Da li je VW najzad dizajnirao Golf po vašem ukusu?

Kritičari Volkswagenu često zameraju da je dizajn njegovih modela previše konzervativan i jednoličan. Međutim, kada menadžment kompanije dizajnerima da odrešene ruke oni su itekako sposobni da oblikuju uzbudljiv automobil.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

15:23

Default images

Da Golf ne mora da izgleda "dosadno", pokazuje GTE Sport koncept koji je predstavljen na festivalu tjuniranih vozila "Worthersee 2015" u Austriji.

Reč je o automobilu koji ima Plug-in hibridni pogonski sistem čija ukupna kombinovana snaga dostiže 400 ks.

Dizajneri su zadržali karakterističnu "golfovsku" siluetu i prepoznatljive stilske elemente, ali su pustili mašti na volju pa se koncept poprilično razlikuje od Golfova kakve smo navikli da viđamo na ulicama.
S obzirom da se radi o automobilu sportskih performansi, uočljive su značajne intervencije na aerodinamici vozila a vrata otvaraju na gore, kao kod super-sportskih automobila.

Prednji branik je praktično pretvoren u ogromnu masku hladnjaka, a za potrebe koncepta projektovani su i specijalni LED farovi.

Lukovi blatobrana su prošireni i vizuelno naglašeni kako bi se ispod njih smestili široke niskoprofilne gume.

Na zadnjem delu automobila dominira veliki difuzor iz kog izviruju dve masivne okrugle cevi izduvnog sistema, dok se krov nastavlja u skladno oblikovani spojler.
U unutrašnjosti, koja takođe podseća na kokpit nekog superautomobila, ima mesta samo za vozača i suvozača a njihova sedišta razdvojena su visokom centralnom konzolom.

Volan i sedišta sa pojasevima koji se pričvršćuju u pet tačaka otkrivaju trkački pedigre ovog hibridnog super-Golfa.
Pogonski sistem sastoji se od 1.6 litarskog TSI turbo-benzinca, koji je za potrebe koncepta pozajmljen iz modela Polo R WRC, i dva elektromotora - jednog pozadi i jednog napred.

Benzinski motor proizvodi 299 ks i 400 Nm, dok svaka električna pogonska jedinica razvija po 115 ks (85 kW). Prednji elektromotor raspolaže sa 330, a zadnji sa 270 Nm.

Snaga se prenosi na točkove pomoću šestobrzinskog menjača da duplim kvačilom, a kombinovani maksimalni obrtni moment čitavog pogonskog sistema dostiže 670 Nm.
Golf GTE Sport iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 4,3 s pre nego što dostigne maksimalnih 280 km/h.

U čisto električnom modu, moguće je preći do 50 km.
Verovatno ste već do sada zaključili da ovaj automobil neće odmaći dalje od dizajnerske studije.

Ipak, i kao takav, on pruža uvid u neke stilske elemente koje bismo mogli da vidimo na sportskim verzijama Golfa u budućnosti, kažu u Volkswagenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: