- Vesti -

Vukosavljević o Aja Sofiji: "Čini se da strast potiskuje mudrost"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević reagujući na to što su vlasti u Turskoj odučile da Aja Sofija više ne bude muzej već džamija, istakao je da se "čini se da strast potiskuje mudrost".

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92/A.K.
Foto: B92/A.K.

Pročitajte još:

Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka

"Na svetom mestu hrišćanstva, makar bilo i muzej, obe religije zajedno mogu da svedoče o sjaju vere u boga. Ako ona vera koja je jednom na silu osvojila prostor želi da iz njega istisne i progna onu drugu, onda je dnevna politika porazila mudrost i učenja i Isusa i Muhameda", naveo je ministar u saopštenju.

On je dodao da nam ostaje da verujemo "u konačni i trajni trijumf svetlosti verske tolerancije nad tamom strasti dnevnih političkih interesa".

Turski državni savet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

"Živimo u svetu novih varvara, Aja Sofija je više nego hrišćanska bogomolja" VIDEO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mesto bogosluženja.

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom sveta, nije donet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

strana 1 od 129 idi na stranu