Automobili

Petak, 13.02.2009.

20:00

Nova Fiesta premijerno u Srbiji

Nakon svetske premijere, generalni uvoznik Fordovih vozila, Grand Motors predstavio je novu Fiestu i u Srbiji.

Izvor: B92

Default images

Još od samih početaka, nova Ford Fiesta dizajnirana je i osmišljena tako da ispunjava različite potrebe klijenata širom sveta, od zapadne i istočne Evrope, do Severne Amerike, Kine, Australije i Južne Afrike.

Od svog prednjeg do zadnjeg dela, nova Fiesta odiše duhom i individualnošću.

Odlikuje se upečatljivim, prepoznatljivim prednjim delom karakterističnim za Fordove automobile. Tu je i odmah uočljivi znak raspoznavanja, velika donja maska u obliku obrnutog trapezoida i veliki, ovalni Fordov znak u sredini, karakterističan kako za konceptno vozilo Verve, tako i za ostale savremene automobile iz Fordove familije.

Hromirani i detalji od brušenog metala raspoređeni su umereno, kako bi dodatno naglasili eleganciju i prefinjenost nove Fieste. Oblik donjeg dela maske doprinosi takvom utisku glatkim, jasno diferenciranim hromiraniranom okvirom.
Maska se završava dvodelnim, vodoravno postavljenim nosačem registarske tablice, i uokvirena je prednjim delom dinamičnog izgleda.

Povučeni malo unazad, izduženi farovi oštro su zakošeni prema zadnjem delu vozila, čime ostavljaju snažan vizuelni utisak i duboko zadiru u poklopac motora školjkastog oblika.

Iznad rubova blatobrana podiže se bočna linija, snažna, dinamična linija koja se proteže duž bokova automobila sve do visoko postavljenih zadnjih svetlosnih grupa.

Time je zadržan klinasti oblik, koji je naišao na opšte odobravanje kod konceptnog vozila Verve, i koji asocira na robustnost. Udubljenje ispod bočne linije dodatno pojačava utisak snage i napetosti, a kvake na vratima pažljivo su uklopljene kako ne bi remetile harmoniju linije.
Primenom pažljivo odabranih i usklađenih boja i unutrašnjih obloga, unutrašnje uređenje nove Fieste izlazi u susret različitim generacijama kupaca, od razigranog modernog izgleda, do zrele prefinjenosti.

U ponudi je pet različitih opcija nivoa opreme – Ambiente, Trend, Ghia, Sport i Titanium – i 11 različitih kombinacija boja i unutrašnjih obloga.

Svaka opcija obuhvata instrument-tablu u dve boje, usklađene tako da se slažu sa bojom karoserije – s tim da je kontrast kod sportskih modela izraženiji, a umereniji kod modela Ghia, čija unutrašnjost naginje tradicionalnijem stilu.

Nova Fiesta po gabaritima je identična sa prethodnim modelom, s tim da je izgubila na težini – na vagi ona pokazuje oko 40 kilograma manje, u zavisnosti od ugrađenog motora, čak i sa dodatnih 10 kilograma sigurnosne opreme i zvučne izolacije.
Paleta motora nove Fieste – sa izborom od četiri verzije Duratec benzinskih motora sa 16 ventila i dva tipa Duratorq TDCi dizel motora – nudi prosečnu predviđenu emisiju CO2 u iznosu od 132 g/km, što je poboljšanje za 1,3 posto u odnosu na prethodni model Fieste koji je već imao odličan rezultat u tom segmentu.

Novom Fiestom kompletira se početna trilogija Fordovih ECOnetic modela, koja je najavljena u osnovnoj ponudi vozila na evropskom tržištu. Zahvaljujući ovom modelu, nova Fiesta preuzima vodeću poziciju u klasi malih automobila po emisiji CO2 u izduvnim gasovima od 99 g/km.

Svi zainteresovani kupci za Fiestu sa troje vrata sa 1,25 litarskim Euro IV motorom i 82 KS moraće da odvoje od 10.990 do 13.650 evra u zavisnosti od paketa opreme, odnosno od 11.290 do 13.990 koliko košta model sa petoro vrata.

Najjača Fiesta sa 1,6 TDCi Euro IV motorom i 90 KS košta od 14.770 do 16.370 evra u verziji sa troje vrata, odnosno od 15.100 do 15.970 evra za verziju od petoro vrata u zavisnosti od odabranog paketa opreme.

Ovde možete pogledati kompletan cenovnik, kao i spisak dodatne opreme nove Fieste

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: