I Amerikanci vraćaju kilometražu na polovnjacima

Ako ste mislili da je vraćanje kilometraže na polovnim automobilima karakteristično samo za Srbiju, prevarili ste se. Prodavci polovnjaka pribegavaju ovoj nezakonitoj metodi i u drugim zemljama, pa ni Sjedinjene Države nisu izuzetak.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2013.

09:05

Default images

Jedan od problema sa kojima se suočavamo kada kupujemo polovan automobil je taj što ne znamo pouzdano da li kilometraža koju pokazuje kilometar sat odgovara stvarnom stanju. Večina automobila koji su u ponudi nemaju validnu servisnu knjižicu sa podacima o održavanju, pa je nemoguće proveriti koliko je kilometara automobil zaista prešao.

Da su prevarama pilikom prodaje korišćenih automobila skloni i trgovci u drugim državama, pokazuje primer Sjedinjenih Država. Na osnovu istraživanja sajta Carfax koji klijentima pruža uslugu pribavljanja podataka o istoriji polovnog vozila (uvid u stanje i održavanje, da li je bio havarisan i sl.), godišnje se u SAD kilometraža vrati na preko 190.000 automobila. Procenjuje se da su na taj način kupci ovih vozila oštećeni za oko 760 miliona dolara, što zbog gubitka vrednosti automobila, što zbog neplaniranih popravki.

Podaci do kojih je došao Carfax pokazuju i da se u svakoj američkoj saveznoj državi u saobraćaju nalazi u proseku oko milion automobila sa vraćenom kilometražom. Najveći rizik od kupovine ovakvih vozila prisutan je u Kaliforniji, Nevadi, Masačusetsu, Njujorku i Teksasu.

"Vraćanje kilometar sata može kupcima da stvori velike glavobolje", kaže Larry Gamache, direktor Carfaxa.

"Stari i dotrajali delovi na automobilu mogu da dovedu do nepredviđenih, ozbiljnih kvarova. Takođe, ako nije izvršeno predviđeno održavanje koje proizvođač propisuje za određenu pređenu kilometražu, ugrožena je i bezbednost putnika", objašnjava on.

Prema istraživanju, kilometraža se u SAD najčešće vraća za oko 50.000 milja (oko 80.000 km), a vozila starosti 14-15 godina su najsumnjivija u tom smislu. Većina prevara sa kilometražom događa se prilikom direktne prodaje preko privatnih oglasa, ali je takve automobile moguće naći u salonima i placevima sa polovnim vozilima.

Carfax savetuje kupce da prilikom nabavke polovnjaka obavezno zatraže od prodavca originalnu servisnu knjižicu u kojoj mogu da provere podatke o održavanju, ali i o kilometraži. Ako prodavac nema takvu dokumentaciju, treba pregledati automobil i uporediti stanje i pohabanost vozila, a naročito njegove unutrašnjosti, sa navodnom kilometražom na kilometar satu.

Treba biti oprezan i ako je ponuda prodavca "previše dobra da bi bila istinita", a najvažnije je poznavati pouzdanog mehaničara koji će pregledati automobil i proveriti njegovo stanje pre kupovine. Naravno, idealno je kupiti polovnjak od pouzdanog prodavca, ali su takve situacije u praksi retkost.

Kakva su vaša iskustva sa kupovinom polovnih automobila? Da li i na koji način možete da procenite kolika je stvarna kilometraža nekog polovnjaka?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: