Da li će “fića” dobiti spomenik?

U Kragujevcu je u subotu 21. jula održan osmi "Fića fest" koji je okupio zaljubljenike u ove automobile iz čitave Srbije. Na ovogodišnjem okupljanju pokrenuta je i inicijativa da se "fići" u Kragujevcu podigne spomenik.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

09:10

Default images

"Fića" je automobil koji se voli, sve drugo se vozi, kažu vlasnici ovih četvorotočkaša. Većina njih je vozački ispit polagala upravo u ovim automobilima, neki su ih vozili na trkama, ali ono što je svima zajedničko je trud i ljubav koje ulažu u njihovo održavanje.

Kragujevčanin Dragan Sretenović vlasnik je čak 17 "fića", a među njima je i najstariji model sa kontra vratima.

Da "fića" nije samo fascinacija ovdašnjih vozača, potvrđuje priča iz Minhena, gde je 2012. godine održan drugi skup "zastava 750". Vlasnik auto-servisa Radovan Ivanović, koji u tom gradu živi više od 40 godina, prvi je dovezao "fiću", koga danas, kako kaže, imaju pojedini Nemci, Austrijanci, Holanđani.

U Udruženju ljubitelja "fića" kažu da je održavanje i restauracija ovog automobila skup hobi, kao i da originalni modeli iz šezdesetih godina prošlog veka dostižu cenu i do 10.000 evra.



Proizvodnja "fiće" počela je 1955. godine, a u kragujevačkoj fabrici proizvedeno je više od 930.000 vozila.

Upravo zbog toga, Udruženje ljubitelja "fića" pokrenulo je inicijativu za postavljanje spomenika u obliku ovog automobila ispred stare upravne zgrade "Zastave", jer je, kako kažu, reč o jednom od najprepoznatljivih simbola Kragujevca.

Pročitajte priču o Zastavi 101.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: