Inteligentno punjenje elektromobila

Volvo Car korporacija svoje težište je preusmerila na razvoj inteligentnih rešenja za punjenje električnih vozila. Zbog toga se kao partner pridružila istraživačkom projektu razvoja inteligentne infrastrukture za električna vozila ELVIIS (Electric Vehicle Intelligent Infra Structure).

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

11:08

Default images

Cilj ovog projekta je razvoj naprednog koncepta kontrole, merenja i plaćanja električne energije prilikom punjenja električnog vozila.

Projekt ELVIIS čini konzorcijum sastavljen od kompanija Volvo, Ericsson, Goteborg Energi i Viktoria Institute i okuplja stručnjake iz nekoliko industrijskih grana, a koncept radi na sledeći način:

Korisnik može da odabere da puni baterije preko bilo kojeg standardnog priključka, nakon čega GPS identifikuje priključak.

Vozač zatim određuje vreme i količinu punjenja preko ekrana osetljivog na dodir, u vozilu, ili daljinski - putem pametnog telefona ili tableta.

Korišćenjem mobilne mreže automobil komunicira s bazom kako bi se obezbedila optimalna iskoristivost energije i najpovoljnija cena, a bilo kakav prekid procesa punjenja prijavljuje se na mobilni telefon korisnika.

Po obavljenom punjenju, sistem preusmerava izdatke za punjenje na bankovni račun korisnika.
Kao test vozilo projekta koristi se električni Volvo C30. Ovaj automobil opremljen je integrisanim 7-inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir.

Displej obezbeđuje jednostavno punjenje dodirom prsta.

Tokom sledećih godinu dana pet C30 Electric automobila će se koristiti za testiranje.

„Naša je vizija da korisnik električnog vozila ne bi trebalo da žrtvuje ni jednu karakteristiku koju očekuje od luksuznog automobila", ističe Lennart Stegland, potpredsednik za električne sisteme pokretanja pri Volvo Car korporaciji.

"Ova inteligentna tehnologija, koja omogućava jednostavno punjenje i plaćanje energije, izvrstan je primer olakšanog korišćenja električnih vozila“, dodaje on.

Koncept se razvija na standardnoj komunikacijskoj platformi kako bi sistem mogao da bude globalno primenjiv, a ELVIIS tehnologija je u potpunosti uklopljena u Volvo Sensus sistem, koji omogućava vozaču intuitivnu komunikaciju s automobilom i jednostavnu kontrolu.

Pogledajte kako izgleda električni Volvo C30.

Pročitajte o konceptu Volvo XC60 plug-in hybrid.

Pročitajte o serijskoj verziji Volvo V60 plug-in hibrida za 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: