Volvo: Oblik stvari koje će doći

Volvo je objavio prve fotografije novog koncepta krosover vozila XC Coupe i na taj način nagovestio kako će izgledati sledeća generacija njegovih krosover i SUV modela, a pre svega novi XC90.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2014.

09:38

Default images

Nakon Concept Coupea koji je predstavljen na frankfurtskom auto-salonu 2013, Volvo Concept XC Coupe je još jedno vozilo kojim ova kompanija najavljuje novi dizajnerski jezik svojih budućih automobila.
Iako ne treba odbaciti mogućnost da jednog dana vidimo i produkcijsku verziju ovog krosover-kupea, primarni cilj Volvoa je priprema javnosti na novi izgled SUV modela XC90, koji bi prema ranijim najavama trebalo da se pojavi krajem 2014. ili početkom 2015. godine i da zameni već vremešnu prvu generaciju ovog automobila.
Što se samog koncepta tiče, reč je vozilu sa 3 vrata i 4 sedišta. Prednji deo automobila predstavlja dalju dizajnersku razradu Concept Coupea iz 2013.

Karakteriše ga redefinisana, isturena maska hladnjaka u čijem središtu dominira veliki Volvo amblem. Drugi tipični detalj novog stilskog izraza čine dnevni LED farovi u obliku položenog slova "T".
Iako je reč o krosover vozilu povišenog rastojanja od zemlje, silueta automobila je prilično niska i elegantna.

Na zadnjem delu izdvaja se specifična izlomljena linija stop svetla, koja su takođe izvedena u LED tehnologiji. Zadnja svetla u sebi objedninjuju vertikalni segment, karakterističan za Volvo SUV, krosover i karavan vozila, i donji deo u obliku slova "C", koji je već viđen na Concept Coupeu.
Dizajn spoljašnjosti nije jedina novina koju Volvo promoviša na novom konceptu. Naime, ovaj automobil postavljen je na novu Scalable Product Architecture (SPA) platformu, koju će u budućnosti koristiti modeli ovog proizvođača, počevši od Volvoa XC90.

"Zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće u konstrukciji SPA platforme, u stanju smo da napravimo kompaktniji i istovremeno još bezbedniji automobil, nego do sada", kaže novi šef dizajna kompanije Volvo, Thomas Ingenlath, koji pored ovog koncepta potpisuje i Volvo Concept Coupe.

"Concept XC Coupe pokazuje kako 'pametni' inženjering omogućava Volvou da i u budućnosti učvrsti svoju poziciju svetskog lidera na polju bezbednosti, bez potrebe da se zbog toga povećavaju dimenzije ili masa vozila", objašnjava Ingenlath.
Volvo za sada nije objavio tehničke detalje o ovom vozilu, kao ni podatke o motoru. Podsećamo da je Volvo Concept Coupe imao Plug-In Hybrid sistem koji se sastoji od 2.0 litarskog Drive-E turbo-benzinca sa kompresorom i električnog motora.

Kod tog automobila, benzinska jedinica pokreće prednje, a električna zadnje točkove koncepta. Maksimalna kombinovana snaga dva motora dostiže oko 400 ks, a obrtni moment premašuje 600 Nm.

Očekujemo da će više informacija o Volvo Concept XC Coupeu biti poznato tokom sajma automobila u Detroitu, na kome će ovo vozilo imati zvaničnu premijeru.

Pročitajte više o Volvo Concept Coupeu iz 2013.

Saznajte više o novom dizajnerskom pristupu Volvoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: