Automobili

Ponedeljak, 28.10.2013.

09:58

Mercedes: Navigacija pomoću Google naočara

Mercedes je razvio novi navigacioni sistem koji će biti povezan sa Google naočarima, iako u nemačkom proizvođaču smatraju da naočare ne bi bilo bezbedno koristiti tokom same vožnje.

Izvor: B92

Default images

U Mercedesu kažu da će kupcima ponuditi aplikaciju za Google naočare čim se ovaj uređaj nađe u široj komercijalnoj upotrebi, a to bi moglo da se dogodi već 2014.

"Osovna ideja je da vozač na jednostavan i praktičan način može da koristi navigaciju pomoću Google naočara prilikom dolaska do automobila, a zatim da podatke o željenoj destinaciji prebaci u navigacioni uređaj u automobilu. Po dolasku na odredište i izlasku iz vozila, naočari opet preuzimaju ulogu navigacije", objašnjava Johann Jungwirth, šef Mercedesovog severnoameričkog odeljenja za razvoj.

Na duže staze, Mercedes planira da novi Google uređaj iskoristi i za povezivanje sa multimedijalnim sistemom u svojim modelima i da pomoću njega omogući vozaču pristup svim informacijama i podacima pohranjenim u njegovom kompjuteru, smartphone, tablet ili nekom drugom elektronskom uređaju.

Uprkos svojoj praktičnosti, u Mercedesu smatraju da Google naočare nije bezbedno koristiti tokom same vožnje, jer mogu da skreću pažnju vozača.

Međutim, Konrad Wessner, iz nemačke agencije Puls koja se bavi istraživanjem tržišta, misli drugačije. On kaže da bi vozači u tom slučaju mogli da pristupaju informativno-zabavnim sadržajima u automobili uz manje odvraćanje pažnje sa puta.

"Kod standardnih navigacionih i multimedijalnih sistema vozači uglavnom moraju da skreću pogled sa puta ispred sebe na ekrane na centralnoj konzoli, ali uz Google naočari oni će moći da zadrže pažnju i pogled na put", objašnjava Wessner.

Prema istraživanju njegove agencije 45 odsto vlasnika automobila u Nemačkoj zainteresovano je za upotrebu Google naočara u vozilu. Nemačka još uvek ovo pitanje niije zakonski rešila, dok, recimo, Velika Britanija već razmatra mogućnost da zabrani njihovo nošenje tokom vožnje.

Pročitajte o naprednim elektronskim sistemima koji se nalaze u Mercedesu S klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

15 h

Podeli: