Tesla već dobio konkurenciju za svoj e-šleper

Mesec dana nakon što je Ilon Mask predstavio Teslin adut na područku industrije kamiona, već je dobio konkurenciju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2017.

17:30

Tesla već dobio konkurenciju za svoj e-šleper
Foto. Thor Trucks

Startup kompanija iz Los Anđelesa Thor Trucks predstavila je javnosti svoj prototip šlepera na struju pod nazivom ET-One.

ET-One će koštati oko 150.000 dolara u verziji sa dometom od 100 milja (160km), a 250.000$ u verziji sa 300 milja (480km) i to pod punim opretećenjem od 36 tona tereta.

U stuštini, Thor Truck će biti direktan konkurent Tesli koja takođe cilja srednje i kratke distance, a prve isporuke planira tokom 2019. godine.

Thor poput Tesle takođe dolazi sa modernim dizajnom koji bi trebalo da predstavlja osveženje u neglamuroznom svetu kamiona. Ova losanđeleska startup kompanija trenutno ima 18 zaposlednjih, pa je očigledno da ne planira masovnu produkciju, ali planira da iskoristi ustanovljeni sistem dobavljača kamionskih delova kako bi napredovala.

Thor svoj kamion predstavlja kao prijatelja zelene planete koji ispunjava sve zahteve o emitovanju štetnih čestica, koji će biti 30% snažniji od dizel konkurencije, uz 30% jeftiniji trošak vlasništva i 60% niže cene održavanja po milji.

Na zvaničnom sajtu kompanije navodi se da je ET-One napravljen na Navistar šasiji, Dana osovini, a pogonska jedinica je od dobavljača TM4, snage 300-700 HP.

Kompanija navodno koristi svoje baterije punjene ćelijama LG Chema, smeštene s obe strane šasije, koje će isporučivati oko 6.300 Nm. Baterije će se puniti do maksimuma za 90 minuta, navodi kompanija, uz 70% nižu cenu od standardnog fosilnog goriva. Prema navodima Bloomberg, kamion će biti opremljen sa 22-inčnim "touchscreen" ekranom na komandnoj tabli, a kompanija je unajmija inženjere iz industrijskih giganata poput Boeinga.

"Želimo da pokažemo svetu da ne moraš da budeš veliki originalni proizvođač poput Forda ili GM, ili tehnološki mogul dubokih džepova da počneš da napreduješ u ovom prostoru. Bez spoljašnjih izvora finansiranja, okupili smo tim skusnih, hrabrih i strastvenih inženjera i počeli da radimo na razvoju i dizajnu ET-One kod kuće", reko je direktor i suosnivač Thor Trucks Dakota Semler.

Thor Thrucks je najavio da će kupovina ET-One biti moguća i online, a već je moguće zakazati test vožnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: