Vozač: Auto se sam zakucao u zid; Tesla: Kriv je vozač

Vlasnik Teslinog Modela X tvrdi da je automobil kojim je upravljala njegova supruga sam ubrzao na parkingu i udario u zid obližnje zgrade, dok u kompaniji Tesla Motors krivicu za udes pripisuju vozaču.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2016.

12:30

Vozač: Auto se sam zakucao u zid; Tesla: Kriv je vozač
Foto: Tesla Forum/Puzant

Nesvakidađnji incident se dogodio samo nekoliko dana pošto je vlasniku isporučen Model X, a on je zatim na Tesla Forumu pod, imenom korisnika Puzant, objavio fotografije oštećenog vozila i opisao šta se desilo.

Prema njegovim rečima, dok je njegova žena ulazila na parking, vozilo je "iznenada snažno ubrzalo, popelo se na travnjak širok nekoliko metara i udarilo u zid zgrade". Kao posledica nesreće, aktivirali su se vazdušni jastuci, a supruga vlasnika pretrpela je lakše povrede.
Foto: Tesla Forum/Puzant
"Zahvalni smo što nije bilo na stradalih, a moglo je da su u trenutku ubrzanja točkovi bili potpuno ispravljeni jer bi tada automobil udario u obližnju prodavnicu. S obzirom na veliko ubrzanje, auto bi teško povredio a možda i usmrtio one koji su se nalazili u radnji", objašnjava Puzant.

On je nakon incidenta tvrdio da je za udes krivo vozilo, odnosno njegov auto-pilot i zatražio od Tesla Motorsa da zaustavi dalje isporuke Modela X dok se ne otkriju uzroci nezgode. Iz kompanije su ga zamolili da došlepa vozilo do njih, kako bi ga ispitali.

Međutim, nakon što su pregledali podatke sa kompjutera u automobillu, iz Tesle su izdali saopštenje u kome se kaže da je kriva osoba koja je vozila, a ne Model X.
Foto: Tesla Forum/Puzant
"Analizirali smo podatke sa kompjutera i oni su potvrdili da se vozilom upravljalo manuelno neposredno pre i u trenutku incidenta", kažu u Tesla Motorsu.

"Nije korišćen ni auto-pilot ni tempomat. Podaci pokazuju da se vozilo uoči udesa kretalo brzinom od 10 km/h, da bi iznenada pedala za gas bila pritisnuta do kraja."

U saopštenju se dodaje da je udes posledica vozačeve aktivnosti i napominje da je za Tesla Motors bezbednost putnika najviši prioritet. U kompaniji su zadovoljni što je vozač dobro nakon nesreće i apeluju na kupce da budu pažljivi za volanom kako se ovakve stvari ne bi događale.
Foto: Tesla Forum/Puzant
Međutim, Puzant i dalje negira krivicu svoje supruge.

"Moja žena ima 45 godina i iskusan je vozač. Na tom parkingu ostavlja automobil preko 20 godina i manevrisala je na istom mestu stotinama puta. Ona dobro zna da razlikuje papučice za gas i kočnicu, tako da sigurno nije pogrešila", izričit je vlasnik Modela X.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

21 h

Podeli: