Automobili

Četvrtak, 17.06.2010.

09:00

Dacia Hamster E-4WD hybrid

Sve rigoroznije ekološke norme mnoge proizvođače naterale su u smeru razvoja hibridnih i/ili električnih automobila. I Dacia se, izgleda, pridružila tom talasu.

Izvor: B92

Default images

Hibridni automobili sa razlogom su skuplji od prosečnih dizelaša i benzinaca. Dva motora koštaju više od jednog, a Rumuni u rukavu kriju džokera, odnosno u ovom slučaju – Hrčka.

Hamster (eng. hrčak) je projekat Dacije kojim rumunski proizvođač u saradnji sa Univerzitetom Pitesti namerava da razvije ekonomično, finansijski dostupno, vozilo koje bi po pređenom kilometru emitovalo 99 grama CO2.

Koncept je zasnovan na Daciji Sandero, a kako prenosi portal Promotor.ro, automobil poseduje hibridni sistem sačinjen od 1,2-litarskog dizelskog motora sa 75 KS i 100 Nm obrtnog momenta koji pogoni prednje točkove i 10 KS snažnog elektromotora koji pogoni zadnje točkove. Otud i naziv E-4WD, što stoji za električno potpomognuti pogon na sva četiri točka.

Dacijin hibridni sklop takođe raspolaže sistemom Start-stop, a baterija nepoznatog kapaciteta navodno se može puniti i putem solarnih ćelija koje se nalaze na krovu automobila, kao i putem standardne 220 V utičnice.

Iako je za sada reč tek o konceptu, Dacija navodno planira da automobil proizvodi i da ga tržištu do 2012. ponudi uz četvorogodišnju garanciju po ceni od 10.000 evra, tvrde rumunski mediji.

Izvor - T-Portal

Vozili smo: Dacia Sandero Stepway 1,6

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Podeli: