SAD: Hyundai i Kia kažnjeni sa 100 miliona dolara

Američka vlada kaznila je korejske proizvođače automobila zbog neistinitih podataka o potrošnji goriva i emisiji štetnih gasova modela koji se prodaju na tržištu te zemlje.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

09:56

Default images

Kako prenose američki mediji, Hyundai i Kia su prilikom reklamiranja automobila na 13 modela potcenili potrošnju za po nekoliko procenata u odnosu na stvarnu.

Na taj način, smatraju vlasti SAD, oštećeno je 1,2 miliona kupaca koji su u periodu 2011-2013. postali vlasnici nekog od pomenutih modela među kojima su Hyundai Accent, Elantra, Veloster i Santa Fe, te Kia Rio i Soul.

Neslaganje podataka je otkriveno pošto je državna Agencija za zaštitu okoline (EPA) dobila pritužbe da model Hyundai Elantra troši više benzina nego što se tvrdi u reklamama.

Suma od 100 miliona dolara predstavlja najveću novčanu kaznu koja je izrečena na osnovu Zakona o čistom vazduhu koji je donet sedamdesetih godina prošlog veka kako bi se regulisao problem zagađenja životne sredine.
Kia Soul
Vlada SAD procenila je da će 1,2 miliona automobila korejskih proizvođača tokom svog životnog veka u atmosferu ispustiti za 4,5 miliona tona veću količinu gasova odgovornih za efekat staklene bašte, nego što je navedeno u zvaničnim podacima kompanija.

Pomenuti automobili nisu povučeni sa tržišta Sjedinjenih Država, ali su Hyundai i Kia bili u obavezi da upoznaju potrošače sa korigovanim podacima, kako one koji su već kupili vozila, tako i potencijalne zainteresovane kupce novih automobila u prodajnim salonima.

Osim toga, vlada će u budućnosti sprovoditi strože mere kontrole podataka o potrošnji i emisiji vozila marki Hyundai i Kia koja se prodaju u SAD, a korejski proizvođači obavezali su se da će povesti više računa prilikom internih testiranja emisija svojih modela.

Drakonska kazna izrečena kompanijama iz Južne Koreje šalje jasan signal ostalim proizvođačima automobila koji posluju na tržištu SAD da biti sankcionisani ako budu kršili zakon, smatra američka vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: