Sve igračke novog Mercedesa S klase

Mercedesova S klasa poznata je po brojnim tehnološkim inovacijama koje svaka nova generacija ovog automobila donosi svojim pojavljivanjem na tržištu. Nemački proizvođač obećava da će i buduća verzija nastaviti tu tradiciju, iznoseći detalje o novim sistemima koji će biti primenjeni na sledećoj generaciji kada bude predstavljena 2013. godine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

15:27

Default images

Ako želite da zavirite u budućnost i saznate kakvu sve tehnologiju možete da očekujete u "običnim" automobilima za, na primer, desetak godina, verovatno je najbolje da saznate šta će Mercedes ugađivati u svoju S klasu koja će se pojaviti 2013. godine. Spisak je veoma dugačak:

- Tu je najpre sistem Adaptive Highbeam Assist PLUS. Ovaj uređaj uz pomoć kamere detektuje nailazak vozila iz suprotnog smera i automatski prilagođava svetlosni snop kako farovi ne bi zaslepili vozača. Sistem se aktivira pri brzinama većim od 30 km/h, prilikom vožnje po mraku i bez ulične rasvete.

- Sistem koji prigušuje stop svetla po mraku ili dok je vozilo zaustavljeno na semaforu, kako ne bi smetalo vozaču u automobilu koji se nalazi pozadi.

- Uređaj za automatsko podešavanje zategnutosti sigurnosnih pojaseva prilagođava silu zatezanja kod svakog putnika pojedinačno, obezbeđujući sigurniju i udobniju vožnju.

- Active Parking Assist omogućava automatsko parkiranje i isparkiravanje automobila kako pri paralelnom, tako i prilikom parkiranja unapred ili unazad u garaži i na javnim parkinzima. Sistem kontroliše okretanje volana i kočnicu, dok vozač upravlja komandom gasa.

- Active Lane Keeping Assist interveniše kada vozilo napusti traku kojom se kreće, a sistem je unapređen tako da se aktivira čak i kod isprekidane linije, na primer, ako je vozač krenuo u preticanje, a radar koji je ugrađen u automobilu detektuje vozilo suprotnoj traci.

- Active Blind Spot Assist osim što upozorava na vozilo koje se nalazi u mrtvom uglu, automatski koči u slučaju da vozač i pored upozorenja nastavi da skreće u susednu traku.
- BAS PLUS sa Cross-Traffic Assist funkcijom: po prvi put Brake Assist sistem pomaže ne samo u sprečavanju sudara sa vozilom koje se nalazi ispred, već i sa vozilima koja dolaze sa strane prilikom prolaska kroz raskrsnicu. Uređaj se aktivira pri brzinama do 72 km/h, na signal koji dobija od kamera, radara i senzora, a ako vozač ne reaguje na prvobitno upozorenje na mogućnost sudara, vozilo se automatski zaustavlja.

- BAS PLUS sa PRE-SAFE Brake funkcijom ima sličnu namenu, samo što služi za sprečavanje frontalnog udara u drugo vozilo, ali i u pešaka.

- Pojas na naduvavanje ili vazdušni jastuk u sigurnosnim pojasevima na zadnjem sedištu aktivira se u slučaju sudara i služi da spreči ili umanji rizik od povreda kod putnika.

- DISTRONIC PLUS sistem sa asistencijom upravljanja pomaže da automobil zadrži odstojanje od vozila koje se nalazi ispred, čak i u usporenom saobraćaju u gradu, kada su česta zaustavljanja i ponovni polasci. Sistem pomaže i da automobil tokom kretanja zadrži centralnu poziciju u svojoj saobraćajnoj traci, podjednako udaljen od vozila sa leve i desne strane.

- Night View Assist PLUS koristi pomoć infracrvene kamere koja detektuju pešake ili životinje koje se ne vide u mraku, na rastojanjima do 160 m, a zatim na instrument tabli automatski prikazuje jasnu sliku predela ispred vozila, kako bi vozaču ukazao na prepreku na putu.
- PRE-SAFE® Impulse zateže pojaseve u ranoj fazi sudara, kada sila zaustavljanja još uvek nije prevelika, da bi ih tokom sledeće faze sudara pomalo popuštao, kako bi se sila zaustavljanja bolje rasporedila i manje uticala na putnika.

- PRE-SAFE PLUS sistem služi da upozori vozača na mogućnost udara drugog automobila od pozadi, a ako proceni da je sudar neizbežan, kontroliše sliu zatezanja pojaseva i vrši automatsko kočenje vozila, kao se automobil ne bi nakon prvog udara od pozadi, naknadno sudario sa vozilom ispred.

- Različiti radari i senzori kratkog i dugog dometa, koriste se kao asistencija za više navedenih sigurnosnih sistema, a služe za detekciju prepreka ispred, pored i iza automobila, bilo da je reč o vozilima, pešacima ili preprekama neke druge vrste.

- Višenamenska kamera pozicionirana iza vetrobranskog stakla, takođe služi kao asistencija za nekoliko sistema, a u stanju je da prenese sliku sa oblasti do 50 m udaljene od automobila, a ujedno i da prati dešavanja na rastojanjima do 500 m.

- Traffic Sign Assist predstavlje nadogradnju Speed Limit Assist sistema i u stanju je da, pored detekcije ograničenja brzine, prepozna zone i deonice puta na kojima je zabranjeno preticanje i upozori vozača.

Pročitajte o istoriji Mercedesa S klase i tehnologijama koje su uvođene kroz generacije ovog modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: