Sve više Srba se ženi Albankama (VIDEO)

Nekoliko momaka iz okoline Osečine, poslednjih par godina, pronašlo je svoju sreću oženivši se devojkama iz Albanije. Primer su Lindita i Dragan iz sela Gunajci kod Osečine koji već dve godine žive u srećnom braku.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2016.

15:49

Sve više Srba se ženi Albankama (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Jedan susret je Linditi i Draganu bio dovoljan da požele zajedno da provedu ostatak života. Dragan je preko druga saznao za Linditu, dok je bila kod sestre u Požegi. Odmah se uputio da je upozna.

„On je došao tu i otišli smo u sobu. Tamo smo pričali. Tada smo razmenili brojeve telefona. Posle toga ja sam otišla u Albaniju. Čuli smo se više puta i onda je on pitao da dođe kod nas. Ja sam pitala brata i majku, i oni su pristali da dođe“, priča Lindita.

„Ja sam otišao tamo i zaprosio sam je. Onda smo sačekali 15 dana, jer je to njihova procedura, a onda smo otac i ja otišli po mladu“, priseća se Dragan.

Udaljenost od 900 kilometra nije bila prepreka, kao ni jezik, niti vera. Umešala se ljubav i izgradilo poštovanje, koje je i danas, dve godine posle, stub ove porodice.

„Ja sam prezadovoljan. Čini mi se da u regionu nije mogao pronaći takvu osobu. Moj Dragan je mnogo srećan. Srećniji je nego što je teži kada je nju našao“, priča Draganov otac Mića.

Po dolasku u voćarski kraj, Lindita je prvi put brala maline, kupine i šljive. Na poljoprivredne radove u porodici Mićić, koji obrađuju osam hektara zemlje, brzo se navikla. Razlika u običajima, tradiciji i hrani, kao da nije postojala.

„Navikla je se na našu hranu. Sve sprema. Ona mesi hleb. Kada je došla, imala je 20 godina i odmah je počela da mesi hleb i sprema hranu“, priča Slavica, Draganova majka.

Iako je bilo skoro izvesno da će ovaj kraj opusteti, zahvaljujući mladim Albankama, usrećili su se mnogi momci u Podgorini.

„Nekoliko ih ima, u Gunajcima, Dragodolu, u Skadru i u Stavama, dole. Kako ih nađu?! Nađu ih kako im trebaju“, kaže Marija Aleksić.

I pored toga što su venčani po građanskim i crkvenim običajima, srpska administracija Linditu prepoznaje kao strankinju koja boravi u Srbiji. Ona plaća boravišnu taksu, a zabog vize koja se izdaje na određen rok, svakih šest meseci mora da izađe iz zemlje i ponovo se vrati. Sreća, pa granica sa Bosnom nije tako daleko, ali ni ona druga koja spaja devojke i momke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: