Srbija

Sreda, 17.06.2009.

09:13

Luka plaća promenu namene zemljišta

Luke "Beograd" će moći da promeni namenu zemljišta posle donošenja novog zakona o planiranju i izrgadnji i plaćanja realne naknade, kaže Oliver Dulić.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Oliver Dulić, rekao je da će tek posle stupanja zakona na snagu i donošenja uredbe koja će regulisati kupovinu zemljšta, Luka "Beograd" m oći u roku od tri godine da pravo korišćenja uz naknadu konvertuju u pravo svojine ukoliko žele da na tom prostoru grade objekte u nekoj drugoj delatnosti.

"Dok god Luka "Beograd" želi da gradi magacine, stanice, pretovarnice..., uredno će dobijati dozvole, a ukoliko želi da na tom žemljištu gradi stambene i objekte za komercijelne svrhe moraće da plati tržišnu cenu tog zemljišta, uz revalorizaciju", objasnio je Duliću emisiji Poligraf.

On je najavio da će se prilikom određivanja naknade primenjivarti posebna uredba koja će biti doneta vrlo brzo posle donošenja ovog zakona, najverovanije oko 15. jula, kao i da će na promenu namene zemljišta imati pravo i druga, određena preduzeća.

"Nama jeste namera i cilj da lica koja su kupila kompanije radi sprovođenja jedne delatnosti znajući da će to biti atraktivna lokacija za gradjevinsko zenljište i sada žele da prevedu to pravo korišćenja u pravo svojine plate realnu cenu tih kompanija, koja će biti definisana uredbom.

Od naplaćenog novca 50 odsto će se slivati u budžet opština, a 50 u Fond za restituciju, naveo je ministar.

Dulić je dodao da firme ili osobe koje su na aukcijama kupovale kompanije za jednu namenu, ali realno zbog gradjevinskog zemljišta, na kojima je postizana "užasno visoka cena" koja danas parira i realnoj ceni tog zemljišta neće platiti ništa za konverziju, jer su već u postupku privatizacije platile realnu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: