Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume

"Ne tako davno, mogao si istu gumu da montiraš na devet različitih automobila. Danas imate devet različitih guma na devet različitih automobila”, ističe Bob Ulrich, urednik magazina Modern Tire Dealer.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2013.

17:14

Default images

Preuzeto sa sajta Internet prodaja guma

Originalne dimenzije (OE) guma na automobilima su sve veće colaže, a često i sve nižeg profila kako bi se zadovoljile potrebe vozača koji žele da im vozilo izgleda sportski.

Svedoci smo ovih dana da i mali gradski automobili imaju pneumatike i do 16 inča, dok je do pre desetak godina ta veličina bila rezervisana samo za limuzine. Veći automobili danas najčešće izlaze iz fabrika ili salona na gumama od 17 ili 18 inča.

Takođe je primetan rast i kod indeksa brzine. Na primer, guma visokih performansi nekada je nosila indeks brzine S, što označava gume koje su prilagođene brzini do 180 km/h. Danas se, recimo, guma 195/65 R15 već uveliko proizvodi u H (do 210 km/h), a 205/55 R16 u V brzinskom indeksu (do 240 km/h).

Automobilski dizajneri sve više sarađuju sa proizvođačima pneumatika u razvoju guma specifičnih za određene modele vozila, zbog čega je raznovrsnost dimenzija guma dostupnih na tržištu iz godine u godinu sve veća. Gume se prave tako da su optimizovane za određena vozila.

Na prvi pogled, deluje da ovakvi trendovi idu na ruku krajnim potrošačima tj. vlasnicima automobila. Ali raznovrsnost i estetika na tržištu originalnih dimenzija imaju svoju cenu. Veći broj OE dimenzija znači veće troškove u proizvodnji guma. Gume veće colaže, indeksa brzine i niskog profila uvek će biti skuplje od standardnih. To znači da će troškovi zamene guma u budućnosti rasti.

Godišnje se u Sjedinjenim Američkim Državama zameni preko 200 miliona guma za putnička i kombi vozila. Svaki put kada zamene gume, vozači potroše nekoliko stotina dolara. Rezultati istraživanja kažu da to Amerikance svake godine košta oko 20 milijardi dolara.

Iako gume traju znatno duže nego pre 30 godina, većina dotraje nakon pređenih 50.000 km što je u proseku za 3 do 5 godina eksploatacije, a u krajnjem slučaju zavisi i od vrste vozila i stila vožnje.

Gume niskog profila imaju još kraći životni vek, iako ih krase bolje upravljačke karakteristike. Gume sa većim indeksom brzine bolje prianjaju zato što imaju “lepljiviju” gazeću površinu, ali trenje im skraćuje trajanje.

Pored toga, gume niskog profila podložnije su oštećenjima. Rupa koju, na primer, napravi ekser koji se zabode u bok gume ne može se popraviti, dok će popravka slične rupe na gazećem sloju uticati na brzinski indeks gume.

Gumarski inženjering ubrzano se razvija. Dizajneri koriste sofisticirano kompjutersko modeliranje i testiraju specifične konstrukcije i dizajnerske elemente bez potrebe pravljenja prototipa i iscrpnog testiranja. Plodove ove tehnologije već vidimo.

Nove smese se testiraju kako bi se produžio život gazećeg sloja. Proizvođači guma trude se da osmisle gume koje optimizuju suvi stisak i otporne su na akvaplaning, bez potrebe da se žrtvuje jedna od stavki nauštrb druge. Uz sve to, takve gume bi trebalo da budu otpornije na habanje.

S druge strane, nova vozila opremljena raznovrsnim gumama većih dimenzija i niskog profila uveliko osvajaju ulice, što na kraju podiže troškove zamene guma, a u nekim situacijama, naročito na domaćem tržištu, može i da predstavlja problem usled nedostupnosti ili male raspoloživosti pojedinih dimenzija.

Zaključak koji se nameće je da današnji kupci guma ipak imaju daleko veću širinu izbora nego ranije. Danas je mnogo lakše pronaći onu gumu koja će omogućiti dobro upravljanje, odlično prianjanje, udobnost, ekonomičnost i koja će biti kompatibilna sa vozilom.

Najbolje je da zamenska guma bude istih dimenzija i indeksa brzine da bi obezbedila udobnu vožnju i pomogla vozilu da ostvari pun potencijal. Ukoliko iz nekog razloga ipak razmišljate o prelasku na alternativnu dimenziju guma za vaš automobil, setite se da je pri tome najbolje pridržavati se informacija samog proizvođača automobila koje možete pronaći u uputstvu za vozilo.

Izvor – AutomotiveFleet

Gume i saveti za bezbednu vožnju.

Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.

Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.

Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.

Pročitajte tekst o trajnosti guma.

Pročitajte šta sve utiče na životni vek gume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: