Zar opet... Saab još jednom pred bankrotom

Iako je izgledalo da je kriza u koju je Saab dospeo 2011. okončana prodajom konzorciju NEVS, a opasnost od bankrota otklonjena, agonija švedske automobilske marke se nastavlja.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2014.

08:17

Default images

Nakon još jednog obrta u priči o Saabu, nekada ugledni proizvođač automobila ponovo se našao u problemima i pred neizvesnom sudbinom.

Iako je 2013. započeo probnu proizvodnju obnovljenog modela Saab 9-3, novi vlasnik, National Electric Vehicle Sweden (NEVS), u maju je zaustavio pogone fabrike u Trolhatanu u Švedskoj, zbog novonastalih finansijskih problema.

U saopštenju NEVS-a tada je navedeno da jedna od kompanija koja finansira ovaj konzorcijum, Qingbo Investment, nije ispunila svoje obaveze, pa je jedini finansijer proizvodnje Saaba ostao drugi partner u NEVS-u, National Modern Energy Holdings.

Nedostatak finanskijskih sredstava doveo je do toga da NEVS nije u mogućnosti da isplati dobavljače. Jedan od njih, LaboTest AB, izgubio je strpljenje. Ova kompanija podnela je 12. avgusta zahtev sudu u Švedskoj da proglasi bankrot NEVS-a, kako bi naplatila dugovanja u visini od 150.000 švedskih kruna (oko 16.300 evra).

Sud će o ovom zahtevu odlučivati 8. septembra, a NEVS bi mogao da se spase bankrota ako u međuvremenu nađe novog sufinansijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: