Preminuo Jovan Joca Jovanović

U Beogradu je danas, u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS).

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2022.

18:08

Preminuo Jovan Joca Jovanović
Foto: Yaraslau Mikheyeu/Shutterstock

Rođen je 31. maja 1940. u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom "Izrazito ja" (1967).

Taj film je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič), dodaje se u saopštenju.

Dokumentarni film "Kolt 15 GAP" (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu, objavljena povodom 50 godina festivala.

Američki istoričar filma E.Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu "Istorija svetskog dokumentarnog filma", naveo je UFUS.

Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: "Revolucija koja teče" (1972), "Radni ljudi umetnici" (1975), "Narkomani" (1976), "Čovek koji je pravio sisteme" (1990), "Vukovar zašto" (1991).

Igrani film "Mlad i zdrav kao ruža" (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Jovanovićevi filmovi, pre svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima, dodao je UFUS.

Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma a bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog Zavoda kulturnih delatnosti Slovenije u Ljubljani.

Na postdiplomskim studijama Pedagoškog fakulteta u Ljubljani Jovanović je predavao predmet "Film i video".

Autor je knjiga "Uvod u filmsko mišljenje" i "Uvod u dramaturgiju filma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: