasaj a to je motor 2.2 dci i svima preporucujem da se klone istoga jer za njega, barem u Srbiji nema leka. Recimo to je znacajno ozbiljniji auto od pasata istog godista gledajuci troskove odrzavanja i udobnost voznje. Tvrdnju da je nova laguna 3 ZNACAJNO bolja od prethodne treba dokazati kroz vreme. Nova laguna ima znacajno tvrdje vesanje od stare, pa me podseca na nemacku kuhinju.Enterijer je vidno poboljsan kako dizajnerski tako i kvalitetom upotrebljenih materijala ali uz zamerku da na zadnjoj klupi ima manje mesta. Novi 2.0 dci mi se cini cak manje elasticnim a sigurno tvrdim da je potrosnja povecana za oko litar dizela.
Stara laguna je imala svoje mesto negde u sredini bez pretenzija ka visem rezultatu, sto nova ocigledno pokusava.
Laguna coupe je automobil koji bi voleo da probam, sto se verovatno skoro nece desiti ali testom je zaista lepo opisana da se moze steci pravi utisak.
I za kraj opsta konstatacija da Renault u zadnje vreme pravi izuzetno elasticne benziske motore ( tc i 16v) da je prosto neverovatno na kako malim obrtajima se mogu voziti (od 1000 o/min) uz pristojnu snagu na visokim obrtajima. Kupovinom renaulta uvek dobijete vise od ulozenog, sto posebno vazi za manje modele.

Gorivo

pre 14 godina

U prošlom komentaru sam zaboravio da pomenem jednu bitnu stvar, setio sam se tek kada sam poslao komentar.

Onaj link što ste dali ka britanskom sajtu sam i gledao, ali kada sam hteo da kupim Clia. Neverovatno je koliko njih je stavilo plavi "smajli" za Clia. Uglavnom se kvarila bobina, pa te ima plava, žuta, crvena, jedna valja druga ne valja, gasi se u vožnji, itd. Milion problema.

Međutim takvi problemi NE POSTOJE u kontinentalnoj klimi. Zaključak se nameće sam - zbog velike vlažnosti i česti kiša, automobili u Britaniji su podložniji kvarovima, naročite sve što je u vezi struje i elektronike.

Tako da ta mišljenja tamo u slučaju Clia uopšte ne važe za naše podneblje, a ja sam duboko ubeđen da ne važe ni za Lagunu.

Bili ste nekad u Britaniji? Kada dnevno se 10 puta smeni kiša i sunce, kad je vazduh toliko vlažan da ne može da se diše, kada se od magle ne vidi prst pred nosom. Svaki auto u takvim uslovima ne traje koliko kod nas i posebno je osetljiv (naročito elektronika, to mi je struka) na povećanu vlažnost, od koje korodiraju spojevi pa se gube kontakti. Ponekad je to i opasno, pa crkava elektronika.

Takođe, ne mogu se porediti automobili koji se voze u Saudijskoj Arabiji (koji su takođe daleko ispod neke cene koja se može postići u Evropi), jer njih pesak ubija.

Pozdrav

mali marinko

pre 14 godina

@Gorivo
nije točno da se bobine na Cliu kvare samo u vlažnoj klimi. Prijatelj mi je skoro bankrotirao na tim bobinama koje je morao mijenjati svakih par mjeseci a on živi na Jadranu u poprilično suhom dijelu.

@car expert
kad se govori o nepouzdanosti lagune uglavnom se kao primjer i uzima 2.2dci kojem jako često odlazi radilica nakon malo više od 100000km

Miloš

pre 14 godina

Izuzetno lep auto! Pre neki dan sam ga pregledao u salonu i moram priznati da sam oduševljen. Nisam ranije bio ljubitelj Lagune, ali mi je ovaj model promenio mišljenje. Izuzetno elegantna kako spoljašnjost tako i unutrašnjost.
@ Gorivo
Focus tdci koji ima naj manje 100ks (i više) je stiskao gas do kraja i kidao sa autom od 58ks (i ko zna kolko manje kubika)?!?! Pa možeš i kerozin da sipaš pa to opet ne bi bilo moguće ;) u ostalom razlika između ovog našeg dizela i onog napolju nije toliko u jačini koliko u čistoći (napominjem dizel).

Allen

pre 14 godina

Hoce li Laguna (pored limuzine, karavana i coupe-a) da se proizvodi u nekoj varijanti cabrioleta (sa tvrdim/platnenim krovom)? Kao sto je npr. uradio Audi sa A5icom (a u gami ima jos TT, A3 i A4 cabriolete, Mercedes SLK, ali i CLK...) Reno ima Megana kao sa troja vrata coupe, ali i posebno CC... E pa interesuje me da li ce tako nesto i sa Lagunom uciniti...? Mislim da bi tako nesto mogli da ucine...?! Sta Vi mislite? :) Posto i Pezo ima 406/407 samo coupe, a 307/308 je CC (+ 205/206/207 CC)...
Pozz svima!