Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije "Černobilj"

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji "Černobilj" televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2019.

18:40

Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije
Foto: epa.eu/MAXIM SHIPENKOV

Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu "Govorit Moskva".

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posledica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: "Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija".

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na lečenju u bolnici.

Mini-serija "Černobilj", koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, u kome se nalazila elektrana, napušten je.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: