Život

Utorak, 29.10.2019.

12:04

Ispovest žrtve Islamske države nakon ubistva Bagdadija: "Ovo nije kraj"

Za Georgesa Salinesa, čija je 18-godišnja kćerka Lola ubijena tokom napada u Parizu 2015. godine, smrt čoveka koji je inspiracija za napade je samo delimično zadovoljstvo.

Izvor: B92

Ispovest žrtve Islamske države nakon ubistva Bagdadija:
Foto: Tanjug/Al-Furqan media via AP, File

Ipak, kao i druge žrtve i porodice žrtava, i Georges podvlači da smrt Abu Bakr al-Bagdadija ne znači da je borba protiv terorizma gotova.

"Još bi bolje bilo da je uhvaćen živ da mu se sudi", rekao je Salines za Associated Press.

Artur Denivo, preživeli napada na dvoranu Bataklan i predsednik udruženja žrtava, kazao je za francuski Parizijen da žrtve ne žele osvetu, nego pravdu.

Bagdadijeva smrt je "simbolički veliki udarac za militantnu grupu tzv. Islamsku državu".

Roditelji Stivena Sotlofa, američko-izraelskog novinara kojeg su ubili militanti ID-a, zahvalili su predsedniku SAD-a Donaldu Trumpu i vojsci SAD-a na uspešnoj operaciji koja je dovela do smrti vođe militantne grupe.

"Iako to ne može da vrati našeg voljenog sina, značajan je korak u borbi protiv ID-a", kazali su AP-u.

Bivša žena El Bagdadija: "Udala sam se za normalnog čoveka, predavača na Univerzitetu"

U Siriji i Iraku, među glavnim žrtvama Bagdadijeve organizacije, stanovnici su izrazili olakšanje nakon smrti čoveka koji je predsedavao samozvanim "kalifatom".

U iračkom gradu Mosulu, koji je još u ruševinama dve godine nakon što je oslobođen od ID-a, smrt Bagdadija ne smatraju krajem cele priče.

"Njegova smrt je delić greha koje je počinio žrtvama koje su izgubile život na području Starog grada i čija su tela do danas još uvek pod ruševinama. Sve zbog njega i njegove organizacije", rekao je stanovnik Mudir Abdul Kvadir.

Nadija Murad, Jazidkinja koja je bila među otetim i porobljenim, pozdravila je vest o njegovoj smrti.

"Al-Bagdadi je umro dok je još bio živ - kukavica koja decu koristi kao štit. Neka danas bude početak globalne borbe za izvođenje militanata ID-a pred lice pravde", napisala je na Tviteru.

Murad, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir za svoj aktivizam protiv genocida i seksualnog nasilja, pozvala je da svi oni pripadnici ID-a koji su zarobljeni živi budu izvedeni pred sud, na "otvorenom sudu koji će svet videti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: