Najdugovečniji čovek u istoriji živi u Indoneziji i ima 145 god.

Mbah Goto kaže da ima dokaz da je rođen u decembru 1870. što ga čini najstarijim živim čovekom na svetu.

Život

Izvor: Independent

Ponedeljak, 29.08.2016.

09:59

Najdugovečniji čovek u istoriji živi u Indoneziji i ima 145 god.
Mbah Goto (Foto: YouTube Screenshot)

Najdugovečniji čovek u istoriji čovečanstva verovatno je Indonežanin koji se za smrt priprema još od 1992. Goto je čak naručio i nadgrobni spomenik, ali je živ i posle 24 godine.

Nadživeo je svih 10 braće i sestara, četiri supruge i svu svoju decu.

Iako mu verovatno mnogi zavide na dugovečnosti, Goto kaže da je smrt sve što sada priželjkuje. U poslednja tri meseca drugi su morali da ga hrane i kupaju, a njegovo zdravstveno stanje rapidno je pogoršano.

Njegove godine potvrdila je i matična služba Indonezije u kojoj su pronađeni dokumenti da je Goto rođen 31. decembra 1870.

Ako se ispostavi da je to tačno, Goto će biti upisan u knjige rekorda kao najdugovečniji čovek u zabeleženoj istoriji, što je titula koju je dosad držala Francuskinja Žana Kalman, koja je imala 122 godine u trenutku smrti.

S druge strane, ako ne budu pronađeni i drugi nezavisni dokazi, Goto neće biti upisan u knjige rekorda.

Mnogi ljudi su dosad tvrdili da su oborili rekord Žane Kalman, uključujući i Nigerijca Džejmsa Olofintujia koji tvrdi da ima 171 godinu i Dakaba Ebu iz Etiopije koji smatra da ima 163 godine, ali nemaju dokumenta da to i dokažu.

Goto, koji živi na ostrvu Java, provodi vreme slušajući radio, pošto više ne vidi dovoljno dobro da bi gledao televiziju.

Upitan za tajnu dugovečnosti, jednostavno je odgovorio: “Recept je strpljenje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: