Presušili Viktorijini vodopadi: "Ovo smo prvi put videli. Nije bilo ovako" FOTO/VIDEO

Viktorijini vodopadi, koji su nastali na mestu gde afrička reka Zambezi propada 100 metara u ponor, a čija lepota je privlačila na milione turista u Zimbabve i Zambiju, presušili su zbog najgore suše u poslednjih sto godina.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

16:00

Presušili Viktorijini vodopadi:
Foto: depositphoto/GUDKOVANDREY

Iako oni obično uspore tokom sušne sezone, ove godine je neočekivano opadao nivo vode. Strahuje se da bi klimatske promene mogle trajno da unište vodopade.

"Prethodnih godina, kada bi presušili, to se ne bi dogodilo u tolikoj meri", Dominik Njambe, kaže prodavac turističkih sitnica. "Ovo smo prvi put videli."

Ovaj prodavac kaže da je već opao broj turista, koji su videli na internetu da su vodopadi usporili.

Problem je što je cela oblast pogođena sušom i što su mnogi ljudi ostali bez hrane i useva zbog suše. Procenjuje se da je pomoć potrebna za oko 45 miliona ljudi.

Zimbabve i Zambija su pogođeni i restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hidroelektrane Kariba koja se nalazi na reci Zambezi uzvodno od vodopada.

Na drugim delovima vodotoka vode ima veoma malo.

Podaci zvaničnika zaduženih za reku Zambezi pokazuju da je nivo vode ispod onog 1995. godine, koji je bio najniži zabeležen, a daleko ispod proseka. Predsednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje o tome šta klimatske promene čine našoj životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi su među najvećim i najspektakularnijim u svetu. Slapovi su uglavnom široki preko kilometra i po, s padom od 128 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: