Tesla S u Kini košta "samo" 121.000 dolara

Tesla Motors najavio je da će u Kini prodavati svoj Model S za 121.000 dolara, ocenivši da ta relativno niska cena za kinesko tržište predstavlja "veliki rizik" jer bi kupci mogli da pomisle da se radi o vozilu nižeg kvaliteta.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

11:38

Default images

Električni, ali i luksuzni uvozni automobili su inače znatno skuplji u Kini nego u zapadnim zemljama zbog poreza i drugih dažbina za strane proizvođače.

Tako, na primer, nova Chevrolet Corvette na kineskom tržištu košta čak 4 puta više nego u SAD, dok kupci u Kini za Range Rover moraju da izdvoje 3-4 puta više novca u odnosu na cenu ovog automobila u Velikoj Britaniji.

Kompanija Tesla Motors navela je da će na američku cenu od 81.000 dolara dodati samo neizbežne poreze i troškove prevoza.

"Želimo da imamo isti pristup prema svim kupcima u svetu", navela je kompanija na svom vebsajtu i dodala da je spremna da preuzme "veliki rizik ako bi neki kupci ocenili da je to manje kvalitetan automobil u odnosu na skuplju konkurenciju".

Kinesko tržište je najveće na svetu po broju prodatih vozila, a svetski proizvođači automobila se sve više okreću ovoj zemlji radi povećanja prihoda i da nadomeste slabiju prodaju u Evropi i drugim regionima. Većina velikih proizvođača želi da otvori fabrike u Kini kako bi se izbegli visoke uvozne dažbine.

Međutim, proizvođači električnih vozila nisu spremni da prebace proizvodnju u Kinu zato što kineska vlada na njih vrši pritisak da prenesu i tehnologiju lokalnim partnerima, kako bi se automobili tretirali kao da su proizvedeni u toj zemlji.

Izvor: B92, Beta

Pročitajte i druge vesti o nastupu Tesla Motorsa na kineskom tržištu:

Tesla pod drugim imenom na tržištu Kine?

Tesla prodaje Model S u Kini bez oznake brenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: