Premijere BG Car Show 01 (I deo)

Pod kupolama Beogradkog sajma i ove godine našli su se najveći autodileri u našoj zemlji. Ruku na srce, nisu bili prisutni svi kao što to biva u neparnim godinama kada se održava međunarodni Sajam automobila.

Tekst: A. Todorović i P. Đukić,
Foto: A. Babić i P. Đukić

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2006.

15:49

Default images

Ove godine izostali su Porsche SCG (Audi, VW i Seat), Verano Motors (Peugeot) i distributeri Opela i Chevroleta. Iako su tako posetioci ostali uskraćeni prisustva veoma popularnih modela na našim prostorima, BG Car Show 01 uspeo je da okupi veliki broj izlagača koji su premijerno prikazali čak 45 noviteta. Zakoračimo stoga u halu 1 i upoznajmo se sa modelima koji su svetlost Beogradskog sajma ugledali po prvi put.

Hyundai

Hyundai je na sajmu predstavio dva noviteta – Accent i Santa Fe. Onaj prvi se više kupovao, onaj drugi se više gledao. Novi Accent je veći, lepši i kvalitetniji od svog prethodnika. Za početak, ponuda obuhvata dva benzinska agregata od 1.4. i 1.6 litara sa 95 odnosno 110 KS, i common-rail dizelaš od 1.5 litara sa 108 KS. Trenutno su u ponudi dve verzije – sa troja i četvoro vrata. Novo izdanje Accenta je dugačko 428 cm i raspolaže prtljažnikom zapremine od 390 litara. Aleksandar Todorović: Konačno jedan automobil iz Koreje koji oduševljava svojim originalnim dizajnom. Hyundaijevi automobili su od ranije imali odličnu finalnu obradu, a sada osvajaju i izgledom. Sa cenom od 11.800 evra za verziju 1.4 GL, Accentu predstoji lepa budućnost. Uzgred, oficijalni prevoznik svetskog prvenstva u Nemačkoj ove godine je upravo Hyundai.

Predrag Đukić: Accent je kod nas bio popularan i pored izgleda koji je primetno kaskao za konkurencijom,  i to pre svega zbog cene i izuzetne upravljivosti. Hyundai je zasukao rukave i lansirao novi model koji je po spoljašnjosti daleko ispred svog predhodnika. Žalim samo što se dizajneri malo više nisu pozabavili enterijerom - novo izdanje ipak treba na tržištu da provede nekoliko godina.
Accent je dobio daleko dopadljiviju formu èime je otklonjena najveæa mana ovog modela
AT: Meni enterijer Accenta izgleda odlično, prilično podseća na rešenja viđena na modelu Rio. Pored toga, kvalitet materijala je na znato višem nivou. Međutim kada je dizajn u pitanju, tu su Italijani i dalje najbolji, pa ne treba mnogo da nas čudi što se najlepši automobil ipak nalazi na Fiatovom štandu.

PĐ: Šteta i što nema SR verzije prikazane u Frankfurtu koja izgleda fenomenalno. Hajde da pogledamo šta je Fiat izložio, mada već znam kod čega ćeš se najduže zadržati.

Fiat

Novi Punto je glavni adut proizvođača iz Torina ove godine. Samo nekoliko meseci posle zvaničnog predstavljanja stigao je i kod nas. U ponudi su dva benzinska i dva dizel agregata. Kupce je najviše zanimao najslabiji model, sa motorom od 1.2 litra i 65 KS i "promotivnom" cenom od 9.900 evra.

Svaka slučajnost sa automobilima marke Maserati je namerna, a za to se lično pobrinuo Giorgietto Giugiaro. Grande Punto se sa svojih 403 cm dužine opasno približio kompakt klasi. Najskuplju, i ujedno najaču verziju pokreće 1.9 Mjet motor a sa paketom opreme - Sport (130 KS) ima cenu od 18.644 evra.
Grande Punto beleži rekorde prodaje u Evropi, a stvari su dobro krenule i kod nas
AT: Još uvek ne mogu da verujem da je Fiat uspeo da konstruiše ovako lep automobil. Grande Punto osvaja na prvi pogled, a oduševljava i kada sednete za njegov upravljač. Možda je miljama daleko od Maseratija, ali bih sasvim lepo mogao da zamislim amblem Alfa Romea na nosu ovog lepotana. Prava je šteta što benzinski motori ne odgovaraju karakteru automobila – 65 i 77 KS je manje od onoga što nudi konkurencija.

PĐ: Fiat zato nudi bolje i snažnije dizelaše od 90 i 130 KS, kao i onaj najštedljiviji od 75 KS. Mnogi ne znaju, ali Fiat je specijalista za common rail, te se njegovi dizel motori ugrađuju širom GM flote. Punto Grande zaista pleni svojom sportskom pojavom ali mi se čini da smo svedoci pojave novog trenda koji Fiat nije ispratio.

AT: Pa ja ne znam o čemu ti pričaš? Zar postoji lepši automobil u ovoj klasi?

: Ja Giugiaru skidam kapu do kolena, ali novi Yaris donosi mnogo više novina. Japanci su dali gas i na tržište izveli vozila kakva su se očekivala tek za nekih pet, šest godina.

AT: Svaka čast Toyoti kada je kvalitet mehanike, elektronike i motora u pitanju. Uostalom, Yaris II je najprostraniji u svojoj klasi iako je kraći od Grande Punta za 28 cm. Pored toga, od Yarisa II se očekuje da bude veoma pouzdan, i tu nema šta da se priča. Ali pogledaj kako izgleda Grande Punto, dva puta lepše od hostese koja stoji pored njega.

PĐ: Možda, ali pogledaj devojku koja stoji pored Crome…
Croma nije predodreðena na uspeh i pored kvaliteta koji je nesumnjivo krase
AT: Priznajem, Fiat (Delta M) je ovoga puta znao da odabere zgodne devojke, ali je imao i dobre automobile. Kako ti se čine sedišta u ovom velikom Fiatu? Imam utisak da je Croma prava lađa na točkovima, jedva čekam da je testiram.

PĐ: Prethodni model Crome nije ispunio Fiatova očekivanja u potpunosti, ali nova Croma sa bogatom opremom i prelepim ambijentom kabine, te motorom od 2.2 litra i 147 KS po ceni od 24.460 evra definitivno ima veće šanse na uspeh. Problem zapravo ne leži u samom automobilu već u činjenici da ljudi koji kupuju velike automobile traže drugi znak na haubi.

AT: Čini mi se da je Croma sjajan automobil, ali to danas nikako nije dovoljno za uspeh na tržištu. Koncept Fiata – napraviti model koje je pomalo karavan i miniven u jednom sa komforom prestižnih limuzina bi, pre svega, trebalo da privuče racionalne i porodične kupce.

Međutim, sa cenom od 24.460 evra ulazi u zabran Alfa Romea i Audija (koji se, na moju veliku žalost, nije pojavio na sajmu). Slažem se sa tobom, dilema – Fiat ili Audi zvuči malo nestvarno.

Fiat Croma je takođe novitet na ovoj manifestaciji. Predstavlja iskorak u srednjoj klasi automobila i zapravo je "mešanac" tri vrste karoserije – karavan, miniven, limuzina. Osim puno prostora za putnike, nudi i veliki prtljažnik od 500 litara. Našem tržištu namenjena su dva motora – benzinac od 2.2 litra i 16 ventila i JTD dizelaš od 1.9 litra.

Alfa Romeo

PĐ: Pogledaj, tu je i naš poznanik. Markantni GT je pobednik svoje klase na Izboru za najlepši automobil 2006 sajta B92. Čini mi se da je ujedno i jedina Alfa na ovom sajmu. Tek da se zna kakve automobile prave u studiju Bertone. Kada ga čovek gleda teško je pretpostaviti da je baziran na modelu 156. Prelepi kupe, i spolja i iznutra.

AT: Definitivno prelepi kupe, i spolja i iznutra. Ovaj ovde ima 2.0 JTS motor sa 165 KS, a cena mu se kreće od 30 do 33 hiljade evra sa carinom i PDV-om. Kad smo već kod njega, šta si mi ono rekao, kada ćemo ga uzeti na test?
u kokpitu Alfe sve je na svom mestu - nedostaje jedino muzicka podloga iz izduvne cevi
PĐ: Hmm, ono što mene interesuje jeste zašto Italijani nisu predvideli model 159 za naše tržište? Jedva čeka da se sretnem i sa Brerom lice u lice.

AT: Sledeći štand je Citroen. Vidi gužvu oko C6, hajde da ga pogledamo.

Citroen

Prva lađa na točkovima sa kojom smo se susreli na sajmu je C6. Kao jedan od dva admiralska broda grupacije PSA, na spisku njegove opreme nalaze se samo probrane komponente kao što su projektor slike na vetrobransko staklo ili sistem za alarmiranje neželjenog napuštanja vozne trake. Motori koji se ugrađuju u C6 jesu benzinski 3.0 V6 sa 215 KS i 2.7 HDi koji je sposoban da razvije 208 KS.
luksuzno, avangardno i napredno - izgled C6 nikog nije ostavio ravnodušnim
AT: Avangardni C6 se zaista izdvaja svojim dizajnom od direktne konkurencije. Pogledaj, vrata nemaju okvire za prozore, a poklopac prtljažnika definitivno predstavlja jedinstveno rešenje. Ovo je definitivno najudobniji automobil u svojoj klasi, a ima i "dušu"!

Premijerno je prikazan i mali C1 koji smo vozili u Francuskoj.

PĐ: I unutrašnjost je posebna. Citroen stvarno ima specifičan pogled na automobile top menadžera. Da je ovo automobil oblikovan za putnike na zadnjoj klupi govori i prekidač za pomeranje prednjeg sedišta koji se nalazi pozadi. Pored toga i zadnja klupa se može pomerati uz pomoć elektromotora. Eto, sada bar znamo u kakvom se automobilu vozi Žak Širak, mada je ova oprema verovatno daleko ispod od one u kojoj on uživa.

BMW

PĐ: No, hajde da vidimo šta je u ovoj sferi izložio bavarski proizvođač. Njegov 760 Li (koji je istini za volju 2 do 3 puta skuplji) deluje istinski impresivno. Uživao sam u vožnji za volanom ali još više na zadnjem sedištu. Benzinski motor sa 12 cilindara u V rasporedu trebao bi da oduševi i one najzahtevnije.

AT: Biće da nema sportske limuzine koju pominješ. Ovoga puta u centru pažnje posetilaca BMW-ovog štanda su modeli sa pogonom na sve točkove poput 530xd, a taj oblik karoserije smo već videli. Razliku u pogonu ćemo biti u stanju da osetimo tek van hale.
BMW nije mamio posetioce atraktivnim lepoticama - u centru pažnje bili su automobili
Ah da, tu je i prelepi 630 Cabrio sa motorom maksimalne snage od 258 KS. Bicikli što ih vidiš na krovovima terenaca i modela 530xd i 330xi Touring dobijaju se kao poklon zajedno sa nosačima, a mogu se i posebno kupiti po ceni od 80.000 dinara. Nego, kada si već pomenuo vozila najviše klase, odmah iza ugla čekaju nas Mercedes i Chrysler koji imaju šta da ponude i onima sa beskrajno dubokim džepovima.

Kraj prvog dela

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: