Svi motori novog Ford Mondea

Uoči početka prodaje nove generacije Mondea u Evropi, Ford je objavio tehničke detalje ovog modela. Među novitetima je i 2.0 litarski TDCi dizel motor sa 210 ks.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

10:39

Default images

Iako na evropsko tržište stiže sa zakašnjenjem od godinu i po dana, novi Ford Mondeo ima u ponudi savremene motore i elektronske sisteme asistencije koji bi trebalo da mu pomognu da bude konkurentan rivalima iz svog segmenta.

Jedan od takvih motora je novi 2.0 litarski twin-turbo TDCi koji će biti dostupan od 2015. godine. Ovaj dizelaš predstavlja zamenu za aktuelnu 2.2 litarsku dizel jedinicu, a proizvodi 210 ks (154 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan već od 2.000 o/min.
Izbor dizel agregata obuhvatiće i klasični 2.0 litarski turbo-dizel motor, u varijantama sa 150 ks i 180 ks. Sve tri dizel jedinice imaju nova konstruktivna rešenja bloka motora i cilindara, kao i unapređeni izduvni sistem koji doprinosi manjem zagađenju vazduha.

Verzije sa 150 i 180 "konja" dostupne su u kombinaciji sa pogonskim sistemom na sva 4 točka.

Kada je reč o ekološkim karakteristikama, u ponudi novog Mondea prednjači 1.6 litarski dizelaš sa ECOnetic tehnologijom koji u atmosferu emituje svega 94 g CO2/km.
Što se tiče benzinaca, kupcima će od 2015. na raspolaganju biti 1.0 litarski trocilindrični EcoBoost sa 125 ks, dok će na početku prodaje, u oktobru, moći da računaju na 1.5 litarski EcoBoost sa 160 ks i 2.0 litarski EcoBoost sa 203 ks i 240 ks.

Po prvi put Ford Mondeo biće dostupan i sa hibridnim pogonskim sistemom, koji se sastoji od 2.0 litarskog benzinca, dva elektromotora i litijum-jonske baterije. Ford je najavio da će garancija na pogonsku bateriju iznositi 10 godina ili pređenih 240.000 km.

Svi motori opremljeni su sistemom za rekuperaciju kinetičke energije i stop/start sistemom.
Ford Mondeo Hybrid
Ford u novom Mondeu nudi i razne bezbednosne sisteme asistencije, među kojima je najvažniji sistem za prevenciju sudara (Pre-Collision Assist), sa sistemom za otkrivanje i upozorenje na pojavu pešaka ispred vozila (Pedestrian Detection).

Uz pomoć tehnologije koja koristi radar i kameru iza vetrobranskog stakla, ovaj sistem detektuje drugi automobil ili pešaka i daje zvučno i vizuelno upozorenje. Ako vozač ne reaguje, sistem sam koči automobil kako bi se sprečio sudar ili udarac u pešaka, ili ublažile nihove posledice.

Ford je najavio da će prodaja Mondea u Evropi početi u oktobru, a cene za Srbiju biće poznate kada ovaj model stigne i na naše tržište.

Da li mislite da će odlaganje predstavljanja novog Mondea na evropskom tržištu uticati na njegove prodajne rezultate?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: