Mazda ostavlja tračak nade fanovima rotacionih motora

Da japanski proizvođač možda još uvek nije rekao poslednju reč kada su rotacioni motori u pitanju, svedoči novi prototip električne Mazde 2 sa produženim radijusom kretanja.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 21.12.2013.

16:18

Default images

Ipak, za razliku od ugašene Mazde RX-8, u kojoj je ova vrsta agregata pogonila automobil, rotacioni motor u Mazdi 2 služi samo kao pomoćni generator električne energije kojom se snabdeva elektromotor.

Mazda 2 (Demio na japanskom tržištu) sa produženim radijusom kretanja koristi isti princip koji je primenjen na modelima Chevrolet Volt/Opel Ampera ili BMW i3. Automobil se kreće pomoću električne energije uskladištene u litijum-jonskim baterijama, kojom se napaja elektromotor od 75 kW. Snaga se prenosi na prednje točkove.

U pitanju je isti elektromotor koji se već ugrađuje u električnu Mazdu Demio za japansko tržište. Taj automobil je u stanju da sa jednim punjenjem baterija pređe i do 200 km.
Novi prototip, pored električnog, ima i 0.33 litarski benzinski rotacioni motor, koji se nalazi pozadi, a koji služi za dopunu baterija kada se isprazne u vožnji.

Na taj način, sa desetolitarskim rezervoarom za benzin, moguće je gotovo duplirati postojeći radijus kretanja, kažu u Mazdi.

Pogledajte kako izgleda ovaj rotacioni motor:



Iako je izvršni direktor Mazde, Masamichi Kogai, u novembru izjavio da u toj kompaniji trenutno ne postoje planovi za novi automobil kojeg bi pogonio isključivo rotacioni motor, dok god se razvijaju prototipovi poput ovog trajaće i nada da će ljubitelji rotacionih motora jednog dana dočekati naslednika modela RX-8.

Vozili smo: Mazda RX-8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: