Nestašica zimskih guma

Zimske gume za automobile su zbog loših vremenskih uslova u poslednja četiri dana postale vrlo tražena roba. Vozači na gume čekaju i do nedelju dana.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

16:21

Default images

Proizvođači objašnjavaju da je uzrok nestašice guma navika vozača da čekaju da sneg padne pa da tek onda kupuju zimske gume.

Sva tehnologija ugrađena u auto i vozačko umeće zimi isključivo zavise od pneumatika na kolima, jer su samo oni jedina veza sa podlogom po kojoj se krećemo.

Imajući u vidu da zimska guma može da spase vozača od povreda prilikom nezgode ili da mu sačuva glavu, cena četiri pneumatika, koja nije mala, ne bi smela da se dovodi u pitanje. Vozači se poslednjih dana suočavaju i sa nestašicom zimskih guma.

Gume čekam nekoliko dana, velika je potražnja u gradu, tako da evo, čekao sam nekoliko sati i biće završeno sve.”.

”Potražnja je, kao što vidite, ne velika nego jako velika, što se vidi iz priloženog kolika je kolona vozila, a čekam od osam sati.”

“Stigao sam pre osam, sa letnjim gumama jedva sam se popeo - imao sam svoje gume”, kažu naši sagovornici.

U kompaniji "Tigar" navode da oni zbog velike tražnje ne mogu da postignu toliku proizvodnju. Kako kažu, ovih dana svaka zimska guma je dobra guma.

“Situacija u 'Tigru' je sada vanredna zato što su svi odjednom pojurili da kupuju zimske gume. Jeste, njima je sada vreme, međutim zimski pneumatici se nabavljaju malo ranije kao u Evropi početkom oktobra ili najkasnije krajem novebra”, objašnjava menadžer prodaje Saša Cvetković.

Vožnja sa letnjim gumama u snežnim uslovima jednaka je šetnji u japankama po zaleđenim trotoarima. Kako kažu vulkanizeri, smesa od koje se pravi letnja guma menja svoja svojstva pri niskim temperaturama, tako da negativno utiče na upravljanje automobilom.

“Guma se menja u novembru, znači početkom novembra pogotovo zimska, kada temperatura padne ispod sedam stepeni, letnja više nema svoje svojstvo, u tom slučaju se stavlja, zato što ona bolje podnosi ovo vreme i najbolje je staviti sve četiri gume”, kaže vulkanizer Sava Nešković.

Da bi se kupio set od četiri gume i platila njihova ugradnja potrebno je izdvojiti nešto više od 13 000 dinara. Za automobil srednje ili više klase potrebno je izdvojiti između 17 i 20 000 dinara.

Vozače podsećamo da je po novom zakonu o saobraćaju propisano da na pogonskim točkovima zimske gume moraju da budu montirane u periodu od 15. novembra do 31. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: