Mazdin regenerativni sistem i-ELOOP

Mazda će na sajmu automobila u Tokiju predstaviti regenerativni sistem koji “energiju kočenja” umesto u baterijama čuva u kondenzatoru.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2011.

21:14

Default images

Japanski proizvođač nazvao je ovaj sistem i-ELOOP (Intelligent Energy Loop), a prvi put će se naći u upotrebi na koncept modelu Takeri.

U Mazdi kažu da korišćenje kondenzatora ima prednost u odnosu na baterije jer ukida potrebu za elektromotorom. Takođe, kondenzatori se brže pune i prazne i ne gube na kvalitetu posle duže eksploatacije.

Sistem i-ELOOP “prikuplja” kinetičku energiju nastali pri kočenju ili usporavanju vozila i pretvara je u električnu energiju, koja zatim, preko kondenzatora, napaja različite potrošače u vozilu (klima uređaj, audio sistem i slično).

Na taj način, smanjuje se potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.

U Mazdi tvrde da su ovim sistemom želeli da pokažu da, osim kod hibrida i elektromotora, energetska efikasnost može da se poboljša i na vozilima koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Japanski proizvođač planira da sistem i-ELOOP počne da ugrađuje u serijske modele već 2012. godine, a ušteda u gorivu trebalo bi da se kreće oko 10 %.

Koncept Takeri - Nova Mazda 6?

Predstavljena Mazda CX-5

Mazda CX-5 sa novom vrstom čelika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: