Pogled u budućnost kroz Nissanov retrovizor

Nissan će na sajmu automobila u Ženevi predstaviti unutrašnji retrovizor koji umesto klasičnog ogledala ima LCD ekran. Na ekranu se prikazuje slika koju trenutno snima kamera visoke rezolucije instalirana na zadnjem delu vozila i usmerena na put iza automobilia.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.03.2014.

11:06

Default images

Od kada je Audi 2012. primenio sličnu tehnologiju na trkačkom prototipu R18, bilo je samo pitanje vremena kada će neki proizvođač automobila ponuditi sličan sistem u serijskom modelu - Audi je planirao da ga ugrađuje u sportski električni model R8 e-tron, ali je kompanija u međuvremenu odložila lansiranje ovog automobila.

Po svemu sudeći Nissan će biti prva kompanija čiji će produkcijski modeli kao opciju imati mogućnost ugradnje ove vrste retrovizora.
U tom japanskom proizvođaču kažu da će vozač zahavljujući novom retrovizoru moći jasnije da vidi šta se dešava iza njegovog automobila, bez obzira kakvi su vremenski uslovi i vidljivost. Takođe, kamera koja šalje sliku na LCD ekran pokriva širi ugao u poređenju sa onim što vozač može da vidi u klasičnom retrovizoru standardnih dimenzija.

Jedna od prednosti takozvanog "digitalnog retrovizora" je i to što vozaču pogled unazad više neće ometati visoki putnici koji sede pozadi, zadnji nasloni za glavu ili prtljag koji se nalazi u kabini iza njega.
Ako vozač i pored svih prednosti ovog sistema u nekom trenutku ipak poželi da ima standardni retrovizor, Nissan mu je omogućio da pritiskom na dugme LCD ekran pretvori u klasično, tradicionalno ogledalo.

Novi, "pametni" retrovizor, kako su ga nazvali u Nissanu, biće dostupan kao opcija kupcima u Japanu već od proleća 2014, dok će na ostala svetska tržišta stići tokom 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: