Opel Astra OPC EXTREME

Opel je predstavio najbržu Astru do sada. Automobil ima 300 "konja" ispod haube i sasvim odgovarajuću oznaku - OPC EXTREME.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

10:34

Default images

Nemački proizvođač saopštio je da je ovaj sportski model razvijen na Nirburgringu, kao najzahtevnijoj stazi za trke na svetu. Automobil je opremljen haj-tek komponentama koje poseduje i trkačka varijanta Opel Astra OPC Cup, a pokreće ga 2.0 litarski turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem i varijabilnim otvaranjem ventila.

To je ujedno i najsnažniji četvorocilindrični agregat koji je Opel ikad proizveo.
Motor u potpunosti izveden od aluminijuma uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem koji prenosi snagu pomoću diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Dodatna prednost modela OPC EXTREME u odnosnu na konvencionalnu Astru OPC je u tome što je on 100 kilograma lakši, zahvaljujući delovima od ugljeničnih vlakana.

Ovaj izuzeno snažan i veoma lak materijal se upotrebljen je za aerodinamički optimizovano zadnje krilo, difuzor, prednji spojler, haubu, ukršteno ojačano oslanjanje, kompletne točkove, luk iznad zadnjeg točka i krov.
Karbonski točkovi su čak 20 kilograma lakši u odnosu na aluminijumske, dok krov od ugljeničnih vlakana ima masu od svega 2,6 kilograma. Poređenja radi, težina čeličnog krova je 9,3 kilograma. Na ovaj način, značajno je spušteno i težište Astre OPC EXTREME.

Blatobrani su izrađeni od aluminijuma i težina im je 800 grama po komadu, umesto 2,24 kilograma koliko imaju čelični.
Smanjenje težine u ključnim oblastima značajno poboljšava agilnost, ukupno upravljanje i, naravno, odnos snage i mase automobila.

Kao rezultat toga, verzija EXTREME prolazi kroz krivine na način koji to čini i trkačka verzija na trci izdržljivosti (VLN) u Nirburgringu.
Opel je na modelu EXTREME upotrebio kočioni sistem sa 6-klipnim Brembo čeljustima, koji poseduje prednje diskove od 370 mm kao kod trkačkog automobila.

Za ovaj automobil posebno su razvijene i 19-inčne 245/35 gume visokih preformansi. Pored toga, šasija je podesiva, baš kao kod pravog trkačkog turing automobila.
Zahvaljujući tome što je razvijena direktno iz Cup verzije, Astra OPC EXTREME uvodi pravu trkačku tehnologiju na put. Ako reakcija javnosti bude u skladu sa pozitivnim očekivanjima, Opel planira proizvodnju male serije "ulične" verzije modela EXTREME.

Performanse ovog automobila nisu objavljene, a njegova premijera održaće se pred posetiocima ženevskog auto-salona, početkom marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: