Regulatori EU će kažnjavati banke?

Regulatori bi trebali da budu ovlašćeni za kažnjavanje banaka koje nagrađuju svoje zaposlene za preduzimanje preteranih rizika, ističe Evropska komisija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

13:51

Default images

Evropska komisija sačinila je predlog koji će ove sedmice biti predstavljen u Briselu. Predlog je sastavni deo evropske reforme propisa o kapitalnim zahtevima za banke čiji je cilj da osiguraju veću sigurnost tržišta za ulagače koji su pritisnuti kreditnom krizom.

Javnost je u pojedinim članicama, posebno u Velikoj Britaniji, žestoko reagovala na ogromne bonuse koje su pojedine banke isplaćivale svojim čelnicima, istovremeno primajući ogromnu pomoć države kako bi preživele krizu.

Ukoliko predlog bude usvojen, regulatori će po prvi puta dobiti direktna ovlašćenja za nadzor sistema nagrađivanja kroz nametanje "obaveze" kreditnim institucijama i ulagačkim kompanijama da usvoje mere koje promovišu mudro upravljanje rizicima i sistemom nagrađivanja.

"Svrha predloga je da se omogući nadzornim telima da nameću finansijske ili ne-finansijske kazne, kompanijama koje ne poštuju propise", stoji u skici tog predloga zakona koju je dobila na uvid novinska agencija Reuters.

Ostale sankcije bi mogle da uključe više kapitalne zahteve za banke ili zahtev da kompanije uvedu određene promene kako njihova politika isplate plata ne bi podsticala zaposlene na rizične kratkoročne aktivnosti koje prete dugoročnoj održivosti banke.

U Briselu istovremeno priznaju da bi to moglo "nepovoljno utjecati na nastojanja da se privuku odnosno zadrže sposobni kadrovi što bi u kratkoročnoj perspektivi moglo nepovoljno da utiče na međunarodnu konkurentnost evropskih kompanija".

Sigurniji principi nagrađivanja trebali bi da donesu dugoročnu korist u vidu stabilnijeg i manje procikličnog financijskog sistema, navodi se u prijedlogu.

Supervizori neće određivati visine bonusa pa će kompanije i dalje biti odgovorne za oblikovanje i sprovođenje svojih politika plata.

Poverenik EU za interno tržište Čarli MekKrejvi Mc predstaviće predlog ove sedmice, a da bi on stupio na snagu 2011., moraju ga usvojiti EU vlade i Evropski parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: