Nova kovanica penija zbog Bregzita: "Označava početak novog poglavlja"

Britanska vlada uvela je novu seriju prigodnih kovanica od 50 penija povodom Bregzita koji će se dogoditi u nedelju, nakon što je prethodnu morala da povuče jer je britanski izlazak iz EU odložen.

Život

Izvor: B92, Hina, N1

Nedelja, 26.01.2020.

16:00

Default images

"Napuštanje EU je prekretnica u našoj istoriji i kovanica označava početak novog poglavlja", rekao je ministar finansija Sajid Javid.

Prema Britanskom udruženju novinara, odlaganje s 31. oktobra na 31. januar znači da originalna serija od blizu milion kovanica više neće biti u opticaju i moraće da bude povučena.

Nova kovanica ima natpis "Mir, napredak i prijateljstvo sa svim narodima" i datum Bregzita 31. januar.

Oko 3 miliona kovanica biće u opticaju širom Velike Britanije od petka, a dodatnih 7 miliona biće dodato kasnije tokom godine.

Država napušta EU u ponoć 31. januara.

Prelazno razdoblje tada počinje i traje do najmanje 31. decembra 2020. godine, a za to vreme London i Brisel će pregovarati o budućim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: