Automobili

Petak, 25.05.2012.

11:12

Trovanje ugljen-monoksidom u autu

Jedan Finac, vozeći svoju Toyotu MR2 GT-S tokom otvorenog dana na trkačkoj stazi Ahvenisto, doživeo je gotovo smrtonosno trovanje ugljen-monoksidom, a čitav događaj zabeležila je video kamera instalirana u automobilu.

Izvor: B92

Default images

U početku vožnje sve je delovalo u redu, da bi, kako se kabina postepeno punila ugljen-monoksidom, vozač počeo da gubi koncentraciju i da postaje dezorijentisan.

Pre nego što se potpuno onesvestio, Finac je uspeo da zaustavi svoju Toyotu pored staze, ali ne i da otvori vrata ili prozore, tako da je i dalje udisao smrtonosin gas.

Tragedija je ipak izbegnuta zahvaljujući reakciji osoblja sa staze. Oni su, nakon što su shvatili o čemu se radi i kada su videli da vozač u automobilu ne reaguje, razbili staklo na prozoru i oslobodili onesvešćenog vozača, spasivši mu život.

Nakon što se oporavio, Finac je izmontirao video snimak i postavio ga na Youtube, uz detaljno objašnjenje čitavog toka događaja:



Ugljen-monoksid, koji je jedan od produkata sagorevanja goriva, dospeo je u kabinu iz motora, a reč je o gasu bez mirisa, tako da vozač nije ni bio svestan njegovog prisustva.

Međutim, na snimku se vidi da se krovni prozori i stakla na automobilu postepeno zamagljuju, što je bila indicija da dolazi do promene sastava vazduha u kabini.

Otežavajuća okolnost po Finca bila je što pravila koja važe na trkačkoj stazi zabranjuju vožnju sa otvorenim prozorima, tako da su protok i razmena vazduha sa okolinom bili znatno smanjeni. Na taj način se i koncentracija ugljen-monoksida u automobilu vrlo brzo uvećavala.

Pogledajte prevrtanje SUV vozila tokom otvorenog dana na Nirburgringu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: