- Vesti -

U najdubljoj rupi sveta pronađena tajna stara 2 milijarde godina

U aprilu 1970. godine Rusija je započela bušenje rupe danas poznate kao "Put do pakla".

Podeli

Koljska ultraduboka bušotina najdublja je veštačka bušotina na svetu.

Njena dubina iznosi 12.262 metra, dok se širina sa 92 centimetra pri površini Zemlje smanjuje na svega 21,5 centimetara pri njenom dnu.

Iako je prvobitno planirano da se stigne do 15.000 metara dubine, bušenje je zbog temperature od 180 stepeni Celzijusovih, koja je previsoka za normalno funkcionisanje bušilica, okončano 1989. godine.

Ipak, bušotina je i dalje dublja od najdublje izmerene tačke u okeanu, koja se nalazi u Marijanskom rovu, na 10.994 metra ispod površine okeana.

Naučnike je tokom bušenja naročito iznenadilo otkriće tečne vode, a uzrok ove pojave najverovatnije je istiskivanje atoma vodonika i kiseonika iz stenovitih slojeva Zemljine kore.

Takođe je pronađen fosilizovani plankton star dve milijarde godina.

Projekat je zvanično prekinut 1994. godine, a Japanci planiraju da nadmaše Ruse novim projektom, čija će realizacija početi 2030. godine.

Vesti

Kako će FBI otkriti ko je izdao Anu Frank?

Istraga u slučaju Ane Frank nastavlja se pošto je tim stručnjaka predvođen penzionisanim FBI agentom Vinsom Pankokeom obezbedio primenu savremene forenzičke nauke i kriminologije u nadi da će rešiti jedan od najpoznatijiih slučajeva Hladnog rata.

Vesti utorak 31.10. 20:15 Komentara: 8

Parni valjak iz Takovske nije završio u starom gvožđu

Valjak koji se nekoliko decenija nalazio ispred zgrade nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Partizanski put" u Takovskoj ulici u Beogradu, nedaleko od sedišta Radio-televizije Srbije, biće vraćen na isto mesto posle reparacije, izjavio je vlasnik firme koja je kupila taj muzejski eksponat.

Vesti utorak 31.10. 17:15 Komentara: 3
strana 1 od 187 idi na stranu